fbpx

Herää hyvinvoinnin mahdollisuuksiin – nyt tarvitaan tekoja

Sote-uudistus takkuaa, alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä lisääntyy ja kilpailu hyvistä työntekijöistä kasvaa. Tilanne alkaa olla kestämätön yhä useamman yksilön, työyhteisöjen ja koko yhteiskunnan kannalta. Sairaiden hoitamisen tulee jatkossakin olla osaavissa käsissä ja hädän hetkellä avun kaikkien saavutettavissa. On vain turhaa ja samalla kallista, että niin moni sairastuu. Herää hyvinvoinnin mahdollisuuksiin – nyt tarvitaan tekoja.

Otetaan yhdessä tästä tilanteesta niskalenkki. Niin paljon inhimillistä kärsimystä on vähennettävissä, kun pidämme huolta omasta hyvinvoinnistamme ja mahdollistamme läheisten ja työporukan voivan paremmin. Herätään yhdessä tajuamaan, miten valtavasti voimme tehdä panostamalla enemmän ennaltaehkäisevään toimintaan.

Kaikki tietävät, että terveelliset elämäntavat tukevat jaksamista ja palautumisen vaaliminen on tärkeää. Samaan aikaan pysähtyminen ja oman hyvinvoinnin priorisoiminen tuntuu suomalaisella sisulla ja sinnikkyydellä kasvatetulle niin kovin vieraalta.

On vain yksi hyvinvointi

Aloita muutos itsestäsi. Hengitä syvään. Kuulostele hetki kehosi viestejä. Anna kaiken huomion siirtyä itseesi. Ole läsnä tässä hetkessä. Mitä kehosi sinulle kertoo – kuuletko? Sinä olet hyvinvointisi voimavara ja vahvuus. Kun voit itse hyvin, pystyt tukemaan myös muita voimaan paremmin. Vaali elämäsi tärkeitä asioita lempeällä sisulla. Varmista, että tulet kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi arvokkaana ja ainutlaatuisena ihmisenä. 

Anna hyvinvointisi säteillä ympärillesi niin vapaalla kuin työssä. Herättele ympäristösi huomaamaan muutoksen välttämättömyys ja voima. Kanna kotiin väriä lautaselle, innosta ulos ihailemaan muuttuvaa luontoa, hymyile ja helli. 

IhanaElo_hyvinvointivalmennus
Anna hyvinvoinnin säteillä ympärillesi

Tartu toimeen, jotta sinunkin työporukkasi saa mahdollisuuden tukeen ja kannustukseen. Varmista, että henkilöstön hyvinvointi on strategian ytimessä ja arjen teoissa. Toistaiseksi tämän oivaltaneet yritykset saavat epäreilun kilpailuedun, mutta soisin sen plussan tulokseen kaikille. 

Panostukset henkilöstön hyvinvointiin:

 • Parantavat työnantajakuvaa. Vastuullisuus on tekoja.
 • Sitouttavat nykyisiä työntekijöitä.
 • Saavat parhaat työnhakijat suuntaamaan katseensa juuri teihin.
 • Tulevat moninkertaisena takaisin sairauspoissaolojen ja työkykyhaasteiden vähentyessä.
 • Kasvattavat kannattavuutta, kun häröilyn sijaan ajatukset säilyvät kirkkaina ja työtunnit hyödynnetään tehokkaasti.   

Herää hyvinvoinnin mahdollisuuksiin – nyt tarvitaan tekoja

Peukuta ja tykkää somessa niistä, jotka jakavat vinkkejä hyvinvoinnin edistämiseksi. Jaa ja seuraa niitä, jotka edistävät toimenpiteiden todelliseksi tekemistä. Käytä verkostosi voimaa ennaltaehkäisevän toiminnan lisäämiseksi. Auta tekemään muutos isosti kohtaaminen kerrallaan. Kaikki on mahdollista yhdessä.

Tuuppaa tekemään terveyttä edistäviä valintoja, kannusta pienin askelin liikkeelle, valista ja vaikuta. Hyvin suunniteltu ei ole pätkääkään tehty, joten tartu toimeen. Aloita tekemällä ensimmäinen toimintasuunnitelmasi. Kirjoita itsellesi 1-3 konkreettista asiaa, joita aloitat edistämään tänään, jotta sinä, läheisesi, työkaverisi tai joku muu voisi vielä paremmin.

Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvoinnin löytäminen mieletön tutkimusmatka. Lähde mukaan!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa  

Teksti julkaistu LinkedInissä 10.11.2019

P.s. IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ovat ainutlaatuisia kannustajia ja rinnallakulkijoita. IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat aivojen ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Unelmamme on, että sinä ja työporukkasi voisitte paremmin. Olethan yhteydessä niin tulemme avuksi.

P.p.s. Meitä tarvitaan lisää. Onko intohimosi hyvinvointi ja haluat tsempata myös muita. Kurkkaa lisää IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutus.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Lempeä sisu on rohkeutta

Lempea sisu on rohkeutta

Onko sinusta helpompi olla itsellesi ankara kuin lempeä? Kulttuurinen taustamme on vahvasti sisua ja sinnikkyyttä arvostava, mutta useimmiten kylkiäisenä tulee mukaan jaksaa, jaksaa -malli. Mennään läpi vaikka harmaan kiven hammasta purren. Onko suurinta sisua sittenkin se, että muuttaa mieltään tai toteaa nykyisen polun olevan itselleen väärä? Lempeä sisu on rohkeutta.

Sisu on rohkeutta olla itselle rehellinen

Positiivisen psykologian tohtori Emilia Lahti on tutkinut väitöskirjassaan sisun käsitettä. Hän herättelee meitä ajattelemaan sisukkuutta laajemmin. Tarvitsemme usein sisukkuutta, mutta periksiantamattoman eteenpäin puskemisen sijaan rinnalle tarvitaan myös pehmeyttä ja herkkyyttä. Joskus eteenpäin päästäkseen täytyykin katsoa sisäänpäin ja tutkia omaa polkuaan.

Sisu on ytimellistä voimaa, mutta siinä on vaara sortua itsestäänselvyyksien toisteluun. – Emilia Lahti

Lempeä sisu on rohkeutta olla itselle rehellinen. Juuri pehmeys voi olla se voima, joka mahdollistaa lujuuden. Vaatii sisua kuunnella omaa unelmaa, uskoa omiin arvoihin ja itselle merkityksellisiin asioihin. Vaatii itsetuntemusta kuunnella kritiikkiä ja ottaa vastaan tietoa ympäriltä ja samaan aikaan kuunnella itseään. 

Emilia Lahti muistuttaa, että oman sisua voi jalostaa. Käännä välillä katseesi sisäänpäin ja tutki omaa polkuasi. Sinulla on sisua jo geeniperimänä, mutta lempeä sisu on todellista rohkeutta. Ole itsellesi rehellinen ja lähde kulkemaan omaan suuntaasi. 

Lempeä sisu on rohkeutta

Yksi omista vahvuuksistani on sinnikkyys. Kutsun sitä välillä vaaralliseksi voimaksi. Sillä tarkoitan erityisesti vaaraa itseäni kohtaan. Jääräpäinen sisukkuus vie voimat. Se saa tekemään turhia asioita ja toistamaan samaa kaavaa kuin niin monta kertaa aikaisemmin.

Rakastuin ensi silmäyksellä Emilia Lahden sanoihin lempeästä sisusta. Juuri sitähän olen yrittänyt harjoitella. Emilia Lahti muistuttaa, että omaa sisua voi jalostaa. Sitä kautta syntyy entistä enemmän voimaa ja löytyy käyttämätöntä energiaa. 

Antaudu kuulemaan
Sisu on rohkeutta olla itselle rehellinen

Uskon lempeän sisuni hyödyttävän itseni lisäksi läheisiäni ja kaikkia kohtaamiani ihmisiä. Vien lujasti eteenpäin omaa unelmaani siitä, että mahdollisimman moni meistä voisi paremmin. Koulutan jatkossakin tiimiimme upeita uusia IhanaElo-hyvinvointiohjaajia ja toivon meidän yhdessä voivan kannustaa yhä useampaa ikiomalla hyvinvointimatkallaan. Periksiantamattomalla puskemisella en usko löytäväni tiimimme oikeita jäseniä tai luoksemme motivoituneita valmennettavia.

Edistän omaa missiotani kertomalla tästä mahdollisuudesta askeltaa kohti ihanampaa eloa. Jos en kerro, miten kukaan voisi löytää mukaamme.  Annan oman innostukseni ja hyvän oloni säteillä ja huomaan kiitollisena saavani muiden säteistä voimaa yhä useammin. Tiimimme kasvaa, kohtaamiemme valmennettavien määrää kasvaa, hyvinvointi ja ihana elo kasvaa. Ehkä minun ja kaikkien matkaan lähteneiden salaisuus on juuri se lempeä sisu. 

Etsi oma lempeä sisusi ja aseta hyvinvointisi prioriteettilistasi kärkisijoille. Kerää voimia huolehtimalla itsestäsi, usko unelmiisi ja lähde kulkemaan omaan suuntaasi. Poimi sinnikkyyden kaveriksi mukaan herkkyyttä. Anna itsellesi lupa innostua.

Ihanaa eloa ja lempeää sisua sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Metsässä höntsäily vei voiton

Metsässä höntsäily vei voiton

Syksyinen retkemme Hossaan lähestyi loppuaan. Säät olivat suosineet, sauna, pulahdus järveen, loistava ruoka, ihanat ihmiset ja pitkät yöunet palauttaneet arjen hulinasta. Viimeisen päivän osalta oli tehtävä päätös haluammeko mieluummin palata ajoissa kaupunkiin ja syödä rauhassa ravintolassa vai lähteä vielä kerran metsään kuivamuonat repussa. Metsässä höntsäily vei voiton.

Nautiskelimme pitkän aamiaisen, pakkasimme laukut ja siivosimme paikat kuntoon. Hossan sijaan päätimme kotimatkalla piipahtaa Syötteen kansallispuistossa. Soiperoinen on leppoisa retkikohde Taivalkoskella vajaan tunnin ajomatkan päässä Syötteeltä. Julma-Ölkyn jylhät kalliot vaihtuivat kirkasvetisten rantojen liplatukseen ja mäntykankaista korkeisiin harjuihin. 

Ahventen leikkiä ja kaakkurien lentoharjoituksia

Soiperoisen järveä kiertäessä luonto tarjoili meille ikimuistoisia hetkiä. Sillalta saattoi ihailla ahventen leikkiä vuosien varrella veteen uponneiden tukkien lomassa. Näkyvyys oli häkellyttävä.

Kaakkuriparvi teki järvellä omia lentoharjoituksiaan. Yksi ohjeisti ja kukin vuorollaan nousi lentoon järvenpintaa siivillä läpsyttäen. Kaakkurien syysmuutto alkaa usein syyskuun alkupuolella ja on lokakuussa aktiivisimmillaan. Hyvin olivat tämänkin lammen kaakkurit vielä aikataulussa. Suomessa pesivät kaakkurit talvehtivat alueella joka yltää Tanskan salmista Englannin kanaaliin. Liekö nämäkin olivat sinne suuntaamassa. 

Ei olisi näitä elämyksiä voinut tilata etukäteen. Luonto oli ne meille päättänyt tarjoilla ja meille jäi tehtäväksi ymmärtää pysähtyä hetkeksi esityksiä ihailemaan. Ruskakin alkoi viimeisenä yönä ja värjäsi maisemaa keltaiseksi ja punaiseksi. Hämmentyneen kiitollisena lämmitimme järven kirkasta vettä ja sekoittelimme lounaspussimme syötävään kuntoon.

Metsässä höntsäily vei voiton
Kirkkaat vedet ja rauhallinen luonto tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä

Metsässä höntsäily vei voiton

Suomen luonnon monipuotoisuus lumosi meidät Hossassa ja sai vaeltamaan lempeästi Värikallioille. Soiperoisissa koetut hetket saivat lopullisesti ihastumaan syksyiseen metsään ja kotimatkalla jo varasimme kalentereista ruskaretken Lappiin ensi syksylle.

Kansallispuistot ja reitit ensi syksyn vaellukselle ovat valitsematta, joten laitathan vinkkejä ja suosituksia alle kommentteihin. Kerron sitten, mitä me koimme niissä maisemissa askeltaessa. Toivottavasti metsässä höntsäily on myös sinun juttusi. Luonnon tervehdyttävä voima on kiistaton. Pysähdy ja päästä irti – luonto ei hoputa.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Kirje itselleni

Kirje itselleni

Löysin aarteen. Olen säilyttänet yläaste- ja lukioikäisenä kirjoittamani aineet. Voi miten valtavan upeita ajatuksia ja tunteiden paloa olen kantanut mukanani ja osannut pukea sanoiksi. En malta olla jakamatta osaa nuoren naisen tarinoistani. Pysähdy oman nuoruutesi äärelle ja kanna oivalluksia mukanasi. Ne ovat aarteita niin itsellesi kuin lähelläsi oleville nuorille. Kirje itselleni.

Kirje itselleni vuoteen 1998, kirjoitettu 8.2.1988

Olen nyt 15-vuotias tyttölapsi ja elän elämäni ihaninta aikaa. Ainakin nuoruutta muistellaan aina kaiholla, ja sen vapautta kadehditaan. Totta kai nuoruuteen liittyy aikuistumisen vaikeus ja muut ongelmat, mutta kyllä minä voisin elää tätä hetkeä ikuisesti.

Taidanpa nyt olla siinä paljon puhutussa teini-iässä, iässä, jolloin koetaan paljon uutta ja erilaista. Tupakka, alkoholi ja jonkinlainen seksihurjastelu kuuluvat pelin luonteeseen. Täytyy näyttää, että uskaltaa, ja mielenkiinto ennen kokemattomaan usein voittaa.

Kun kymmenen vuoden kuluttua olisi vain minunkin mahdollisuus lukea tämä kirje, niin varmaan paljon palautuisi mieleeni: seurustelu, perjantai-illat kaupungilla, Englannin kielimatka tai jokin muu.

Haluaisin antaa itselleni vielä muutaman neuvon, kun nyt on siihen mahdollisuus. Ensinnäkin, muista keskustella lastesi kanssa aina ja kaikesta, myös sukupuoliasioista. Älä silti ole liian utelias.

Toiseksi, sovi iltavapaista ja muista toiminnoista, jottei tarvitse olla epätietoinen. Älä kuitenkaan ole turhan ankara. Siinä tärkeimmät taisivat ollakin, ja melko helposti toteutettavissa, kunhan jaksaa aina muistaa oman nuoruutensa.

Kirje itselleni
Pidä kiinni arvoistasi ja elä niiden mukaisesti

Haluan palauttaa tämän hetken mieleeni myös muulla tavoin, jotta voisin todeta, onko kehitystä tapahtunut. Meillä on juuri presidentin vaalit ja pakolaisasiakin on puhututtanut paljon, ja pakolaisia yritetään ottaa maahan enemmän kuin tähän asti. Suomalaiset ovat mahdottoman ennakkoluuloisia ja vastustavat tätä. Jään vain odottamaan, että parannusta tapahtuisi.

Tulevaisuus on aina tulevaisuus. Mitä tuleekin tapahtumaan, tee kaikki niin hyvin kuin osaat ja ennen kaikkea rakasta!

Ihanaa eloa sinulle, nuori Alisa

P.s. Palan halusta kuulla, mitä ohjeita sinä nuorena olisit antanut aikuisemmalle itsellesi.

P.p.s. IhanaElo-hyvinvointiohjaajien koulutuksen ja hyvinvointivalmennusten arvot ovat rakkaus, rehellisyys, aitous ja kunnioittaminen. Olen valtavan kiitollinen, kun voin elää joka päivä läpi elämäni säilyneiden arvojeni mukaisesti.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Lempeä vaellus Hossan Värikallioille

Lempeä vaellus Hossan Värikallioille

Suomen luonto lumoaa Hossassa. Hymy on herkässä, kun voimme jatkaa aamulla Suomi-vaellustamme näissä ainutlaatuisissa maisemissa. Näin syyskuun alussa syksyn kuulaus tuntuu ilmassa, mutta yö on ollut edelleen reilusti plussalla. Julma-Ölkyn ja Ölökyn ähkäsyn jälkeen suuntaamme Värikallion kaarrokselle. Reitti kiertää Lihapyörteeltä Ala-Ölkyn kautta Värikalliolle ja Mieskallionvaaran sekä Korkeakankaan kautta takaisin Lihapyörteelle. Hetken ihmettelemme hauskoja nimiä ja niiden merkityksiä kunnes luonnon kauneus vie huomiomme.

Hossan kansallispuiston Värikallion maalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu kivikaudella, noin 3500 – 4500 vuotta sitten. Hossan kalliomaalaukset poikkeavat muista Suomen muinaismaalauksista. Kuvissa erottuvat selvästi tikkumaiset hirvikuviot ja omalaatuiset ihmishahmot kolmionmuotoisine kasvoineen. Maalausten lisäksi monivärinen kallio herättää mielikuvituksen tuottamaan ympärille hahmoja, jotka luonto on itse taiteillut.

Lempeä vaellus Hossan Värikallioille

Miten täällä on tuhansia vuosia sitten pärjätty ympäri vuoden? Meidän vaelluksesta innostunut naisporukka valitsee mielellään päiväretkeilyn ja yöpyy mukavasti lämpimässä mökissä. Ei tainnut olla sellaista valintaa muinoin tehtävissä. Toisaalta olemme päivän aikana nähneet marjoja, sieniä, poroja, teeriä ja peurankin. Priimuskeittimen, pussiruokien ja makkarapaketin kantaminen tuntuu juuri nyt kovin kevyeltä.

Lempeä vaellus Hossan Värikallioille
Mauno huolehti ryhmästämme ja vahti intensiivisesti myös makkaroiden paistumista

Matkamme teema on selvästi lempeä vaeltaminen. Liikkuessa tulee lämmin, mutta kiire ei ole mihinkään. Meillä on aikaa pysähtyä kalliomaalausten ääreen aistimaan kallioseinämän herättämiä tunteita ja ajatuksia. Meillä on aikaa istua puron ääreen, sulkea silmät, hengittää ja kuunnella puron solinaa. Meillä on aikaa odotella, kun yksi riisuu ylimääräistä paitaa, toinen kuvaa käppyräistä kantoa ja kolmas innostuu laulamaan mörrimöykyn pesästä naavalla verhoiltujen kuusten seassa.  

Koe kansallispuistot sinun tavallasi

Meidän juttu on kävellä kiireettä kauniissa luonnossa. Niin Hossassa kuin muissakin kansallispuistoissa patikointi ei todellakaan ole se ainoa tapa nautiskella luonnosta. Kohtasimme retkellämme maastopyöräilijöitä ja melojia. Kesällä saa vuokrattua suppilaudan ja talvella voi lähteä matkaan hiihtäen tai lumikengillä. Järvillä on lupa uinnin lisäksi kalastella, metsässä poimia marjoja ja sieniä. 

Sukellus pinnan alle avaa aivan uudenlaisen maailman. Uskomattoman kirkkaiden vesien ansiosta monet sukeltajat vierailevat myös Hossassa. Lammissa olevia vanhoja rakennelmia ja vierellä parveilevia ahvenia on helppo ihmetellä hyvän näkyvyyden ansiosta. 

Mikä on sinun juttusi? Kasaatko rinkan selkään ja lähdet viikoksi erämaahan? Osallistutko järjestetylle matkalle vai annatko askelten ohjata intuitiolla oikeaan suuntaan? Liikutko jalan vai jollakin kyydillä? Nautitko kaikista vuodenajoista vai onko joku ehdoton suosikkisi? Onneksi aina voi kokeilla. 

Meillä on edessä maaliskuun lopulla hiihtovaellus Hetta-Pallas-alueella. Jännittää sopivasti, mutta mukaan lähtevät, enemmän reissuja tehneet, luovat turvallisuuden tunnetta. Teltan sijaan yöpymiset on suunniteltu mökeille ja autiotuville, mutta muutaman päivän pyrähdyksen sijaan ollemme reissussa koko viikon. On aivan häkellyttävää, että kaikki tämä on meille tarjolla ihan tässä lähellä. Luonto hoivaa kehoa ja mieltä. Voit itse päättää haluatko ottaa sen hoivan vastaan.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa  

P.s. Helsingin Sanomat kirjoitti kalliomaalauksista ja Värikallioista jutun samaan aikaan, kun olimme niitä ihailemassa. Lisää kiehtovasta aiheesta voit lukea artikkelista Suomi on ollut kalliotaiteen keskus – kalliomaalausten tutkimisessa ollaan vasta alkumetreillä.

P.p.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

TRE-tärinä rentouttaa lapsia ja nuoria

TRE tarina rentouttaa lapsia ja nuoria

Kehon luonnollinen tärinä purkaa stressiä ja rentouttaa myös lapsia ja nuoria. Miksi tätä taitoa ei ole opetettu kaikille jo päiväkodissa tai tuettu neuvolassa vanhempia ymmärtämään, että lapsen kehon värinä voi olla myös hyväksi? Miksi meidät opetetaan istumaan hiljaa paikallaan, kun se ei ole millään tapaa luonnollista kehollemme? TRE-tärinä rentouttaa lapsia ja nuoria.

Lasten ja nuorten stressi

Lehdet täyttyvät lukiolaisten väsymyksestä, syrjäytyneistä nuorista ja levottomista lapsista. Mielen ongelmat haastavat yhä aikaisemmin ja saavat elämän kääntymään kitkaisille raiteille.

Mindfulness ja erilaiset mielen rauhoittumisen taidot ovat onneksi hivuttautumassa osaksi päiväkotien ja koulujen arkea. Eikö olisi upeaa saada jokaisen lapsen ja nuoren työkalupakkiin myös tapa purkaa stressiä ja jännityksiä kehosta? Meillä jokaisella on jo kyky palautua. TRE-menetelmän (Tension Releasing Exercise) opastamisen avulla saamme sen herätettyä uudelleen käyttöön.

Toivon median tulevaisuudessa jakavan entistä aktiivisemmin tietoa myös keinoista, joilla helpottaa omaa oloa. Terveydenhuollon kapasiteetti ei riitä kannattelemaan kaikkia. On sekä yksilön, läheisten että koko yhteiskunnan kannalta paras investointi, kun opimme huolehtimaan omasta hyvinvoinnistamme ennaltaehkäisevästi ja itseämme kuunnellen.

TRE-tarina rentouttaa lapsia ja nuoria
TRE on eheyttävä prosessi kaikenikäisille.

TRE-tärinä rentouttaa lapsia ja nuoria

Sertifioituja TRE-ohjaajia on Suomessa jo yli 200. Olemme yli 10 vuoden ajan opastaneet aikuisia palautumaan ja purkamaan kehon syväjännityksiä TRE-menetelmän avulla.

Nyt meillä on vihdoin mahdollisuus jatkokouluttautua ohjaamaan TRE:tä myös lapsille ja nuorille. Toivon, että tulevaisuudessa jokainen lapsi ja nuori saa mahdollisuuden kokea kehonsa ja mielensä rennommaksi ja rauhallisemmaksi – tilanteeseen sopivaksi. Kehon ei enää tarvitse kerätä jännitteitä vuosia, vaan jokaisella on työkalupakissa yksinkertainen ja luonnollinen tapa helpottaa omaa oloa.

Kirsi Törmi on TRE® Trainer Trainee, tanssitaiteen tohtori, hahmoterapeutti, työnohjaaja ja sosionomi. Kirsi on osallistunut ”TRE with Children” -koulutukseen hahmoterapeutti ja TRE-kouluttaja Melanie Salmonin johdolla ja jatkokehittänyt toimintamalleja, joilla TRE-menetelmää voidaan ohjata suomalaisille lapsille ja nuorille. Ohjauksessa tulee ikäkauden mukaisesti mukaan leikkiä, laulua ja tarinoita, vapautta kokeilla omalla tavallaan ja saada positiivista palautetta kaikesta kokemastaan ja tuntemastaan.

TRE-ohjaajaksi nuorille ja lapsille

Opiskelu Kirsin johdolla herätti oivaltamaan kiintymyssuhteiden ja kohtaamisen valtavan voiman. Oman kokemuksen kautta keho sai mahdollisuuden aistia lapsen kokemuksia uudelleen. Jotakin ennen hämmentänyttä asettautui paikallaan. TRE on eheyttävä prosessi kaikenikäisille, kun edetään turvallisesti ohjaajan kanssa ja maltetaan hiipiä hissun kissun eteenpäin.

Tuntuu arvokkaalta ja merkitykselliseltä tämän koulutuksen jälkeen päästä täristelemään myös lasten ja nuorten kanssa. Olethan yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos sinulla on lapsi, nuori tai ryhmä, jolle haluat minun tai jonkun muun koulutetun ohjaajan opastavan TRE-menetelmän.

Lisätietoa Hyvinvoiva keho eli TRE-menetelmä tutuksi -kursseista löydät linkin takaa. Tule mukaan avoimelle kurssille tai kokoa oma ryhmäsi kohti ihanampaa eloa.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.  

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Huomasitko, että Suomi valittiin maailman parhaaksi luontomatkakohteeksi? Yli sadan maan vertailun mukaan Suomi on paras luontokohde ympäristön kestävyyden, ainutlaatuisen ja monimuotoisen eläinlajiston, kauniiden luonnonmaisemien sekä hyvien luonnonsuojelutoimien ansiosta. Meillä jokaisella on ihan lähellä mahdollisuus kokea jotakin sellaista, josta moni vain uneksii. Suomen luonto lumoaa Hossassa.

Julma-Ölkky Suomen suurin kanjonijärvi

Keväällä vaelsimme naisporukalla Slovenian Alpeilla. Upeat maisemat pysäyttivät haukkomaan henkeä. Vaihtelevat säät helteestä lumisateeseen painuivat yllätyksellisyydessään syvälle mieleemme. Slovenian reissun tunnelmiin voit hypätä blogeissa  Huipulle noustaan askel kerrallaan, Ihastuttaako luontomatkailu vai ahdistaako turismi ja Mikään ei enää yllätä vaelluksella Sloveniassa.

Sloveniassa iltakeskustelut kääntyivät seuraavan retken suunnitteluun. Yhä uudelleen palasimme Suomen luonnon ainutlaatuisuuteen. Kun porukasta löytyi mökkeilijä Koillismaalta, Hossan kansallispuiston kupeesta, oli valinta lopulta helppo. Yksi unelma oli jälleen toteuttamista vaille eli vaellusretkemme suuntautuisi syksyllä Hossan ja Syötteen kansallispuistoihin.

Suomen luonto lumoaa Hossassa
Julma-Ölkyn maisemat häikäisevät

Olen juuri palannut Suomi-retkeltämme kotiin. Ihailen kuvia, joita ryhmämme on päivien aikana ottanut. Päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus ystävyydestä, jaetuista hetkistä ja ajatuksista luonnossa sekä tietenkin hiljaisuudesta.

Ensimmäisenä päivänä kiersimme Hossan kansallispuistossa Julma-Ölkyn eli Suomen suurimman kanjonijärven ympäri. Ölökyn ähkäsyksi nimetty reitti sai paikoiteillen haukkomaan henkeä nousuillaan, mutta erityisesti upeilla maisemillaan. Reitillä pärjää hyvällä peruskunnolla, mutta halutessaan kanjonijärveen ja sen ympärillä nouseviin jylhiin maisemiin pääsee tutustumaan myös venekyydillä

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Ölökyn ähkäsyn reitti kulkee pääasiassa ylhäällä harjanteella ja useammalta näköalapaikalta voi ihailla alhaalla siintävää kanjonijärveä ja jyrkkänä nousevia kallioseinämiä. Kanjonin ylittävällä riippusillalla vähän jännitti, vaikka rakenteet tuntuivat uusilta ja tukevilta. Meidän naisporukka selvisi reitistä hienosti. Sauvat auttoivat mukavasti jyrkimmissä paikoissa ja laavulla vietetty eväshetki antoi virtaa.

Reissuun oli lähdetty arjen huiskeen keskeltä ja luonnon palauttava voima hivuttautui vähitellen kulkijoiden mieleen ja kehoon. Tahtimme oli rauhallinen ja pysähtelevä. Suomen luonnon monimuotoisuus lumoaa Hossassa. Osalle se tarkoitti hetkien ikuistamista valokuviksi, toisille levollista maisemien tuijottelua. 

Ensimmäisen päiväretken lähestyessä loppuaan huomasin juttelevani itselleni lohduttavasti. Tällä kertaa keho ja mieli tuntuvat tarvitsevan vielä vähän lisää metsäytystä palautuakseen ja pysähtyäkseen tähän hetkeen. Onneksi huomenna on tiedossa uusi päivä luonnon tervehdyttävässä syleilyssä. Kerron siitä lisää omassa blogissaan.

Muistathan antaa luonnon voimaannuttaa juuri sinulle sopivina annoksina ja mieleisillä tavoilla. Pyrähdä mielipaikallesi tai nappaa sieltä kuva tietokoneen ruudulle. Luontokuvien katselukin on palauttavaa, jos aina ei ole mahdollisuutta tuntea, kuulla, nähdä, haistella ja maistella paikan päällä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Tulen nähdyksi arvojani kunnioittaen

Tulen nahdyksi arvojani kunnioittaen

Välillä tuntuu, että olen Euroopan antimaterialistisin ihminen. Vilpitön kiitokseni kaikille niille, jotka ovat yrittäneet auttaa minua rakentamaan kivaa, IhanaElo-brändin mukaista promotuotteiden kokonaisuutta. Matkan varrella on pyöritelty valtavaa määrää erilaisia ideoita kangaskasseista kylmälaukkuihin ja lasipullosta pyyhkeeseen. Mikään ei jotenkin tuntunut ensin hyvältä. Konmari päässäni hoki, että minun valintani ei välttämättä ole saajalle ollenkaan mieleen. Kassi lentää kaappiin muiden kangaskassien sekaan tai lasipullo vaihtuu jumppaan lähtiessä muoviseen. Lopulta päätin: Tulen nähdyksi arvojani kunnioittaen.

Kohtaaminen luo hyvinvointia

Olen päättänyt silti luottaa intuitiooni ja toimia arvojeni mukaisesti. IhanaElo keskittyy ihmisen hyvinvoinnin edistämiseen kohtaamisten, vaihdettujen ajatusten, syntyneiden oivallusten ja tsemppaamisen voimalla – ei tavaroiden kautta. Mainonnassa hyödynnämme sähköisiä kanavia ja minimoimme esitteiden ja erilaisten lippusten määrää. Valmennuksissa tukeudumme verkkoon ja varmistamme samalla tietosuojan ja tiedonkulun pysyvän ajantasalla.

Silti tästä kaikesta on pari pientä poikkeusta, joista olen innoissani. IhanaElo-ohjaajia varten olen teettänyt IhanaElo-ohjaajalogon malliset ikkunatarrat. Se toimii erinomaisena merkkinä toimitilan ikkunassa tai ovessa tai auton takalasissa huristellessa kohtaamisesta seuraavaan. Jokainen ohikulkija ja sisäänastuja näkee ensisilmäyksellä, että täällä on tarjolla IhanaElo-hyvinvointivalmennuksia sertifioidun IhanaElo-hyvinvointiohjaajan tukemana.

Tulen nahdyksi arvojani kunnioittaen
Käsinkirjoitetut oivallukset ja unelmat vahvistuvat

Toinen tuote on IhanaElo-logon sydämellisyyttä ja kukoistusta kuvaavan lehdykän mallinen hopeanvärinen pinssi. Se on mielestäni kaunis merkki kertomaan, että tämä henkilö on koulutettu hyvinvointiohjaaja. Merkki sopii niin työvaatteen kuin neuleen tai repunkin koristeeksi. Jokainen valmistuvat ohjaaja saa itselleen sekä ikkunatarran että pinssin – toivon heidän olevan yhtä ylpeän innostuneita osoittaessaan kuuluvansa IhanaElo-ohjaajien maailman parhaiden sparraajien tiimiin.

Kolmantena kokoamme koulutusten ja valmennusten aikana syntyneitä oivalluksia ja pohdintoja IhanaElo-vihkoon. Vihko on valmistettu kierrätysmateriaalista ja uskomme sen vahvistavan jokaisen ohjaajan ja valmennettavan onnistumista omien tavoitteiden toteutumisessa. Käsin kirjoitetut ajatukset ja ikiomat toimintasuunnitelmat vahvistavat tärkeimpien asioiden pysyvän mielessä ja painuvan myös alitajuntaan.

Tulen nähdyksi arvojani kunnioittaen

Näillä teoilla haluan kertoa IhanaElon kunnioittavan luontoa ja arvostavan sen ainutlaatuisuutta. Olen silti onnellinen, että IhanaElon upea luontoakin kuvaava logo saa näkyvyyttä ja matkaa sinne, missä IhanaElo-hyvinvointivalmennuksia on tarjolla.

Löydät aina tärkeimmät kuulumisemme @ihanaelo Facebook-ryhmästä tai www.ihanaelo.fi -nettisivulta, joten mikään tärkeä ei jää väliin, vaikka logokassi ei olekaan mukana kaupassa tai kirje sujahda postilaatikosta kotiisi. Toimi sinäkin arvojasi kunnioittaen. Pidä kiinni siitä, mikä on sinulle tärkeintä. Silloin voit aina seista päätöstesi takana ja elämä tuntuu kulkevan oikeilla raiteillaan.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa   

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Itsetuntemuksesta elämänhallintaa

Itsetuntemuksesta elamanhallintaa

Kirjoittajana Saija Juusola, IhanaElo-ohjaajamme Oulussa. Ihmisläheisessä työssä opettajana Saija on saanut hyvät valmiudet kohtaamiseen ja kannustamiseen. Hänen intohimonaan on pysähtyä elämäsi äärelle ja olla tukena matkallasi kohti parempaa hyvinvointia, luoda itsetuntemuksesta elämänhallintaa.

Onko sinustakin joskus tuntunut, ettet enää jaksa? Olet ehkä itkenyt töihin ajaessa tai alkanut sairastella enemmän kuin aikaisemmin? Oletko hermostunut lapsellesi, puolisollesi tai vaikka asiakkaallesi mitättömästä syystä tai korottanut ääntäsi tahtomattasi? Kaiken keskellä olet ehkä unohtanut itsesi?

Tartu väsymykseen varhaisessa vaiheessa

Et ole yksin jaksamattomuuden tunteiden kanssa. Kuormittava arki ja voimattomuuden tunne on valitettavan yleistä nykyään. Monet sinnittelevät aivan liian kauan stressaavassa tilanteessa. Pitkään jatkunut väsymys muuttuu kuitenkin helposti vakavammaksi uupumukseksi, josta toipuminen onkin jo paljon pidempi prosessi. Siksi on erittäin tärkeää, että tartut asiaan jo varhaisessa vaiheessa, kun väsymyksen merkkejä on alkanut ilmaantua.

Liika kuormitus elämässä heikentää hyvinvointia oleellisesti. Ei ehdi eikä muista liikkua tai syödä terveellisesti. Unettomuus vaivaa eikä yksinkertaisesti ole voimavaroja ajatuksen tasoa pidemmälle. Ja ajatuksen tasollakin useimmiten on jäljellä vain syyllisyys kaikesta siitä mitä ei tee, vaikka pitäisi. Ihminen on kokonaisuus ja mikäli joku hyvinvoinnin osa-alueista ontuu, meno ei ole kovin vakuuttavaa. Jotta tulevaisuudessa toimintamallit olisivat kestäviä ja hyvinvointia tukevia, jonkin ajattelussa on muututtava. Ja se jokin olet sinä.

Itsetuntemuksesta elamanhallintaa
Jonkin ajattelussa on muututtava, ja se jokin olet sinä.

On aika nostaa itsesi prioriteettilistasi kärkeen

Jotta voi olla hyvinvoiva ja onnellinen, on tärkeää toimia arvojensa mukaisesti. Pysähdy miettimään, mitä sinä arvostat? Onko mikään sinun terveytesi ja hyvinvointisi arvoista? Sinä olet tärkeä. Jos sinä voit hyvin, myös kaikki ympärilläsi alkavat voimaan paremmin. Katso itseäsi rakastavin silmin.

Olet arvokas juuri tuollaisena, sinunlaisena. Olemalla oma itsesi päädyt paikkoihin, joihin sinun kuuluukin päätyä ja löydät ympärillesi ihmisiä, joiden vierellä sinun on hyvä elää itsesi näköistä elämää. Sinä riität ja olet rakastettu vain olemalla sinä. Ja sinä ansaitset voida hyvin. Ajoittainen väsymys kuuluu arkeen, mutta sen ei pitäisi olla jatkuva tai pitkäaikainen tila. Arvostatko itseäsi ja hyvinvointiasi? Oletko valmis päästämään väsymyksestä irti? On aika nostaa itsesi prioriteettilistasi kärkeen.

Hyvinvointi koostuu yksinkertaisista asioista, jotka kiireessä voivat jäädä vähemmälle huomiolle. Hyvinvoinnin eri osa-alueiden tasapaino järkkyy helposti. Onko terveellisen ravinnon, fyysisen aktiivisuuden tai unen ja palautumisen suhde elämässäsi riittävällä tasolla, jotta sinun olisi mahdollista voida hyvin? Tai voiko olla niin, että olisit liian ankara itseäsi kohtaan? Kenenkään ei tarvitse jaksaa enempää kuin siinä hetkessä jaksaa. Pystyisitkö suhtautua itseesi myötätuntoisemmin ja vähentää energiaa vieviä asioita elämästäsi samalla, kun lisäät energiaa tuovia?

Joskus omin voimin ei ole uskallusta laittaa elämäänsä uuteen järjestykseen. Jotta rohkenisit nostamaan itsesi tärkeyslistasi kärkeen, saatat tarvita henkilökohtaista sparraajaa elämäsi matkalle. IhanaElo -hyvinvointiohjaajista voi löytyä sinulle sopiva kuuntelija ja oivalluttaja. Mikäli tunnet paloa toimia rinnallakulkijana toisten hyvinvointimatkalla, suosittelen tutustumaan myös IhanaElo-hyvinvointiohjaajakoulutukseen.

<3: Saija

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Kuka on laivasi kapteeni?

Kuka on laivasi kapteeni

On helpompaa ajelehtia, suorittaa annettuja tehtäviä ja täyttää muiden toiveita kuin pysähtyä omien ajatusten, tunteiden ja toiveiden äärelle. Pysähdythän silti. Vain sinä itse voit lopulta huolehtia omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistasi. Vastuu on sinun. Kuka on laivasi kapteeni?

Kehon ja mielen hyvinvointi kietoutuvat tiiviisti toisiinsa. Nälkäisenä alkaa kiukuttaa, liikkumattomana mieli on maassa ja huonosti nukutun yön jälkeen mikään ei tunnu luistavan. Aloita vastuusi kantaminen priorisoimalla oma hyvinvointisi to do -listasi kärkisijoille. Helli itseäsi syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti. Liiku sinulle mieleisellä tavalla ja vaali untasi. Poimi päiviisi pieniä palautumisen hetkiä. Olet jokaisen hyvinvointiasi tukevan hetken arvoinen.

Kun kehon perustarpeet on tyydytetty, muista jatkaa kehon hienovaraisten viestien kuuntelua. Toivota tervetulleeksi oireiden taustalla olevat ajatukset, tunteet, uskomukset ja kokemukset. Nyt sinulla on voimia alkaa muuttaa laivasi kurssia. Hyppää rohkeasti ruoriin, katso ulapalle ja määritä oma suuntasi.

Toimi arvojesi mukaisesti

Aloita suunnistaminen kirjaamalla ylös tärkeimmät arvosi. Tee niistä huoneentaulu ainakin sydämesi huoneen seinälle. Vaali arvojasi ja niiden toteutumista niin työpaikalla kuin työn ulkopuolella. Jos arvosi on rehellisyys, anna aitoutesi paistaa. Jos arvosi on toisen kunnioittaminen, anna itsellesi lupa pysähtyä ainutlaatuisiin kohtaamisiin. 

Rakenna arvojesi pohjalle merkityksellisiä hetkiä. Ota voimavarasi ja vahvuutesi käyttöön. Tee niitä asioita, jotka saavat sinut innostumaan. Uppoudu sinua kiinnostaviin juttuihin ja syöksy oppimaan uutta. Elämässä on tehtäviä, jotka täytyy tulla tehdyksi. Tärkeintä on, että nautit suurimmasta osasta niitä hetkiä, joilla työpäiväsi ja vapaa-aikasi täyttyvät.

Kuka on laivasi kapteeni?

Muutokset vaativat usein valtavasti rohkeutta. Tuntuu turvallisemmalta iskeä ankkuri pohjaan tai köyttää laiva tiukasti laituriin, kuin lähteä merelle. Et voi tietää, onko tiedossa tyyntä myötätuulta, hillittyä aallokkoa vai arvaamattomia myrskyjä. On sinusta kiinni jäätkö satamaan vai lähdetkö seikkailuun.

Kuka on laivasi kapteeni
Jäätkö satamaan vai lähdetkö seikkailuun?

Jos tänään kaikki tuntuu liian hurjalta, nuku ensin kunnon yöunet. Pakkaa aamulla eväät ja muistiinpanovälineet reppuun. Lähde liikkeelle ja etsi itsellesi rauhallinen paikka. Pysähdy, hengitä syvään, kuuntele ympäröiviä ääniä, haistele tuoksuja ja aisti tuulenvire, auringonsäteet tai tihkusade ihollasi. Istahda alas ja siirrä katseesi muistiinpanoihin. On aika aloittaa uuden reittisi suunnittelu. Jotta et karahda ensimmäiselle karikolle, vastaa ensin seuraaviin kysymyksiin: 

 • Kenen elämää minä elän? Olenko laivan kapteeni ja ohjaanko haluamaani suuntaan? 
 • Toteutuvatko työssä omat arvoni? 
 • Saanko hyödyntää vahvuuksiani?
 • Koenko työni ja elämäni merkitykselliseksi?
 • Miten huolehdin omasta osaamisestani ja hyvinvoinnistani?
 • Kuulenko kehoni ja mieleni viestejä?
 • Onko minulla rohkeutta pyytää apua?

Mitä vastasit itsellesi? Pysähdyitkö todella pohtimaan ihan jokaista kohtaa ja kirjoititko vastauksen vihkoosi? Sinun ikiomat vastauksesi ovat arvokkaita ja sinulle parhaita. Jokaisen elämään sisältyy sairastumisia, haasteita ihmissuhteissa ja kriisejä työpaikalla. Näissä tilanteissa on lupa pyytää apua, tarttua tarjolla olevaan tukeen ja ankkuroitua hetkeksi. Nämä hetket eivät silti määrittele sinun elämääsi. Voit ihan itse tehdä suurimman osan valinnoista ja rakentaa itsellesi merkityksellisen elämän.

Jatka muistiinpanojasi kirjoittamalla, mitä olet päättänyt juuri nyt muuttaa elämässäsi. Mihin suuntaan ensimmäisenä lähdet? Mihin satamaan haluat jonain päivänä rantautua? Kirjoita suunnitelma ylös itsellesi. Täsmennä toimenpidesuunnitelmaasi ensimmäinen asia, jonka toteutat. Kirjoita perään päivämäärä, jolloin olet päättänyt tehtävän aloittaa. Miksi se ei voisi olla jo tänään? On lopulta sinusta kiinni, milloin laulat täysillä I did it my way!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi