Hevonen liikuttaa kehoa ja mieltä

Katja ja Vanessa. Krista Rostén, Photography

Tunnustan kuuluvani hevosnaisten heimoon. Lapsuudessani pääsin harvoin oikeasti ratsastamaan, mutta leikeissäni kirmasin usein metsäpoluilla harmaanvalkoisella mielikuvitusratsullani. Myös isäni maalarinpenkki sai paremman puutteessa toimittaa ratsun virkaa. Rakensin esteratoja kotipihaan, ja taloni alakerrassa oli tietysti viiden hevosen talli. Kaipuu ja rakkaus ratsastamiseen ja hevosiin säilyi, ja aikuisiällä aloitin vihdoin säännöllisen ja tavoitteellisemman hevosharrastuksen. Muutama vuosi sitten harrastukseni sai uuden suunnan, kun hankin ensimmäisen oman hevoseni, esteratsu Vanessan. Hevonen liikuttaa kehoa ja mieltä.

Elävä olento luo merkityksen

Hevosen kanssa eläminen ja ratsastaminen ovat minulle innostavaa, elämyksellistä ja välillä vaativaakin tekemistä – kaikessa moninaisuudessaan merkityksellistä ja arvokasta. Se tuo palauttavaa sisältöä elämään, irrottaa arjen hektisyydestä ja ylläpitää mielen ja kehon hyvinvointia. Talliyhteisöstä puolestaan muodostuu tärkeä sosiaalinen verkosto.

Ratsastuksen ainutlaatuisuus kiteytyy ihmisen yhteistyökumppaniin – hevoseen, jonka kanssa vuorovaikutus syntyy sanallisesta ja sanattomasta viestinnästä, ajatuksista, tunteista ja kosketuksesta. Kokemus yhteisymmärryksestä hevosen kanssa on vahva ja ainutlaatuinen. Ratsukko on tekijöidensä summa: onnistuneet ja turvalliset lajisuoritukset ovat mahdollisia tiiminä, jonka molemmat osapuolet voivat kokonaisvaltaisesti hyvin.

Ratsastus haastaa kehittymään

Ratsastus haastaa kehittymään tiedoissa ja taidoissa. Kuten monipuolinen lajiguru Anne-Maarit Hyttinen on Ratsastuksen Lajianalyysissään tuonut esiin, ratsastajalta laji vaatii toimivaa kehon hallintaa, liikkuvuutta ja lihasten joustavuutta, riittävää aerobista kuntoa ja voimatasoa sekä hyvää tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Hevosen liikkumista ohjataan oikea-aikaisten apujen avulla, jolloin rytmitaju, nopea reagointi, liikkeen tunteminen ja ajoituksen hallitseminen ovat ratsastajalle hyödyllisiä ominaisuuksia.

Fyysisenä aktiivisuutena ratsastus on pikemminkin kuntoa ylläpitävää kuin kohottavaa liikkumista. Koen, että varsinaisten lajitaitojen ohella ratsastajalla onkin eräänlainen velvollisuus sekä itseään että hevosta kohtaan pitää huolta oheisharjoittelusta, joka kehittää kestävyyskuntoa ja liike- ja lihashallintaa.

Hevonen liikuttaa kehoa ja mieltä. Katja ja Vanessa.  Kuvaus M&K Laitinen
Ratsastus haastaa kehittymään

Hevonen opettaa herkkyyttä ja rehellisyyttä tunteille

Ratsastajalle on olennaista ymmärtää hevosen lajinomaista käyttäytymistä ja huomioida, miten ratsastajan tunnetilat, reaktiot ja toimintaympäristö vaikuttavat hevoseen. Ratsastaja tarvitsee herkkyyttä hevosen mielialojen ja käyttäytymisen lukemiseen ja ennakoimiseen sekä kärsivällisyyttä ja suunnitelmallisuutta omassa toiminnassaan. Hevosella on puolestaan luontainen herkkyys ja vaisto tunteille ja tilanteille.

Eläimen hyvinvoinnin näkökulmasta sillä on oikeus positiivisiin tuntemuksiin. Hevosella on kyky nostaa ihmisessä pintaan koko tunteiden kirjo. Hevonen onkin auttanut minua kohtaamaan ja käsittelemään tunteita rehellisesti ja myötätuntoisesti. Toimivan yhteistyön hakeminen hevosen kanssa on pakottanut minut kyseenalaistamaan ja muokkaamaan omia ajattelumallejani ja hakemaan uusia ratkaisuja. Hevosta ratsastetaan viisaudella ja myönteisellä asenteella, ei voimalla.

Hevonen liikuttaa kehoa ja mieltä

Hevosharrastus ei ole pelkästään tavoitteellista ja tiukkaa valmentautumista ja kiihkeitä kisakenttiä. Itselleni hyvin merkityksellisiä ovat kiireettömät hetket, jolloin vain nautin hevosen hyväksyvästä, tietoisesta läsnäolosta ja luonnosta.

Estetunnin tiimellyksessä syke nousee, mutta rennolla metsäkävelyllä laskeutuu rauha. Hevosen samettinen turpa ja lämmin henkäys vasten poskea toimivat aina voimaannuttavana annoksena energiaa, iloa ja lohtua, kuin lahjana eläinystävältä. Hevonen on takuuvarma kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjä, joka ottaa ihmisen vastaan vaatimatta ja arvostelematta.

Kuuluisia hevosmaailman sanontoja mukaillen, hevoset tarjoavat meille siivet, jotka meiltä puuttuvat, eikä sellainen aika, jonka vietämme ratsailla, ole koskaan hukkaan heitettyä. Satuloi siis hevonen, jos elämäsi tuntuu synkältä – ja alat voida paremmin!

Ihanaa eloa sinulle, Katja

Blogin kirjoittaja Katja Kiukas on FM ja tradenomi, joka on valmistumassa IhanaElo®-hyvinvointiohjaaksi ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta dataperustaisten hyvinvointipalvelujen asiantuntijaksi.

Artikkelikuva: Krista Rostén, Photography. Estehyppykuva: M&K Laitinen.

Lähde: Hyttinen, A. 2009. Ratsastuksen Lajianalyysi. Suomen Liikuntaopisto. Valmentajan ammattitutkinto. Opinnäytetyö. Suomen Ratsastajainliitto. 

P.s. Hyvinvointi on hyvin henkilökohtainen kokemus IhanaElo®-hyvinvointivalmennuksissa ja -koulutuksissa vahvistamme niitä asioita, jotka ovat sinun elämääsi sopivia ja sinulle tärkeitä.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *