fbpx

Juo itsesi mukavaksi

Juo itsesi mukavaksi

Oletko koukussa ihanampaan eloon? Mitä se sinulle tarkoittaa? Nautitko pienistä hemmotteluhetkistä vai kaipaatko enemmänkin tasaisesti mukavampaa menoa ilman vatsanpuruja ja huonosti nukuttuja öitä. Hehku ja hoikistu -blogisarjassa olemme askeltaneet kohti kevyempää oloa ja samaan aikaan erityisesti huolehtineet terveempien elämäntapojen juurtumisesta arkeesi. Minun unelmani on, että sinä voisit paremmin! Toivottavasti blogisarjani vinkit ovat innostaneet oman hyvinvoinnin ja elämänmuutosten äärelle. Tänään juomme itsemme mukavaksi.

Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäinen osa muistutti alkuun, että syöminen on ihanaa ja siitä saa ja tulee nauttia. Toisessa osassa tartuttiin rohkeasti ruokariippuvuuksiin ja lisättiin hiilareiden syöntiä entisestään. Kolmannessa osassa käsittelimme rasvaa ja öljysimme aivoja. Nyt siirrymme juomaan itsemme mukavaksi. Oletko tässä vaiheessa täysin pihalla vai kirjoittamassa kommenttikenttään huuhaata? Luethan vinkkini ennen sitä huolella. Olemme edelleen tutkitun tiedon äärellä ja täysin linjassa myös suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa – yksilöllisyyttäsi unohtamatta.

Vesi pitää mielen ja kehon virkeänä

Kuinka paljon olet juonut vettä tänään? Onko sinulla olemassa oma rutiinisi aamun vesilasilliseen tai pullon täyttämiseen pitkin päivää? Valmistaudutko päivän liikuntatuokioon juomalla vähän reilummin varastoon? Vai oletko yksi heistä, jolla vesilasi vaihtuu helposti kahvikuppiin tai energiajuomaan?

Jokaisen kannattaa juoda vähintään 1,5 litraa vettä päivässä. Enemmän on tarpeen ainakin silloin, kun liikut tai hikoilet lämpimässä. Laske puolisen litraa lisää jokaista liikuttua tuntia kohti. Jos juot liian vähän, myös painonhallinta tulee hankalammaksi. Tulkitset kehon janon viestejä näläksi ja väsynyt olo saa keskittymisen herpaantumaan viimeistään ruokavalintojen kohdalla. Liikkeelle lähtökin hyynähtää, kun veto on poissa.

Juoda siis pitää ja juomisen laadulla on todellakin väliä. Suomeksi tämä tarkoittaa, että virvoitusjuomia, mehuja, energiajuomia, sokeroituja maitojuomia ja alkoholia olisi hyvä juoda vähemmän. Ne ovat turhaa energiaa, kun juomaksi toimii parhaiten vesi.

Juo itsesi mukavaksi

Hehku ja hoikistu -blogisarjan neljännet kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Juo vettä – mieli pysyy virkeänä ja elimistö kiittää, painokin pysyy hallinnassa
 2. Vaihda tuoremehu hedelmään – turhan energian sijaan saat paljon vitamiineja ja kuituja.
 3. Vähennä energiapitoisia juomia – virvoitus- ja energiajuomat sekä alkoholi ovat ns. ylimääräistä energiaa. Et voi korvata niillä ruokailua.

Nestepitoisuus yhdistettynä nopeasti imeytyviin hiilihydraatteihin eli sokereihin (virvoitusjuomat) ja luontaisiin sokereihin (täysmehut) tekee niistä erityisen haastavia. Elimistön luonnollinen “kalorilaskuri” yrittää laskea kaiken syömämme energian ja sopeuttaa kylläisyyden tunnetta sen mukaan. Koska ihmiselimistö ei ole tuhansien vuosien aikana saanut nestepitoista energiaa, on “kalorilaskuri” ymmällään. Nestepitoisen energian kylläisyyden tunne on todella heikko energian määrään verrattuna.

Juo itsesi mukavaksi
Juo vettä – mausta mieleiseksi

Oletkin ehkä vaihtanut virvoitusjuomasi jo kevytlimsaan. Entä aamiaismehun vaihto lasiin vettä ja appelsiiniin? Täysappelsiinimehu ei ihan oikeasti ole koskaan ollutkaan kovin terveellistä – moni appelsiinin hyvä yhdiste jää pois ja ominaisuus muuttuu. Lisäksi kylläisyyden tunteemme on hukassa ja tunnemme tarvitsevamme tilalle enemmän muuta vatsantäytettä.

Alkoholijuomat kuuluvat tähän samaan ryhmään. Toki voit painonhallinnan kannalta valita vähemmän energiaa sisältävän valkoviinin tai juoda viinan ilman limsaa. Et voi kuitenkaan ohittaa alkoholin vaikutuksesta vähentynyttä kontrollia, jolloin lasillinen vaihtuu helposti useampaan ja ruokavalinnat joustavat laadun kustannuksella.

Palaan vielä aikaisempaan kommenttiini siitä, ettei nälkää saa myöskään huijata. Jos korvaat ateriasi light-limulla, ruokarytmisi ja syömisen hallintasi helposti riistäytyy käsistä. Olemme silloin palanneet jälleen lähtöruutuun ja toivon sinun lukevan uudelleen Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäisiä tekstejä.

Oletko alkanut hehkua ja hoikistua?

No – mikä fiilis tänään? Uskotko edelleen, että voit todella onnistua? Malttia vain matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. Aina voit palata vinkkeihin myös uudelleen ja täysin päättää oman etenemisen tahdin.

Ethän vain väheksy tämän viikon aihettamme. Juomiesi vaikutus painonhallintaan voi olla todella suuri. Patrik Borgin kirjassa Rentoa painonhallintaa arvioidaan ruokavaliomuutosten vaikutusta painoon 100-kiloiselle miehelle seuraavasti:

Muutos ruokavaliossaPainonlasku
Kasvisten lisääminenyli 10 kg
Energiapitoisten juomien vähentäminen5 – 7 kg
Herkkujen kohtuullistaminen4 – 5 kg
Kuitupitoisempien viljatuotteiden valinta3 – 4 kg
Ateriarytmin tasaaminen2 – 3 kg
Vähäsokerisempien tuotteiden valinta2 – 4 kg
Liian rasvainen ruokavalio sopivaksi2 – 4 kg
Rasvan laadun parantaminen1 – 2 kg

Onneksi olet jo hyvässä vauhdissa kasvisten kanssa ja herkkujen määräkin on kohtuullistunut, kun ruokarytmi pysyy tasaisempana. Pystyt varmasti pysähtymään juomavalintojesi äärelle. Veteen voi aina heittää sitruunan tai kurkunpalan tai vaikka muutaman lehden minttua, jos se maistuu siten paremmalta.

Samaan aikaan en malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään sinulle parhaiten sopiva kokonaisuus – Alisa 045 126 1100!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Huipulle noustaan askel kerrallaan

Huipulle noustaan askel kerrallaan Slovenia

Oletko syöksymässä seuraavalle etapille? Oletko suorittamassa seuraavaa tehtävää? Oletko etsimässä lyhintä reittiä, jotta olisit jo perillä? Miltä epävarmuus onnistumisesta tuntuu? Entä, jos et voisikaan kontrolloida jokaista käännettä ja varmistaa tekeväsi juuri oikeita valintoja? Entä, jos pysähtyisit juuri tämän hetken äärelle. Huipulle noustaan askel kerrallaan.

Vaeltamassa Sloveniassa

Jännittää. Vieraat reitit. Luvassa sadetta. Pitävätkö varusteet vettä? Jaksanko muiden mukana? Hiertävätkö kengät? Onko mukana riittävästi vettä ja eväitä? Uskallanko edetä jyrkkien paikkojen ohi? Olen ensimmäistä kertaa matkalla Alpeille vaeltamaan. Tiedän, että porukka on minulle täydellinen ja kuntokin ihan ok. Silti epävarmuus oli ottaa valtaansa pakatessa. Haluan, että edessä olisi ikimuistoisia askelia – ei itkunsekaista selviytymistä.

Ensimmäinen aamu valkenee kirkkaampana kuin uskalsimme odottaa. Puemme rohkeasti alimmaksi kerrokseksi shortsit ja lyhythihaiset paidat. Rasvaamme nenät aurinkovoiteella ja pakkaamme reppuun eväiden väliin sadevaatteet. Vettä reilusti matkaan ja hymy on porukalla herkässä. Tuntuu huikealta päästä liikkeelle. Innostuksemme asettaa päivän tavoitteen korkealle ja aloitamme nousumme yli 1600 metriin. Auto parkkiin 400 metrin korkeuteen ja askel kerrallaan liikkeelle.

Sauva kädessä antaa tukea ja kädet hepottavat nousua. Kevät värjää metsän vaaleanvihreäksi. Kukat aukovat itseään yöunien jälkeen. Rauhallinen eteneminen saa hengästymään.  Yritetään malttaa. Käen kukkuminen saa hymyn huulille. Eikö käki kuulukaan vain Suomen juhannukseen? Miten se nyt täällä näin intoutuu matkaamme rytmittämään? Kyllä mielikuvat rakentavat maailmaa monelta kulmalta. Ei tätäkään kukkumista olisi tullut koskaan kohdanneeksi, jos ei nyt olisi tässä hetkessä, pysähtyneenä näiden äänien äärelle.

Huipulle noustaan askel kerrallaan

Tankataan välillä. Virta loppuu, jos ei syödä jotain. Huomaan ajatusten matkaavan seuraaville evästauoille. Mitä syön nyt ja miten paljon jätän seuraaviin hetkiin? Muuten ajatukset ovat vain tässä. Olisiko pitänyt jotakin murhetta pohdiskella, kun on aikaa? En ainakaan enää muista mitä. Kaikki katsovat toisiaan levollisin ilmein. Ei täällä luonnon keskellä mikään mieltä paina. Vehreys, lintujen laulu, hiljaisuus ja tuoksut ovat lumonneet. Jatketaan eteenpäin.

Maisema muuttuu hiljalleen. Päivän lämpimin hetki saa vähentämään vaatetta ja jatkamme shortseissa ja lyhythihaisissa eteenpäin. Hetkittäin helpot pätkät vaihtuvat louhikkoisempaan etenemiseen. Aidat ovat enemmänkin koristeena kuin turvana. Onneksi reitti on pääosin todella turvallinen. Meillä ei ole tarvetta ylittää itseämme kuin nousumetreissä ja askelten määrässä. “Vau” kuuluu jälleen edeltä. Korkeammalle noustessa maisemat avautuvat aina vain kauemmaksi. Puisten vuorien lomasta näkyvät jylhät lumihuiput. Hengästyttävää.

Ajatukset ovat tässä askelessa ja tämän hetken näkymässä. Tutkin katseella seuraavan askeleen paikkaa. Olisiko parempi astua tuon juuren yli ja saada kantapää tukevasti sen yläpuolelle? Maisemaa pysähdytään katsomaan uudelleen ja uudelleen. Vedetään happea ja ihaillaan – ei ole kiirettä. Olemme matkalla, elämässä tätä kokemusta. Tavoitteena ei ole päästä perille. Saavumme perille, kun on sen aika. Sitä ennen etenemme askel kerrallaan.

Puiden vihreys katoaa ja muuttuu harmaudeksi. Täytyy vetää pitkähihainen päälle lämmikkeeksi. Edellisen risteyksen viitassa taisi lukea 1238 metriä. Olemme hurjan ylpeitä koko porukasta. Puheen pulina on hiljentynyt, mutta käki kukkuu edelleen satunnaisesti. Hymy on levollinen ja katse täynnä rauhaa. Eteneminen rytmittyy askelluksiin ja hengähdystaukoihin, joiden aikana voi aistia ja ihmetellä luonnon upeutta.

Huipulle noustaan askel kerrallaan
Huipulle noustaan askel kerrallaan

Huipulla tuulee

Saavumme avoimelle niitylle. 1400 metrin kyltin jälkeen tuuli on alkanut yltyä. Taivaanrannassa jyrähtää. Ensimmäiset pisarat varoittavat myrskystä. Kaivamme sadevarusteet päälle ja sidomme hupunnyörit tiukalle. Luonnon voima tuntuu kehossa. Pieni ihminen tuntee melkein lentoon lähtevänsä. Puskemme vasten tuulta nauraen. Mikä valtavan upea päivä. Ei kukaan meistä voinut uskoa kokevansa näin paljon erilaisia hetkiä, maisemia, elämyksiä ja tunteita jo ensimmäisen päivän aikana.

Kauempana siintää paimenten asumuksia. Niitty on vaihtunut puuttomaksi rinteeksi, jossa sinnikkäät kukat pitävät kiinni terälehdistään tuulen tuivertaessa. Laella näkyy tämän päivän etappimme. Tilaamme majatalossa paikalliset kaalikeitot ja kilistämme laseja – 1250 metriä nousua, yhdessä jaettuja ja samalla niin jokaisen omia edettyä metrejä. Sade rummuttaa ikkunaan. Huilitaan hetki.

Energia virtaa lautaselta jäseniin ja saa haluamaan uudelleen ulos. Meillä ei ole kuljetusta alas. Edessä ovat samat metrit laskeutuen. En tiedä oletko koskaan vaeltanut, mutta laskeutuminen on yllättävän rankkaa touhua. Tuntien jälkeen polvia vain alkaa kivistää ja etureidet hiljalleen väsyvät. Kiitän innostustani crossfitiin. Nyt niitä lihaksia tarvitaan niin jaloissa kuin keskivartalossakin. Kehonhallinta on käytössä, kun jalka etsii seuraavaa tukevaa kohtaa tao eteneminen vaatii hyppyä askelmalta seuraavalle.

Maisemissa on paljon samaa ja toisaalta aivan uutta. Näkökulma on muuttunut. Tiukemmat paikat eivät tunnu enää niin pelottavilta, kun ovat tuttuja. Epävarmuus jaksamisesta muuttuu hiljalleen iloiseksi onnellisuudeksi. Tätä minä olen aina halunnut tehdä. Liike ja luonto yhdistyvät huikealla tavalla tukemaan kehon ja mielen hyvinvointia. Eikä tämä olisi sama juttu yksin. Nämä ihanat tyypit haluavat kokea tämän kaiken yhdessä kanssani. Elää tätä hetkeä juuri nyt ja samalla koota yhteisiä ainutlaatuisia muistoja, joihin palata monta kertaa.

Luonto hoivaa kehoa ja mieltä

Viimeiset kilometrit autolle tuntuvat kieltämättä jo pitkiltä. Palaan mielessäni ottamaan vain askeleen kerrallaan. Tuon kiven päällä askel pitää. Tuo juuri jarruttaa jalan alla pyöriviä irtokiviä. Sauva siirtyy kädestä toiseen ja ottaa vähän vastaan. Välillä pysähdytään ja ihmetellään ympäristöä. Tässä porukassa ketään ei jätetä. Jokaiselle on tilaa ja aikaa.

Auto löytyy ja hiljaisuus siirtyy väsyneiden matkaajien mukana pyörille. Ruokalautasen äärellä keskustelu jo viriää kohti seuraavaa päivää. Huomenna olemme jälleen monta askelta rikkaampia. Matkakertomuksemme ja vaelluksen herättämät ajatukset ovat mukana myös tulevissa blogeissa.

Muistathan nauttia liikkumisesta luonnosta. Katsele, kuuntele ja haistele. Kosketa ja vaikka vähän maistele. Liikkuminen ja yhdessä tekeminen luonnossa lisää tutkitusti hyvinvointia. Luonnon terveyttä edistävistä vaikutuksista enemmän blogissa Luonto hoivaa kehoa ja mieltä. Anna luonnolle mahdollisuus. Etene omalla rytmilläsi ja hengitä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.  

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Onko koneesi rasvattu ja aivosi öljyssä?

Onko aivosi oljytty

Tarvitsemme rasvausta, jotta elimistömme toimii hyvällä vireellä. Rasva on harmillisen usein täysin aliarvostettu ravintoaine. Monen mielessä rasva on edelleen se peikko, jota pitäisi välttää kaikin keinoin tai terveys romahtaa ja paino nousee holtittomasti. Onko sinun koneesi rasvattu ja aivosi öljyssä?

Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäinen osa muistutti alkuun, että syöminen on ihanaa ja siitä saa ja tulee nauttia. Toisessa osassa tartuttiin rohkeasti ruokariippuvuuksiin ja lisättiin hiilareiden syöntiä entisestään. Kolmannessa osassa alamme syödä rasvaa. Oletko tässä vaiheessa täysin pihalla vai kirjoittamassa kommenttikenttään HUUHAATA? Luethan vinkkini huolella. Olemme edelleen tutkitun tiedon äärellä ja täysin linjassa myös suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa – yksilöllisyyttäsi unohtamatta.

Panosta laadukkaaseen rasvaan

Blogissani 5 vinkkiä kestävään painonhallintaan totesin, että välttämättömillä rasvahapoilla on tärkeä tehtävä solukalvojen rakenneosina vaikuttaen mm. hermoston, verisuoniston, silmän verkkokalvon ja aivojen toimintaan. Joidenkin rasvan muotojen saantia kannattaa rajoittaa, mutta välttämättömät rasvahapot ovat välttämättömiä!

Jos et saa välttämättömiä rasvahappoja ruokavaliostasi tarpeeksi, ihon ja kynsien kunto heikkenee, vireystila ja mieliala laskevat, kehon kivunsietokyky laskee, kolesteroliarvot heikkenevät ja todennäköisyys verensokerin heilahtelulle kasvaa. Syitä löytyy vielä lukuisia muitakin, mutta riittäisivätkö nämä kertomaan sinulle, miten kriittisen tärkeästä asiasta on kyse.  

Onko aivosi oljytty
Manteli sisältää hyvää rasvaa

Välttämättömiä rasvahappoja saadaan erityisesti kasviöljyistä ja kalasta. Ne rasvat, joiden saantia tulisi rajoittaa, ovat pääosin peräisin rasvaisista maito-, liha- ja leivonnaistuotteista. Rasvan määrä toki vaikuttaa painoon, mutta rasvan laadun vaikutus on aivan yhtä tärkeä. Kasviöljypohjaiset rasvat ja kalarasvat sisältävät paljon tyydyttämätöntä rasvaa ja niiden käsittely lisää energiankulutusta enemmän kuin tyydyttyneiden tai transrasvojen käsittely. Voit siis voida hyvin ja vielä laihtua, kun rasvan laatu on kunnossa!

Onko koneesi rasvattu ja aivosi öljyssä?

Hehku ja hoikistu -blogisarjan seuraavat kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Leikittele kasviöljyillä, höystä pähkinöillä ja siemenillä – käytä rohkeasti erilaisia maustettujakin kasviöljyjä ruoanlaitossa ja kastikkeina, lisää rohkeasti päivääsi pähkinöitä ja ripauttele mukaan monipuolisia, rouskuvia siemeniä
 2. Syö kalaa vähintään kahdesti viikossa tai käytä kalaöljyvalmisteita. Rypsiöljy, camelinaöljy tai pellavansiemenöljy toimivat vaihtoehtona kala-allergiselle.
 3. Valitse vähärasvaisempaa – kohtuudella kovaa rasvaa

Suomalaiset ovat edelleen varsin huonoja kasviöljypohjaisten tuotteiden käyttäjiä, vaikka parempaan päin mennään koko ajan. Löräytä pannulle reilusti öljyä ja salaatin päälle samoin. Rouskuttele välipalalla hedelmän kanssa pähkinöitä ja ripottele siemeniä ruokaan parantamaan suutuntumaa ja makua. Näistä saa tulla 4-6 ruokalusikallista ihan joka päivä.

Sydänkohtauksen ehkäisyssä riittävän omega-3-rasvahappojen saannin merkitys on huomattavasti suurempi kuin yhdenkään lääkkeen. Aivoissa omega-3-rasvahapot osallistuvat lukuisiin aivan keskeisiin toimintoihin ja kalan syöminen vaikuttaa muiden terveysvaikutusten lisäksi myös painoon. Näyttää jopa siltä, että omega-3-rasvahapot säätävät aineenvaihdunnan hieman reilummille kierroksille.

Helpoimmat omega-3-rasvahappolähteet ovat kala ja tietyt kasviöljyt. Jos kalan syönti pari kertaa viikossa ei jostain syystä onnistu, vaihtoehtona toimivat päivittäisessä käytössä pari ruokalusikallista rypsiöljyä (ei oliiviöljyä) tai teelusikallinen camelina- tai pellavansiemenöljyä. Toki myös kalaöljyvalmiste voi täydentää omega-3-rasvahappotarpeesi.

Suosi vähärasvaisia tuotteita erityisesti maito-, eines- ja lihavalmisteiden osalta. Erilaisten suolaisten ja makeiden herkkujen kohdalla muista kohtuukäyttö. Vähärasvaisempi sipsi ei taida sittenkään edistää terveyttäsi yhtään enempää kuin normaali versio.

Valitettavasti kovettamisprosessi muuttaa myös terveelliset kasviöljyt kaikkein haitallisimmiksi rasvoiksi, joita ravinnossamme on. Nämä teollisesti kovetetut rasvahapot saa helpoiten minimoitua jättämällä kauppaan tuotteet, joissa lukee “kovetettu kasvirasva”. Valintojesi tavoitteena on kohtuullistaa tyydyttyneen rasvasi käyttöä.

Oletko alkanut hehkua ja hoikistua?

No – mikä fiilis tänään? Uskotko edelleen, että voit todella onnistua? Malttia vain matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. Aina voit palata vinkkeihin myös uudelleen tai täysin päättää oman etenemisen tahdin.

Onnistut varmasti, jos pidät huolta seuraavien asioiden toteutumisesta:

 • Parannat askel kerrallaan elintapojasi
 • Hyväksyt, ettei painon tarvitse laskea jatkuvasti kiloa viikossa. Rauhallisesti edeten syntyy kestävämpiä tuloksia!
 • Et suostu tekemään mitään inhottavaa. Elämästä saa nauttia.

En malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään sinulle parhaiten sopiva kokonaisuus – Alisa 045 126 1100!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Takaako Google ja verkkokurssi kestävän elämänmuutoksen?

Takaako Google ja verkkokurssi kestavan elamanmuutoksen

On ihan huikeaa, miten valtava määrä tietoa meillä kaikilla on käytettävissä. Google ratkaisee pulman kuin pulman ja YouTube näyttää loput, jos teksti ja valokuva ei vielä avannut asiaa riittävästi. Mikä on paras tapa saada granaattiomenan siemenet irrotettua salaattiin? Miten sitoa kengännauhat lenkille lähtiessä, ettei tule rakkoja? Mikä on kundaliinijoogan ja asahin ero? Miten päästä eroon stressistä? Jos innostusta on vielä jäljellä, loput oppii verkkokurssilla. Vai mitä mieltä sinä olet: Takaako Google ja verkkokurssi kestävän elämänmuutoksen?

Pysähdytkö digimaailman äärellä kuulemaan itseäsi?

Onko ilmassa kevätväsymystä? Tiedätkö, että jotain pitäisi olotilalle tehdä, muttei jaksa juuri nyt? Arjen pyörteessä ei millään ehdi pysähtyä pohtimaan porkkanan syömistä tai jumppa-aikataulua. Perjantaina tuulettaa, että selviydyin tästäkin viikosta ja viikonloppuna kaatuu tajuttomana sohvalle laskeakseen viikon kierroksia huilaten.

Facebookissa pyörii mainoksia 21 päivässä elämänmuutoksen takaavista verkkokursseista. Suosituksiakin on kymmeniä. Olisikohan tässä se ratkaisu peilistä katsovan naaman piristämiseen? Investointi 49,90 eur (tänään klo 24 saakka VAIN 35,90 eur) omaan hyvinvointiin ja elämä vihdoin helpottuisi?

Miksi verkkokurssi houkuttaa? Mitkä ovat odotuksesi 21 päivälle? Mikä elämässäsi muuttuisi kolmen seuraavan viikon aikana? Uskotko, että juuri nämä seuraavat päivät muuttaisivat ratkaisevasti ne toimintamallisi, joita olet viimeiset vuosikymmenet noudattanut? Googlesta löytyy kyllä sekin tieto, että uuden toimintatavan rutinoituminen vaatii juuri kolme viikkoa toistoa. Toisaalta silloinhan kaikki verkkokurssin vinkit pitäisi ottaa käyttöön ensimmäisenä päivänä, eikä Google lupaa kuin muutaman muutoksen onnistuvan kerrallaan. Alkaako epäilyttää?

Samaan aikaan 21 päivääkin voi kuulostaa valtavan pitkältä ajalta. Olisitko oikeasti valmis sitoutumaan kurssiin joka päivä 21 päivän ajan? Olisiko sittenkin vain helpompi tutustua lisäravinteisiin ja lisätä muutama jauhepussi ja pilleri heikkoihin hetkiin? Säteilevän upeat julkkikset tuntuvat vannovan juuri näiden tuotteiden nimiin, joten täytyyhän ne toimia itsellekin.

Olet ihan oikeasti ansainnut enemmän ja parempaa! Sinun hyvinvointisi on sinun maailmasi arvokkaimpia asioita. Nosta itsesi suoraan korkeimmalle pallille ja pysähdy kuulemaan, mitä todella tarvitset. Jos haluat voida paremmin, lähde uteliaana hyvinvointimatkallesi pieni askel kerrallaan.

Olet ansainnut tulla nähdyksi ja kuulluksi

Meistä kenenkään ei tarvitse selviytyä yksin. Tarvitsemme muita ihmisiä voidaksemme hyvin. Meistä jokainen haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Meistä jokainen haluaa kokea itsensä hyväksytyksi ja arvokkaaksi. Meistä jokainen haluaa olla tarpeellinen ja avuksi myös muille. Luithan kirjoitukseni Kollega.fi-verkkolehdessä: Uhraudutko uupumukseen asti? Nosta sen sijaan oma hyvinvointisi ykkösasiaksi.

Väitän, että kestävän elämänmuutoksen juurruttaminen kiireiseen arkeen ei monelle meistä onnistu verkkokurssin avulla. Verkkokurssi ei kysele, pysäytä, katso silmiin, kuuntele tarkasti ajatuksiasi, oivalluta, kannusta ja ole kiinnostunut juuri sinun elämäsi näköisistä muutoksista. Verkkokurssi ei suhtaudu myötätuntoisesti lasten vatsatautikierteeseen ja tsemppaa jatkamaan ensi viikolla. Verkkokurssi ei pohdi kanssasi vaihtoehtoja aktiivisemmalle elämälle, kun pelkkä liikunta-sanan kuuleminen ahdistaa. Verkkokurssi ei halaa sinua silloin, kun se on tärkeintä hyvinvoinnillesi juuri tänään.

Verkkokurssit luovat valtavasti mahdollisuuksia osallistua silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Kursseille voi osallistua kaikkialta ja ammentaa tietoa, joka ei välttämättä muuten olisi sinun ulottuvillasi. IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuskin hyödyntää verkkokurssia juuri tämän takia. Joustavin ja yksilöllisin hyvinvointiohjaajan koulutus hyödyntää digitaalisen maailman monipuolisia välineitä, mutta kohtaa jokaisen opiskelijan yksilöllisesti ikiomalla hyvinvointimatkalla.

Verkkokurssit ovat auttaneet myös elämänmuutoksissa. Silti väitän, että useimmat meistä onnistuvat lopulta pysyvästi saadessaan hetkeksi rinnalleen kannustajan. Onko sinulla tsempparina ystävä, puoliso tai työporukka? Ihan mahtavaa, jos vastasit myöntävästi. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita ja siksi on valtavan tärkeää, että tukea on saatavissa nykyisin myös muita reittejä.

IhanaElo hyvinvointivalmennus ja -koulutukset
Olet ansainnut tulla nähdyksi ja kuulluksi

Minun unelmani on, että juuri sinä voisit vielä paremmin! Koska en itse ehdi kohdata kaikkia kannustusta kaipaavia ihmisiä, rakennamme yhdessä IhanaElo-hyvinvointiohjaajien tiimiä kannustamaan yhä useampaa kohti ihanampaa eloa. IhanaElo-hyvinvointivalmennuksen runkona on myös verkkokurssi, mutta tärkeintä on tarjota matkallesi maailman paras rinnallakulkija, jotta tällä kertaa todella onnistut! Kohtaamme jokaisen sydän avoinna, rehellisesti, arvostaen ja kunnioittaen. Olemme kaikki yksilöitä ja elämme omannäköistä elämäämme. Olet ansainnut tulla kuulluksi ja nähdyksi niin hyvinvointiohjaajan koulutuksen opiskelijana kuin hyvinvointivalmennuksen äärellä!

Takaako Google ja verkkokurssi kestävän elämänmuutoksen?

Yksi mieleenpainuvimmista saamistani valmennuspalautteista on ollut kiitos yksinkertaistamisesta. Tietotulvan keskellä valmennuksessa tehtävän ikioman muutaman kohdan toimintasuunnitelman rakentaminen on ollut helpottavaa. Seuraavat kaksi viikkoa harjoittelen syömään aamiaista ja kävelemään portaita hissin käyttämisen sijaan. Tai lounaalla täytän lautasen ensin puolilleen salaatteja ja töistä lähtiessä kuuntelen bussissa istuessa kolmen minuutin mindfulness-harjoituksen. Ihanaa, että kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Ihanaa, että nämä kaksi asiaa ovat jo merkittäviä tekoja oman hyvinvointini edistämiseksi. Ihanaa saada onnistumisen kokemuksia ja tehdä samalla asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja mieluisia.

Tämä on sinun elämäsi. Olet tärkeä. Olet ansainnut tulla kuulluksi ja nähdyksi. Emme voisi kuvitella elämää ilman Googlea ja verkkokursseja. Muista silti, että ihmissuhteet ja kohtaamiset ovat tärkeä osa hyvinvointia. Etsi ja löydä ympärillesi hyvinvointiasi tukevia ihmisiä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi. 

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Haluatko eroon ruokariippuvuudesta?

Haluatko eroon ruokariippuvuudesta

Hallitseeko ruoka elämääsi? Himoitsetko suklaata, juustoja, irtokarkkeja tai ranskanleipää? Syötkö munkkia murheeseen? Mietitkö iltapäivän palaverissa syöksyäsi kahvihuoneen keksikaapille tai illan pizzatilausta ja jääkaapissa odottavaa kylmää olutta? Haluatko eroon ruokariippuvuudesta?

Muutamia vuosia sitten sairastuin reissussa ensin flunssaan, joka äityi jälkitaudeiksi. Parin antibioottikuurin jälkeen lääkäri ojensi käteeni paperin ärtyneen suolen oireyhtymästä. Oloni ei tuntunut kohentuvan millään. Elimistöni ei tuntunut olevan energinen oma itsensä. Olin täysin ruokariippuvainen omalla tavallani.

En pystynyt juuri muuta ajattelemaan kuin seuraavaa ateriaa tai välipalaa. Stressasin, mitä uskaltaisin kipeään vatsaan syödä. Suoli oli solmulla ja olo tuskainen. Samalla tuntui, että oli todella tankattava koko ajan. Kuljin töissä eväskassia raahaten ja muutamien kuukausien jälkeen aloin olla paremmin tolpillani. Kokonaisuus oli raastava myös henkisesti. Vatsakivut toki saivat mielen murheiseksi, mutta syömisen rentous oli kadonnut kokonaan.

Nautitko syömisestä?

En ole lääketieteen tai psykologian ammattilainen. En siksi ole oikea ihminen millään tapaa diagnosoimaan sinun tilannettasi. Toivon, että vilpittömästi kerrot itsellesi suhteestasi ruokaan. Onko syöminen elämäsi nautintoja muiden tärkeiden asioiden rinnalla vai muuttunut enemmän painajaiseksi? Jos koet syömishimoja tai ruoka tuntuu hallitsevan elämääsi, niin muistathan varmistaa seuraavat asiat:

 1. Syö riittävästi ruokaa
 2. Syö vähintään puolet päivän ruoasta ennen iltapäivän päättymistä
 3. Panosta laadukkaaseen ruokaan
 4. Älä rajaa ja kiellä itseltäsi himosi kohteita

Nauti syömisestä ja laihdu -blogin vinkit liittyivät syömisestä nauttimiseen ja säännölliseen ruokailuun. Aloitimme laadukkaan ruokailun lisäämällä hedelmiä, marjoja, kasviksia ja vihanneksia jokaiselle aterialle. Miten sinulla on mennyt? Huomasitko, että yllä olevan listan aiheet mukailevat pitkälti jo edellisen blogin vinkkejä. Ehkä olet huomannut, että iltapäivän tai illan nälän tunne on jo helpottanut? Ehkä ehdit jo laittaa päivällistä ennen hillitöntä jää- ja kuivamuonakaapin välistä sinkoilua hapuillessasi jotakin naposteltavaa pahimpaan ahdistukseen?

Valitse hiilarisi huolella

Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen eteenpäin? Muistathan, että aloitit tärkeimmistä ja niitä on tarkoitus jatkaa elämänmittainen jakso. Jos haluat, voit hyvin poimia nämä vinkit talteen ja palata niihin myöhemmin. Anna itsellesi aikaa ja malta. Kiire ei ole mihinkään, mutta jokainen syömistäsi kohentava muutos edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi.

Arkikielessä hiilarit tuntuvat usein tarkoittavan leipää, pastaa, riisiä ja perunaa. Hiilihydraatit ovat koneistomme polttoaine. Älä kuitenkaan unohda, että kasvikset, hedelmät, marjat ja juurekset ovat myös hiilihydraatteja. Niiden riittävä syöminen on välttämätöntä, jos haluat edistää terveyttäsi ja kestävää painonhallintaa. Tämä on niitä asioita, joissa ei voi tehdä kompromisseja.

Haluatko eroon ruokariippuvuudesta
Nauti kaikilla asteillasi

Tsemppaa itsesi edelleen pohtimaan, miten keksit itsellesi maukkaita ja mieleisiä tapoja lisätä vihanneksia monipuolisesti ruokavalioosi. Muista maustaa rohkeasti! Itse rakastan tuoretta chiliä, inkivääriä ja korianteria. Mielestäni ne sopivat lähes kaikkiin ruokiin. Joko olet kokeillut näitä:

 • Vokki = kasviksia pilkkoen tai suoraan pakastealtaasta pannulle kaataen + kasvisproteiinia, kalaa, kanaa, äyriäisiä tai lihaa + löräys öljyä
 • Keitto mieleisistä kasviksista ja proteiinilähteistä
 • Sosekeitto kasviksista + päälle siemeniä ja raejuustoa
 • Uunijuurekset = juureksia uunipellille pilkkoen, päälle loraus öljyä, hunajaa ja yrttimausteita. Mukaan jälleen proteiinia oman mieltymyksen mukaan.
 • Salaattia reiluilla maistuvilla lisukkeilla + kastikkeeksi löräys öljyä ja päälle ripaus siemeniä

Aloita tutuista lempijuureksista ja -kasviksista. Lisää maukkautta ja vaihtelevuutta kokeilemalla välillä jotakin uutta. Täydennä makua mausteilla, proteiinilähteillä, öljyillä, pähkinöillä ja siemenillä.

Opettele kokkaamaan ja kokeile rohkeasti

Hehku ja hoikistu -blogisarjan toiset kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Valitse hiilarisi huolella – kasvisten, hedelmien, marjojen ja juuresten lisääminen on edelleen listasi kärjessä. Täydennä hiilareiden laatua myös valitsemalla kuitupitoisempia viljatuotteita (kuitua yli 6 g /100 g) ja vähäsokerisempia vaihtoehtoja.
 2. Syö riittävästi proteiinia, jotakin joka aterialla – blogista 5 vinkkiä kestävään painonhallintaan löydät listan proteiineista, jos eivät ole sinulle vielä tuttuja.
 3. Opettele kokkaamaan ja kokeile rohkeasti uusia juttuja erityisesti kasviksista ja juureksista. Kotikeittiössä toteutat parhaiten sinun mieltymystesi mukaiset terveelliset ateriat. Tutkitusti mitä enemmän aikaa ja vaivaa käyttää ruoan valmistamiseen sitä vähemmän syö. Ruoan tekeminen opettaa kiinnittämään enemmän huomiota sen makuun ja nautittavuuteen, joka hiljalleen vie tilaa laihduttamisen ajattelulta.

No – mikä fiilis tänään? Uskotko edelleen, että voit todella onnistua? Malttia matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. En malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Jos koet, että kaipaat terveydenhuollon ammattilaisen apua, kannustan sinua heti tänään sopimaan tapaamisen kalenteriisi. Hyvinvointisi on ainutlaatuisen tärkeä asia. Pidä hyvää huolta itsestäsi! Autan mielelläni etsimään sinulle parhaiten sopivan seuraavan askeleen – tavoitat minut soittamalla 045 126 1100!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Ota voimavarat ja vahvuudet käyttöön

Ota voimavarat ja vahvuudet kayttoon

Pari päivää sitten törmäsin jälleen kerran artikkeliin laihduttamisesta. Tässä artikkelissa käsiteltiin poikkeuksellisen paljon itsekuria ja sen syyttelyä. Olen toki kuullut nuo sanat monta kertaa valmennettaviltani – onnistuisin kyllä, mutta minulla ei ole riittävästi itsekuria. Ei laihduttaminen ja ennen kaikkea kestävä painonhallinta olekaan kiinni itsekurista. Itsensä jatkuva piiskaaminen ja tiukkojen sääntöjen asettaminen eivät ole kestäviä ratkaisuja, joiden kanssa jaksaisit tai ainakaan haluaisit elää viikosta, kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen. Ota voimavarat ja vahvuudet käyttöön.

Mikä sinua motivoi muutokseen?

Haluatko aidosti muutosta elämääsi? Pohdi, mikä sinua muutokseen motivoi. Riittääkö se, että haluat mahtua lempihousuihisi vai oletko herännyt ajattelemaan riskiäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen? Toisiko kestävä painonhallinta mukanaan juuri sinun kaipaamaasi positiivista energiaa, jotta jaksaisit nauttia lempiharrastuksestasi tanssista tai puutarhanhoidosta vielä enemmän? Pysähdy motivaatiosi ja sitoutumisesi äärelle? Kysy itseltäsi vielä kerran, onko tämä todella se asia, jota haluat elämässäsi? Miten sitoutunut olet tähän asettamaasi tavoitteeseen?

Selkeän ikioman tavoitteesi asettaminen ja siihen sitoutuminen ovat jo huikea askel kohti muutosta. Seuraavaksi tarvitset toimintasuunnitelman. Mistä aloitat tänään? Mitä teet seuraavaksi? Mistä tiedät, onko tavoitteesi saavutettu? Tarvitsetko kenties apua matkalle?

Ota voimavarat ja vahvuudet käyttöön

Nappaa toimintasuunnitelman rakentamisen ja toteuttamisen tueksi käyttöösi omat voimavarasi ja vahvuutesi. Mielen voimavarat ovat meille jokaiselle yksilöllisiä ja hyvin erilaisia. Aloita vaikka muistoista. Pohdi, kuinka olet pärjännyt vaikeissa tilanteissa ennen ja tullut toimeen epämiellyttävien tunteittesi kanssa. Ehkä olet kokenut riittämättömyyttä, joka on laantunut pois, tai syyllisyyttä, joka on haihtunut ilmaan anteeksipyynnön jälkeen. Palauta näitä hetkiä mieleesi, jotta muistat, että voit pärjätä näinä hetkinä jatkossakin.

Ota voimavarat ja vahvuudet kayttoon 2
Mistä elementeistä punoutuvat sinun voimavarasi?

Toinen voimavara ovat kaikki ne asiat, jotka olet elämäsi aikana tehnyt tai saanut aikaiseksi. Nosta mieleesi näitä asioita, joiden ratkaisu on edellyttänyt ongelmanratkaisukykyä. Oletko esimerkiksi valmistunut koulusta, solminut ystävyyssuhteita tai ratkaissut haastavan tilanteen työpaikalla? Nämä ovat esimerkkejä vaativista saavutuksista, jotka kertovat sinulla olevista voimavaroista ja resursseista.

Kolmas tärkeä voimavara liittyy kykyyn oppia uutta. Muistele vuosien varrella oppimiasi asioita tilanteissa, joissa koet, ettet pysty johonkin. Neljäntenä voimavarana haluan vielä nostaa esiin ihmissuhteet ympärilläsi. Vaikeina hetkinä koemme usein olevamme yksin  vaikean asian tai vaikeiden tunteiden kanssa. Silloin on hyvä muistuttaa itseään, että asia voisi olla hyvä jakaa jonkun kanssa. Voisiko puolisosi, vanhempasi tai ystäväsi tukea sinua?

Onko näistä voimavaroista joku sinulle erityisen tärkeä? Voisitko elämänmuutoksessasi tukeutua erityisesti sen voimavaran käyttöön:

 1. Vaikeista tilanteista ja epämiellyttävistä tunteista selviytyminen
 2. Ongelmanratkaisukyky ja aikaiseksi saaminen
 3. Uuden oppiminen
 4. Ihmissuhteet ympärilläsi

Voimavarat ja vahvuutesi ovat tärkeä osa IhanaElo-hyvinvointivalmennuksia. Haluamme auttaa sinua nostamaan voimavarasi vahvuuksiksi, joiden avulla elämänmuutoksistasi tulee pysyviä ja elostasi askel kerrallaan ihanampaa. IhanaElo-hyvinvointiohjaajista koulutetaan maailman parhaita tsemppareita ja rinnallakulkijoita, koska uskomme ihmissuhteiden ja ihmisten aidon kohtaamisen olevan yksi tärkeimmistä tukipilareista muutoksen onnistumiseksi ja vaikeiden hetkien ylittämiseksi.

Rakastan positiivista psykologiaa – sen vahvuuksia, hyvinvointia ja onnellisuutta korostavia ajatuksia. Unohda heikkoutesi ja keskity vahvistamaan vahvuuksiasi ja niitä arvoja, joiden päälle elämäsi rakennat.

Jos kaipaat konkreettisempia vinkkejä ihanampaan eloon, seuraat toivottua Hehku ja hoikistu -blogisarjaa. Ensimmäinen osa Nauti syömisestä ja laihdu ilmestyi viime viikolla. Ensi viikolla herätämme keskustelua ruokariippuvuuksista ja hiilareista.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Nauti syömisestä ja laihdu

Nauti syomisesta ja laihdu

Kevättä pukkaa ja pitäisi alkaa virittäytyä bikini- tai vähintään shortsikuntoon. Työpaikan Maija on jo siirtynyt korvikepusseihin ja Timo juo lounaaksi vain kevytlimsaa. Puuttuuko sinulta itsekuri, jolla pystyisit samaan? Et todellakaan kestä iltapäiväkahvia ilman suklaakonvehtia ja rakastat hyvää ruokaa. Kestävän painonhallinnan kannalta on onneksi tutkittu totuus, että sankarilaihduttajan kärsimys on turhaa. Tästä alkaa kevään Hehku ja hoikistu -blogisarja – klikkaa itsesi Uutiskirjeen tilaajaksi, jotta saat varmasti kaikki sekä hyvinvointia että painonhallintaa tukevat vinkit itsellesi. Nauti syömisestä ja laihdu!

Ei ikinä enää laihdutuskuuria

Mitä jos suosittelisin lopettamaan laihdutuskuurit nyt samantien? Heitä itsekuri romukoppaan. Riisu sankarilaihduttajan viitta niiltä, jotka kärvistelevät korvikepussien ja väliin jätettyjen tai liian pienien aterioiden kanssa. Sitä viittaa et tarvitse. Se viitta on terveydellesi vaarallisempi kuin muutamat liikakilot. Lisäksi vain muutama prosentti laihduttajista onnistuu sisukkuudella laihtumaan pysyvästi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että käytännössä laihduttaminen lihottaa!

Edelleen ylipaino on riski terveydellesi. On kuitenkin paljon mukavampiakin tapoja pudottaa painoa kuin sisu ja kärvistely. Syöminen on ihanaa ja liikkuminen kivaa, kun toteuttaa niitä itselle mieleisellä tavalla. Haluatko lähteä rakentamaan itsellesi kestävästi terveempiä elämäntapoja – tarkoitan haluatko ihan tosissaan? Kysy vielä itseltäsi, miksi haluat tälle matkalle? Tämä on sinun juttusi ja sinun oma motivaatiosi ja sitoutumisesi on avain onnistumiseesi.

Onko sinulla malttia rauhalliseen, pienin askelin etenevään muutokseen? Muutos ei ehkä ole kovin suuri vielä tänä kesänä. Seuraavana kesänä elämäsi näyttääkin jo sitten ihan toisenlaiselta, mikäli siis haluat ja lähdet tälle matkalle etsimään sinulle sopivia ja hyvinvointiasi lisääviä mukavia juttuja. Voin antaa vinkkejä, mutta vain sinä voit toteuttaa oman elämäsi muutokset.

Nauti syomisesta ja laihdu
Lisää väriä elämään ja lautaselle

Miksi laihtuminen on niin vaikeaa?

Laihtumisenhan pitäisi parantaa mielialaa ja hyvinvointia, miksi tuntuu käyvän täysin päinvastoin? Jos laihdutusyritykset perustuvat rajoituksiin ja mauttomaan ruokaan, ei tunnelma millään pysy hyvänä. Tukeeko nälkäkänkkäsi tärkeitä ihmissuhteitasi? Nukutko hyvin vatsan kurniessa tai illan ähkyn jälkeen, kun ensin sinnittelit päivän syömättä? Jaksatko keskittyä tärkeisiin asioihin, kun verensokeri heilahtelee? Ja tämä kaikki on valitettavasti vielä kovin turhaa, koska näitä kikkoja ei jaksa kuljettaa mukana vuodesta toiseen. Paino nousee auttamatta takaisin lähtökuoppiin tai sen ylikin, kun palaat kuurin jälkeen entisiin tottumuksiisi.

Seuraavaksi siirrymme uskomustesi pariin. Tästä eteenpäin sinun tulisi uskoa, että nälkää ei vain voi voittaa. Sinun pitää lopettaa ruokamäärien tarkka vahtiminen, syömisen tietoinen vähentäminen ja jatkuva ruoan painovaikutusten pohtiminen. On syötävä ihan oikeata ruokaa, kun on nälkä. Älä huijaa nälkääsi käymällä tupakalla tai juomalla päivän seitsemättä kupillista kahvia. Vain tällä tapaa elimistösi alkaa uudelleen tunnistamaan, miltä nälkä ja kylläisyys todella tuntuvat. Opit tuntemuksiasi kuunnellen vähentämään ruoan määrää paremmin kuin ikinä sisukkuudella pystyisit tekemään. Relaa vähän, niin alat laihtua!

Nauti syömisestä ja laihdu

Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäiset kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Älä stressaa syömisestä – nauti siitä!
 2. Älä mieti, paljonko saat syödä – syö olosi säännöllisesti hyväksi!
 3. Ota ensimmäinen askeleesi laadukkaampaan ruokailuun – väriä elämään eli lisää hedelmiä, marjoja, kasviksia ja juureksia jokaiselle ateriallesi!

Älä ole absolutisti ja kiellä itseltäsi asioita totaalisesti. Ne vain alkavat himottaa vielä enemmän ja olo on sietämätön. Säännöllinen syöminen vähentää ratkaisevasti hallitsemattoman syömisen ja kovan nälän riskiä. Muista huolehtia, että olet syönyt iltapäivän päätteeksi vähintään puolet päivän ruoista. Olisi ihan superhienoa, että syöt kunnon aamiaisen, lounaan ja päivällisen ihan jokaisena päivänä. Välipalojen tarve on yksilöllinen, mutta useimmille välipala iltapäivällä ja iltapala ennen nukkumaan menoa pitävät olon hyvänä ja takaavat vielä leppoisat yöunet.

Erilaisten vihannesten riittävä saanti vaikuttaa kestävään painonhallintaan valtavasti ja tukee terveyttäsi monipuolisesti. Aloita vaikka hedelmistä ja harjoittele vähitellen kasvisten erilaista valmistusta, jotta löydät itsellesi mieleisiä reseptejä ja tapoja. Tärkeintä on saada lautasellesi värien lisäksi makuja, joista nautit. Syöminen on ihanaa!

No – mikä fiilis? Lähdetkö mukaan? Uskotko, että voit todella onnistua? Malttia matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. En malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään sinulle parhaiten sopiva kokonaisuus – Alisa 045 126 1100!

Uuden vuoden lupauksia pohtiville kirjoittelin blogin 5 vinkkiä kestävään painonhallintaan. Ehkä haluat kurkata sen odotellessasi seuraavaa Hehku ja hoikistu -blogia.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin julkaisemaa materiaalia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Maailma on kaunis ja hyvä elää

Maailma on kaunis

Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus.

Onko sinulla aikaa pysähtyä? Onko sinulla unelmia? Ovatko ne sinun unelmiasi? Kenen elämää elät? Kenen unelmia toteutat? Olemme maailman onnellisin kansa, meillä on ympärillämme upea luonto, mutta meillä on myös sisu. Ohjaako sisu meitä tekemään elämässämme aina oikeita ratkaisuja? Maailma on kaunis ja hyvää elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus.

Kalervo Kassu Halonen ja Vexi Salmi ovat kirjoittaneet Irwin Goodmanin Rentun ruusu -albumiin pysähdyttävän sanoituksen Maailma on kaunis. Minulle soitettiin kappale tilanteessa, jossa olin vähitellen toipumassa talousjohtajan urani viimeisillä metreillä kokemastani uupumuksesta ja opetellut pysähtymistä omien ajatusteni ja tunteideni äärelle. Hiljenin, koin valtavaa kiitollisuutta rohkeudesta ja rohkaisusta, joka on saanut minut aloittamaan matkani kohti omaa unelmaani.

Olin pakahtua siitä mielen vapauden tunteesta, joka vyöryi ylitseni. Elän elämääni ja toteutan unelmaani. Kuka vaan voi tehdä niin, kun todella haluaa ja uskaltaa. Irwinin jälkeen laulusta on tallennettu upeita muitakin tulkintoja ja jätän sinun oman päätöksesi varaan, minkä valitset lempiversioksesi.

On vapautta kuunnella ja tuntea

Maailma on kaunis
On vapautta kuunnella metsän huminoita

On vapautta kuunnella metsän huminoita, kun aamuinen aurinko kuultaa kallioita ja elää elämäänsä.

Istuskelen pikkuruisen mökkimme pöydän ääressä. Katselen järvelle, joka on vielä vahvasti jäässä. Räystäästä tippuu rytmikkäästi sulavan veden muodostamia vesitippoja. Aamukävelyllä kuuntelin jäiden pauketta ja teerian soidinääniä. Ihmettelin tassunjälkiä lumella ja hengitin. Tunnen oloni etuoikeutetuksi.

On vapautta istua iltaa yksinänsä ja tuntea, tutkia omaa sisintänsä ja elää elämäänsä.

Niinpä – olen aivan yksin mökillä. Ihan itse sai kairattua reiän jäähän ja kannettua vedet saunaan. Yhtenä tuulisena aamuna lämpötila oli sisällä vain 15 astetta, mutta seuraavana iltana muistin polttaa puita takassa vähän pidempään. Sisävessan puutekaan ei ole saanut minua starttaamaan autoa kotia kohti. On huikeaa vapautta istua iltaa yksinänsä ja tuntea, tutkia omaa sisintänsä ja elää elämäänsä.

Kuuletko metsän huminan? Kuuletko lintujen laulun? Huomaatko, miten auringon säteet leikittelevät muokaten maisemaa? En siis tarkoita, onko kuulosi tai näkösi tallella. Pysähdytkö näihin hetkiin? Poimitko sen pienen minuutin, että hengität ja ihmettelet? Älä pakene, vaan elä elämääsi. Sinulla on siihen paras hetki juuri nyt!

Maailma on kaunis ja hyvää elää

Maailma on kaunis
Pysähdy ihmettelemään elämääsi

On vapautta vaistota viesti suuremmasta ja olla kuin kaikuna aina jatkuvasta ja elää elämäänsä.

Mitä sinun viestisi kertoo, kun pysähdyt sen kuulemaan ja tuntemaan? Sinä tiedät parhaiten, mitkä asiat luovat sinun elämällesi merkityksen. Mikä on sinulle tärkeää? Mikä tekee sinut onnellisemmaksi? Minkälainen on sinun tapasi elää elämääsi?

Ei unelmaelämän tarvitse tarkoittaa saippuasarjamaisia rikkauksia ja rakkauksia. Silti meillä on hyvä olla unelmia, joiden avulla jaksaa myös tylsyyden yli.

Pidä kiinni unelmistasi – ne on mahdollista toteuttaa! Kirkasta tavoitteesi, innostu ja anna mennä. Tekemistä vaille valmista! Jos kaipaat vielä vähän tukea unelmasi kirkastukselle, lukaise blogi Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuvat.

Jos sinun unelmasi on voida peremmin ja tsempata myös muita nauttimaan elämästä entistä enemmän, ilmoittaudu mukaan IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen. Laita vain viestiä alisa@ihanaelo.fi tai soita 045 126 1100.

Uskon vahvasti myös siihen, että unelmien työpaikoilla oivalletaan ihmisen kokonaishyvinvoinnin tärkeys. Jotta porukka on parhaimmillaan, timantit haluavat pysyä talossa ja rekrytoitaessa rusinat on poimittavissa pullasta, koko yrityskulttuurin tulee tukea ihmistä arvokkaana yksilönä. Olisi huikeaa päästä teidän työpaikalle sparrailemaan ja etsimään yhdessä teidän työntekijöiden hyvinvointia tukevia toimintamalleja! Joitakin palveluita on jo valmiina tarjolla, mutta tärkeintä on rakentaa kokonaisuus juuri teitä varten.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Jos unelmasi on hehkua ja hoikistua, ensi viikosta alkaa blogisarja juuri sinulle! Viisiosainen Hehku ja hoikistu -sarja tarjoilee rentoutta painonhallintaan ja elämänmakuisia vinkkejä ihanampaan eloon


Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Hyvinvointi: Kuka auttaisi Masaa?

Kuka auttaisi Masaa

Masalle on päässyt vuosien varrella kertymään ylipainoa ja selkä tahtoo reistailla. Masa työskentelee ympäristössä, jossa väkivallan uhka on lähellä päivittäin. Hän on vanha konkari työssään eikä juuri ajattele uhkan läsnäoloa, mutta toki akuutit tilanteet saavat aina adrenaliinin ryöpsähtämään ja kehon hälytystilaan. Illalla töiden jälkeen on väsyksissä ja sohva vetää puoleensa pikaisen eineksen lämmityksen jälkeen. Kuka auttaisi Masaa?

Työterveyshoitaja on yrittänyt houkutella keppijumppaan, muttei hän todellakaan mene sinne hallinnon tätien kanssa keppiä heiluttamaan. Verenpaineen nousu kyllä vähän huolettaa, kun isältä aikanaan petti sydän. Hän haluaisi olla joka toinen viikonloppu käyvälle pojalleen hyvä isä vielä monta vuotta. Autourheilu kyllä kiehtoo ja ralliauton tuunaaminen sekä jokamiesluokan kisat saavat innostuksen pilkkeet silmiin.

Kuka auttaisi Masaa?

Masa tietää kyllä, että pitäisi syödä vihanneksia ja jättää olut vähemmälle. Painoa pudottamalla autonratissakin jaksaisi paremmin. On vaan pirullisen vaikea muuttaa totuttuja tapoja, kun on väsyksissä ja yksikseen omien rutiiniensa kanssa. Töissä toki on työkaverit ja työterveyshuolto, muttei ravitsemuksen luennointi auta häntä oikeasti. Joku kehui kahvipöydässä syövänsä laihdutusjauheita ja toinen ostaneensa verkkokurssin, jonka avulla laihtuu kuudessa viikossa pysyvästi. Hän ei kyllä näihin hömpötyksiin lämpene.

Kuukautta myöhemmin: Tiiminvetäjä tulee touhuissaan kahville. Hän on päässyt uuteen esimiesvalmennukseen. Tämä on Masa kova juttu. Kerrankin meitä ajatellaan kokonaisina ihmisinä, joilla on elämä – ei vain työ- ja vapaa-aika. Ensimmäisenä koulutuspäivänä opin jo syömisestä vaikka mitä ja sain monta ideaa, miten me voidaan täällä kimpassa sparrailla toisiamme. Olo tuntuu jo nyt paremmalta, kun olen alkanut syödä aamupalaa ja lisännyt vihanneksia lounaalle ja päivälliselle.

Tiimikahveilla tuumitaan hetki yhdessä, mikä olisi meidän hyvinvoinnille tärkeintä. Nyt roskikseen tipattomat tammikuut ja laihdutuskuurit. Laitetaan elämäntapoja kuntoon, niin että elämästä voi nauttia enemmän ja jaksaa jotakin mukavaa töiden jälkeenkin.

Hyvinvointi Kuka auttaisi Masaa
Hyvinvointi-innostus on tarttuvaa!

Kaikki ovat voittajia

Masa kävelee töiden jälkeen kaupan kautta kotiin. Innostus on tarttuvaa sorttia. Ei kai se mitään haittaa, jos hakee pussin porkkanoita, tomaatteja ja klementiinejä. Siinähän niitä illalla joutaa napostelemaan. Tekemisen vaivakaan ei ole lopulta niin suuri. Aamupuuroon löytyy pakkasesta kesällä poimittuja mustikoita. Valokuva vielä porukan whatsup-ryhmään ja paluupostissa tulee monta peukkua. Muiden ideoita saa onneksi napata itselleen. Mitähän se poika tuumii, kun tulee viikonloppuna ja näkee ruokaostokset.

Masan olo kevenee kuukausi kerrallaan. Liikkumiseen tehtiin portaiden nousemisen kilpailu ja hän on päättänyt pärjätä. Kotikin on viidennessä kerroksessa, joten kyllä tässä eteenpäin mennään. Uni on parantunut ja hymy tuntuu huulilla entistä kepeämmältä. ”Toivottavasti muutkin tiiminvetäjät ovat yhtä innoissaan koulutuksesta ja ottavat porukan mukaan. Meillä on töissä kimpassa nyt entistä parempi yhdessä tekemisen meininki. Tunnetaan toistemme haasteet ja tsempataan aina eteenpäin. Olen ylpeä mun työpaikasta. Se välittää meistä ja siksi me välitetään takaisin sekä itsestämme, työkavereista että asiakkaista – koko touhusta. Kaikki ovat voittajia!”

Johtoryhmän kokouksessakin on tyytyväisenä seurattu Masan ja muun porukan innostuksen vaikutuksia. Erityisesti maanantain ja perjantain sairaslomapäivät ovat selvästi vähentyneet. Henkilöstötyytyväisyydestä kertovassa kyselyssä yhä useampi vastaa lähtevänsä aamulla mielellään töihin ja työilmapiiri on useissa yksiköissä merkittävästi parantunut. Kaksi työkykyriskin rajamailla ollutta henkilöä tuntuvat voivan paremmin ja onhan tässä johtajallakin iloisempi mieli. Kyllä se työterveyslaitoksen aikanaan tekemä arvio on todistettavasti kohdallaan: Yksi euro sijoitettuna työhyvinvointiin tuottaa takaisin jopa kuusi euroa!

Luithan jo blogin Oletko ihan terve? ja Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto? Terveyden ja hyvinvoinnin kokemus on hyvin yksilöllinen asia. Arvosta kehoasi ja mieltäsi. Punnitse huolella, millä tavalla haluat hyvinvointiasi tukea.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. IhanaElon Esimiehistä hyvinvoinnin vahvistajia -koulutus perustuu monipuolisesti tutkittuun tietoon kuten suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, UKK-instituutin terveysliikunnan suosituksiin ja positiivisen psykologian peruselementteihin. Koulutuksen aikana keskitytään esimiehen omaan hyvinvointiin kuljettaessa ikiomaa viikoittain etenevää hyvinvointimatkaa. Samalla kootaan työkaluja oman tiimin ja työyhteisön tsemppaamiseen mukaan hyvinvointi-innostukseen. Koulutuksen vaikuttavuus varmistetaan tiiviillä yhdessä tekemisellä ja seurannalla. Unelmani on, että sinä ja työkaverisi voisitte vielä paremmin!

P.p.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuvat

Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuu

Missä sinä olet onnistunut tänään? Entä missä yleensä onnistut? Miksi onnistut juuri näissä asioissa? Oletko ajatellut, että onnistumisesi taustalla on kaava, joka toistaa itseään. Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuvat.

Onnistumisen kaavan tekijät

Onko onnistumisen kaavasi sinulle täysin selkeä? Löysitkö helposti ne asiat, joissa aina tunnut onnistuvan? Mitkä yksittäiset tapahtumat liittyvät asian toteutumiseen? Miksi onnistut? Mitkä tunteet, ajatukset ja toimintamallit löysit onnistumisesi taustalta?

Jäitkö kaipaamaan vielä jotakin tukea onnistumisen kaavasi rakentamiseen? Pohdi auttaisivatko nämä näkökulmat sinua:

 1. Onko tavoitteesi kirkas? Mikä on unelmasi, johon haluat päästä? Mistä tiedät, että olet onnistunut tavoitteen saavuttamaan?
 2. Ajattele, että olet mahdollisuuksien äärellä. Muuttuminen tavoitteen saavuttamiseksi on mahdollisuutesi kasvaa.
 3. Jos väliaskelmilla epäonnistut, opi saamastasi palautteesta. Tee seuraavalla kerralla toisin.
 4. Muista, että on aina olemassa keino päästä tavoitteeseen. Kyse on vain siitä, miten se tapahtuu.

Onnistumisen kaavasi voi muodostua yksittäisten tapahtumien ketjusta. Niillä toimenpiteillä vain näytät aina onnistuvat. Vaihtoehtoisesti kaavasi voi esimerkiksi määritellä sisältävän kolme yksinkertaista elementtiä: vision + passion + action = tavoite/unelma + innostus + toiminta. Kumpi malli olisi sinulle parempi? Jos mietit hetken tilanteita, joissa koet haasteita, kumpi kaava auttaisi sinua ensi kerralla onnistumaan?

Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuvat

Minun unelmani on, että juuri sinä voisit paremmin. Tavoitteeni on kouluttaa hyvinvointiohjaajia ja esimiehistä hyvinvoinnin vahvistajia sekä itse valmentaa mahdollisimman monta ihmistä. Unelmani toteutumisen mittarina voi pitää konkreettisesti IhanaElo-hyvinvointivalmennukseen osallistuneiden ihmisten määrää. Valmennus on kiinteä osa myös koulutuksia ja hyvinvointiohjaajat puolestaan kulkevat omien asiakkaidensa kanssa hyvinvointia tukevaa IhanaElo-hyvinvointimatkaa.

IhanaElo hyvinvointivalmennus ja -koulutukset

Minun unelmani on, että juuri sinä voisit paremmin

Ajattelen todella olevani mahdollisuuksien äärellä. Jokainen kohtaaminen kasvattaa minua ihmisenä ja otan sen kiitollisuudella vastaan. Epäonnistumisen sijaan ajattelen, että on aivan huikeaa kokeilla, oppia ja kehittyä. Olen aivan varma, että on olemassa keinoja päästä tavoitteeseeni. Kyse on vain siitä, miten se tapahtuu ja ennenkaikkea milloin.

Minun unelmani tavoittelua auttavat myös vahvuuteni rehellisyys, rakkaus ja sinnikkyys. Avoimesti, sydän auki ja välillä hyvinkin peräänantamattomasti taaperran eteenpäin. Olen luvannut itselleni, että aito innostukseni saa näkyä ja kuulua. Tartun toimeen ja minulle on tärkeää saada asioita aikaan. Haasteena onkin välillä rajata touhuamisen määrää. Onnistumisen kaavani sisältää siis suluissa lisälausekkeen, joka muistuttaa hengittämään välillä ja kertomaan itselle, että tämä riittää.

Rakenna oma onnistumisen kaavasi

Nyt on sinun vuorosi. Otathan paperia ja kynän esiin. Kirjoita itsellesi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 1. Missä minä onnistun?
 2. Miksi minä onnistun? Mitä yksittäisiä tapahtumia onnistumisen taustalta löytyy?
 3. Mikä on unelmani/tavoitteeni?
 4. Mistä tiedän, että olen tavoitteeni saavuttanut?
 5. Mitkä ovat toimintasuunnitelmani ensimmäiset asiat?
 6. Milloin teen ensimmäiset asiat, jotka vievät kohti unelmani toteutumista?
 7. Tarvitsetko jonkun apua? Kenen? Milloin pyydän hänen apuaan?

Miltä sinun onnistumisen kaavasi näyttää? Mitä vahvuuksiasi voit hyödyntää? Miten varmistat, että epäonnistumisen hetkellä opit ja suuntaat katseen eteenpäin?

Olen aivan varma, että unelmasi on mahdollista toteuttaa. Miten paljon sinä uskot unelmasi toteutumiseen? Miten sitoutunut olet etenemään toimintasuunnitelmasi mukaisesti kohti tavoitettasi? Jos antaisit sitoutumisestasi arvosanan 1-10 välillä, paljonko antaisit? Mikä lisäisi sitoutumistasi?

Pidä kiinni unelmistasi – ne on mahdollista toteuttaa! Kirkasta tavoitteesi, anna itsellesi lupa innostua ja anna mennä. Tekemistä vaille valmista!

Jos sinun unelmasi on voida peremmin ja tsempata myös muita nauttimaan elämästä entistä enemmän, ilmoittaudu mukaan IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen. Laita vain viestiä alisa@ihanaelo.fi tai soita 045 126 1100.

Uskon vahvasti myös siihen, että unelmien työpaikoilla oivalletaan ihmisen kokonaishyvinvoinnin tärkeys. Jotta porukka on parhaimmillaan, timantit haluavat pysyä talossa ja rekrytoitaessa rusinat on poimittavissa pullasta, koko yrityskulttuurin tulee tukea ihmistä arvokkaana yksilönä. Olisi huikeaa päästä teidän työpaikalle sparrailemaan ja etsimään yhdessä teidän työntekijöiden hyvinvointia tukevia toimintamalleja! Joitakin palveluita on jo valmiina tarjolla, mutta tärkeintä on rakentaa kokonaisuus juuri teitä varten.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi