fbpx

Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuvat

Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuu

Missä sinä olet onnistunut tänään? Entä missä yleensä onnistut? Miksi onnistut juuri näissä asioissa? Oletko ajatellut, että onnistumisesi taustalla on kaava, joka toistaa itseään. Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuvat.

Onnistumisen kaavan tekijät

Onko onnistumisen kaavasi sinulle täysin selkeä? Löysitkö helposti ne asiat, joissa aina tunnut onnistuvan? Mitkä yksittäiset tapahtumat liittyvät asian toteutumiseen? Miksi onnistut? Mitkä tunteet, ajatukset ja toimintamallit löysit onnistumisesi taustalta?

Jäitkö kaipaamaan vielä jotakin tukea onnistumisen kaavasi rakentamiseen? Pohdi auttaisivatko nämä näkökulmat sinua:

 1. Onko tavoitteesi kirkas? Mikä on unelmasi, johon haluat päästä? Mistä tiedät, että olet onnistunut tavoitteen saavuttamaan?
 2. Ajattele, että olet mahdollisuuksien äärellä. Muuttuminen tavoitteen saavuttamiseksi on mahdollisuutesi kasvaa.
 3. Jos väliaskelmilla epäonnistut, opi saamastasi palautteesta. Tee seuraavalla kerralla toisin.
 4. Muista, että on aina olemassa keino päästä tavoitteeseen. Kyse on vain siitä, miten se tapahtuu.

Onnistumisen kaavasi voi muodostua yksittäisten tapahtumien ketjusta. Niillä toimenpiteillä vain näytät aina onnistuvat. Vaihtoehtoisesti kaavasi voi esimerkiksi määritellä sisältävän kolme yksinkertaista elementtiä: vision + passion + action = tavoite/unelma + innostus + toiminta. Kumpi malli olisi sinulle parempi? Jos mietit hetken tilanteita, joissa koet haasteita, kumpi kaava auttaisi sinua ensi kerralla onnistumaan?

Onnistumisen kaavalla unelmasi toteutuvat

Minun unelmani on, että juuri sinä voisit paremmin. Tavoitteeni on kouluttaa hyvinvointiohjaajia ja esimiehistä hyvinvoinnin vahvistajia sekä itse valmentaa mahdollisimman monta ihmistä. Unelmani toteutumisen mittarina voi pitää konkreettisesti IhanaElo-hyvinvointivalmennukseen osallistuneiden ihmisten määrää. Valmennus on kiinteä osa myös koulutuksia ja hyvinvointiohjaajat puolestaan kulkevat omien asiakkaidensa kanssa hyvinvointia tukevaa IhanaElo-hyvinvointimatkaa.

IhanaElo hyvinvointivalmennus ja -koulutukset

Minun unelmani on, että juuri sinä voisit paremmin

Ajattelen todella olevani mahdollisuuksien äärellä. Jokainen kohtaaminen kasvattaa minua ihmisenä ja otan sen kiitollisuudella vastaan. Epäonnistumisen sijaan ajattelen, että on aivan huikeaa kokeilla, oppia ja kehittyä. Olen aivan varma, että on olemassa keinoja päästä tavoitteeseeni. Kyse on vain siitä, miten se tapahtuu ja ennenkaikkea milloin.

Minun unelmani tavoittelua auttavat myös vahvuuteni rehellisyys, rakkaus ja sinnikkyys. Avoimesti, sydän auki ja välillä hyvinkin peräänantamattomasti taaperran eteenpäin. Olen luvannut itselleni, että aito innostukseni saa näkyä ja kuulua. Tartun toimeen ja minulle on tärkeää saada asioita aikaan. Haasteena onkin välillä rajata touhuamisen määrää. Onnistumisen kaavani sisältää siis suluissa lisälausekkeen, joka muistuttaa hengittämään välillä ja kertomaan itselle, että tämä riittää.

Rakenna oma onnistumisen kaavasi

Nyt on sinun vuorosi. Otathan paperia ja kynän esiin. Kirjoita itsellesi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 1. Missä minä onnistun?
 2. Miksi minä onnistun? Mitä yksittäisiä tapahtumia onnistumisen taustalta löytyy?
 3. Mikä on unelmani/tavoitteeni?
 4. Mistä tiedän, että olen tavoitteeni saavuttanut?
 5. Mitkä ovat toimintasuunnitelmani ensimmäiset asiat?
 6. Milloin teen ensimmäiset asiat, jotka vievät kohti unelmani toteutumista?
 7. Tarvitsetko jonkun apua? Kenen? Milloin pyydän hänen apuaan?

Miltä sinun onnistumisen kaavasi näyttää? Mitä vahvuuksiasi voit hyödyntää? Miten varmistat, että epäonnistumisen hetkellä opit ja suuntaat katseen eteenpäin?

Olen aivan varma, että unelmasi on mahdollista toteuttaa. Miten paljon sinä uskot unelmasi toteutumiseen? Miten sitoutunut olet etenemään toimintasuunnitelmasi mukaisesti kohti tavoitettasi? Jos antaisit sitoutumisestasi arvosanan 1-10 välillä, paljonko antaisit? Mikä lisäisi sitoutumistasi?

Pidä kiinni unelmistasi – ne on mahdollista toteuttaa! Kirkasta tavoitteesi, anna itsellesi lupa innostua ja anna mennä. Tekemistä vaille valmista!

Jos sinun unelmasi on voida peremmin ja tsempata myös muita nauttimaan elämästä entistä enemmän, ilmoittaudu mukaan IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen. Seuraavaan 27.3.2019 alkavaan ryhmään on vielä joitakin paikkoja jäljellä! Laita vain viestiä alisa@ihanaelo.fi tai soita 045 126 1100.

Uskon vahvasti myös siihen, että unelmien työpaikoilla oivalletaan ihmisen kokonaishyvinvoinnin tärkeys. Jotta porukka on parhaimmillaan, timantit haluavat pysyä talossa ja rekrytoitaessa rusinat on poimittavissa pullasta, koko yrityskulttuurin tulee tukea ihmistä arvokkaana yksilönä. Olisi huikeaa päästä teidän työpaikalle sparrailemaan ja etsimään yhdessä teidän työntekijöiden hyvinvointia tukevia toimintamalleja! Joitakin palveluita on jo valmiina tarjolla, mutta tärkeintä on rakentaa kokonaisuus juuri teitä varten.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Oletko ihan terve?

Oletko sina ihan terve

Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. WHO:n määritelmää onkin arvosteltu siksi, että tällaista tilaa ei kenenkään ole mahdollista saavuttaa. Mistä tiedät, oletko ihan terve?

Mitä terveys oikein tarkoittaa?

Wikipedian mukaan terveys voidaan määritellä negatiivisesti ruumiillisten ja henkisten sairauksien poissaolona tai positiivisesti hyvänä ruumiin ja hengen tilana, jota kuvaa parhaiten sana hyvinvointi. Terveys on kuitenkin laaja käsite, jonka määritelmää on vaikea esittää. Pilkotaan käsitettä hieman unohtamatta, että kehon ja mielen hyvinvointi kietoutuvat tiiviisti toisiinsa.

Fyysinen terveys tarkoittaa kehon hyvinvointia. Silloin keho toimii. Sydän jaksaa pumpata verta, keuhkot hengittää, eikä vilustumiset ja vatsataudit usein vaivaa.

Psyykkinen terveys tarkoittaa mielen hyvinvointia ja oman itsensä arvostamista. Tunteiden säätely ja erilaisten tunteiden nimeäminen ovat osa mielen terveyttä. Hyvä itsetunto tukee mielen hyvinvointia.

Sosiaalinen terveys tarkoittaa toimivia ja mielekkäitä ihmissuhteita. Sosiaaliset taidot eli kuunteleminen, keskusteleminen ja esimerkiksi omien rajojen säilyttäminen ovat tärkeitä taitoja sosiaalisen terveyden kannalta. Ketään ei ole tarkoitettu elämään yksin.

Terveyden yksiselitteinen määrittely on lopulta mahdotonta, koska siihen vaikuttaa moni asia ja jokainen kokee oman terveytensä omalla tavallaan. Vaikka yhdellä osa-alueella olisikin asiat heikommin, niin muiden osa-alueiden hyvinvointi voi tuoda kokemuksen pärjäämisestä ja toimintakyvystä.

Oletko ihan terve?

Jokainen ihminen määrittää terveytensä omalla tavallaan ja tämä määritelmä on lopulta se tärkein. Oma koettu terveys saattaa joskus poiketa paljonkin lääkärin arviosta ja muiden ihmisten käsityksestä. Voit tuntea itsesi terveeksi, vaikka sinulla olisi vaikeitakin vammoja tai sairauksia. Omaan arvioon on todettu vaikuttavan merkittävästi itselle asetetut tavoitteet ja elinympäristö, jossa elät.

Esimerkkejä terveyden suhteellisuudesta on helppo löytää. Vähäinen sormivamma ei suurestikaan vaikuta matematiikanopettajan elämään, mutta on katastrofi konserttiviulistille. Entä koetko sinä olevasi sairas, jos hampaassasi on reikä? Miten murtunut jalka vaikuttaa terveydentilaasi?

Arvioitaessa koettua terveyttä on tärkeään rooliin noussut riippumattomuus, kyky ja mahdollisuus itse päättää teoistaan ja toimistaan sekä itse huolehtia itsestään. Mitä paremmin ihminen on oman elämänsä kuljettajan paikalla, sen paremmaksi hän kokee terveytensä ja päinvastoin.

Voisiko terveyden määrittää enemmän toimintakyvyksi? Kyvyksi selviytyä arjen askareista, harrastuksista, koulusta ja työstä. Terveys on oleellinen asia jokaisessa elämänvaiheessa, vaikka nuorempana sitä ei ehkä niin paljon mietikään.

Oletko sina ihan terve
Oletko ihan terve? Entä mitä sitten on sairaus? Mikä on vielä normaalia?

Entä mitä sitten on sairaus? Se määritellään usein poikkeavuudeksi normaalista. Yksi lääketieteen suurimmista haasteista on kuitenkin erottaa normaali ja epänormaali. Ihmiset ovat jokainen oma yksilönsä ja usein sairaus syntyy useamman asian summana. Onneksi tuntiessasi itsesi sairaaksi voit kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. He voivat puntaroida sinun kanssasi yhdessä tilannettasi ja auttaa eteenpäin.

Miten huolehdit terveydestäsi?

Miksi terveyttä pysähtyy miettimään vasta siinä vaiheessa, kun ei pystykään toimimaan niin kuin haluaisi eli sairastuu? Meistä jokainen kyllä tietää, että terveet elämäntavat tukevat hyvinvointia ja terveyttä. Miksi on niin kovin vaikeaa jaksaa välittää valinnoistaan?

Terveytesi tila tänään perustuu todellakin kaikkeen siihen, mitä ennen tätä on tapahtunut. Tämän päivän päätöksillä ja teoilla vaikutat tulevaan terveyteen. Mitä paremmin huolehdit omasta terveydestä ja hyvinvoinnistasi, sen pitemmälle myös lykkääntyy se hetki, jolloin et enää ole itse oman elämäsi kuski vaan toisten ihmisten kuljetettavana. Luithan jo blogini Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto? Ole huolellinen valinnoissasi. Kyseessä on sinun terveytesi ja hyvinvointisi.

Tietoa on siis valtavasti, mutta mistä löytää se itselle sopivin? Miten saada itsensä pysähtymään ja askeltamaan lujan lempeästi kohti terveempiä elämäntapoja arjen huiskeen keskellä? Tämän pohdinnan äärellä ovat syntyneet IhanaElo-hyvinvointivalmennukset ja IhanaElo-hyvinvointiohjaajien koulutus. Valmennusten ja koulutusten rakenne tukee hyvinvoinnin peruspilareiden rakentamista vahvalle pohjalle. Rinnallesi saat henkilökohtaisen IhanaElo-ohjaajan, joka kannustaa juuri sinua löytämään omaan elämääsi parhaiten sopivat toimintamallit.

Ravinnon, aktiivisuuden, unen ja palautumisen lisäksi pysähdymmme sinun vahvuuksiesi äärelle, harjoittelemme myötätuntoista suhtautumista elämään ja ammennamme hyvinvointia kulttuurista. Elämä ja hyvinvointi on mieletön tutkimusmatka – lähde mukaan!

IhanaElo-hyvinvointiohjaajien koulutuksen seuraava kurssi aloittaa 27.3.2019. Kevään viimeiseen ryhmään pääset mukaan vielä hintaan 2490 eur + alv eli alle 3100 euroa! Hinnat nousevat syksyllä.

SUPERBONUS: Nopeimmille ilmoittautujille ilmainen majoitus yhteiseen hyvinvointiviikonloppuumme 6.-7.4.2019! Laita heti sähköpostia alisa@ihanaelo.fi tai soita 045 126 1100 ja varmista paikkasi.

Etkö ehtinyt osallistua IhanaElo-ohjaajakoulutuksen infowebinaariin? Katso koko webinaari nyt sinulle sopivana ajankohtana

Kaikki IhanaElo-ohjaajakoulutuksesta

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

TRE – tärinä purkaa stressiä

Tarina purkaa stressia

Oletko jo kokeillut vuoden 2019 hyvinvoinnin megatrendeihin valittua ”shaking meditation” eli TRE-stressinpurkuharjoittelua? Täristely ja väristely voi tuntua pelottavalta ajatukselta, kun on harjoitellut kehon kontrollointia koko ikänsä. Tämä kortti kannattaa rohkeasti kääntää ja heittäytyä kokeilemaan. Syksyllä työpaikoilla toteutettu hanke vahvisti, että tärisemällä stressi purkautuu ja olo rauhoittuu.

It might seem a little odd to purposely shake on the floor but through the process you get to understand your feelings better and reset your thinking patterns. Try it, especially if you hate the silence you feel with meditation.

– Bazaar UK

Tension Releasing Exercise on todella yksinkertainen ja helposti omaksuttava kehon luonnollisista liikkeistä koostuva itsehoitomenetelmä, joka aktivoi kehon oman mekanismin jännitysten ja stressin purkamiseksi. Eikä ”tärinämeditaatio” ole mikään uusi juttu. TRE:n kehittäjä amerikkalainen tohtori sekä kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumanhoidon asiantuntija David Berceli on opastanut menetelmää jo yli 20 vuoden ajan useissa eri maissa ja kulttuureissa. Suomessakin TRE-kursseja ja -koulutuksia on järjestetty yli 10 vuotta ja ohjaajia on kattavasti kaikkialla Suomessa, yhteensä yli 200.

TRE:tä on hyödynnetty sota- ja luonnonkatastrofialueilla nopeana, yksinkertaisena ja suurillekin ryhmille yhtä aikaa opastettavissa olevana palautumismenetelmänä. Menetelmää hyödyntävät erityisesti kuormittavissa ammateissa toimivat henkilöt kuten poliisit, palomiehet, kriisi-alueilla toimivat avustustyöntekijät, sota-alueella toimivat sotilaat, terveydenhoitohenkilökunta, erityisopettajat, sosiaalityöntekijät jne. Tämä huikean yksinkertainen stressistä ja lihaskireyksistä palauttava menetelmä tulisi mielestäni olla kaikkien hyvinvoinnin työkalupakissa!

TRE – tärinä purkaa stressiä myös työpaikalla

Tarina purkaa stressia
Tärinä purkaa stressia myös seisten. TRE-hanketta esittelemässä Alisa Yli-Villamo ja Jyrki Rytilä.

Syksyllä 2018 meillä oli hieno mahdollisuus toteuttaa Työsuojelurahaston tukemana TRE-stressinpurkumenetelmä työhyvinvointia edistämässä –kehityshanke. TRE-hanke toteutettiin kolmessa organisaatiossa: Lassila & Tikanoja, Suomen Diakoniaopisto ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö. Kehityshankkeella on mitatusti ollut voimaannuttava vaikutus siihen osallistuneille työntekijöille.

Kehityshankkeen tuloksena kaikissa kohdeorganisaatioissa osallistujien subjektiivinen hyvinvointi parani, oireet ja ongelmat vähenivät sekä toimintakyky ja sosiaalinen vuorovaikutus lisääntyivät. Työntekijät kiittivät nopeutunutta palautumista, kasvanutta resilienssiä sekä kohentunutta kykyä purkaa jännitystä ja stressiä. Ymmärrys kehon merkityksestä stressin purkamisessa selkiytyi. Olosta on tullut tasaisempi ja rauhallisempi. Jopa pitkään jatkuneet niska- ja selkäkivut ovat loppuneet.

Miten TRE-menetelmän voi oppia?

TRE:n perusteet on suositeltavaa opetella peruskurssilla tai TRE-ohjaajan yksilöohjauksessa. Sertifioidut TRE-ohjaajat auttavat prosessin alkuun, ja heiltä saa apua myös myöhemmissä vaiheissa. Sinulla on monta helppoa tapaa päästä aloittamaan oma harjoittelusi:

 1. Pyydä minut tai joku muu TRE-ohjaaja pitämään TRE-aloituskurssi teidän työpaikallenne. Vaikuttavuutta lisää, jos jatkamme aloituskurssin jälkeen esim. viisi kertaa viikon välein toteutettavalla yhteisellä ryhmäharjoituksella.
 2. Tule mukaan kevään 2019 viimeiselle Hyvinvoiva keho – eli TRE-aloituskurssille Keravalle 7.4.2019 klo 17 – 20. Osta heti omasi
 3. Kokoa ryhmä ystävistäsi ja pyydä minut tai joku muu TRE-ohjaaja pitämään teille aivan oma kurssi.
 4. Etsi sinulle lähin ohjaaja TRE Finlandin sivuilta tai TRE-kurssi Facebook-ryhmästä @TREFinland

Odotan jo viestiäsi alisa@ihanaelo.fi tai soittoasi 045 126 1100. Löydämme varmasti sinulle ja teille parhaiten sopivan hetken ja paikan.

TRE-menetelmän oppiminen ja hyödyntäminen on ollut minulle henkilökohtaisesti valtavan iso asia. Olen kirjoittanut kokemuksistani ja ajatuksistani myös blogit TRE henkisen hyvinvoinnin tukena, Kehoni vapautuva kieli – TRE ja tanssi ja Tärisemällä irti kehoon kertyneestä stressistä. Tule mukaan, anna itsellesi mahdollisuus oppia helppo ja luonnollinen keino stressin purkamiseen ja palautumiseen. TRE on ainakin minulle paras unilääke ikinä ja tukee läsnäolevaa ja rauhallista otetta elämään.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Miksi mikään ei riitä?

Miksi mikaan ei riita

Oletko riittävän hyvä työssäsi? Kelpaatko puolisona? Osaatko kasvattaa lapsiasi ja oletko heille riittävästi läsnä? Syötkö oikein? Liikutko suositusten mukaan? Huolehditko palautumisesta ja unestasi? Mitähän muutkin sinusta oikein ajattelevat? Miksi mikään ei riitä?

Hyväksytkö itsesi sellaisena kuin olet?

Mistä tiedät, oletko riittävän hyvä työssäsi? Onko joku kyseenalaistanut osaamisesi? Kenelle et ole riittävän hyvä – asiakkaalle, pomolle, työkaverille? Miten hän sen perustelee? Vai onko hän sittenkin sinä? Pystytkö kertomaan itsellesi faktat, joihin perustat riittämättömyyden? Vai onko riittämättömyys sittenkin vain tunteesi? Aistitko sen kehossasi? Miten voimakkaasti ja millä tavalla se tuntuu?

Sain hetki sitten eteeni hyvän harjoituksen itseni hyväksymisestä. Blogini Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto? herätti paljon keskustelua. Kirjoitukseeni tarttui myös Mikael Fogelholm, elintarviketieteiden tohtori, ravitsemustieteen dosentti ja Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori. Suora lainaus hänen twiitistään kuului:

Ihan kiva blogi ja hyvää asiaa. Mutta lukijan olisi hyvä ymmärtää heti, kuka on kirjoittanut ja millä pohjalla/taustalla tämä kirjoitus on tehty.

Huomasin epävarmuuden tunteen rintakehälläni. Hengitykseni muuttui pinnallisemmaksi. Harmitti. Tiedostaen nämä tunteet hengittelin hetken. Tunnistin, mistä on kyse. Olinhan uran vaihtamisen äärellä pohtinut riittävyyttäni usein. Kävin pienellä kävelyllä miettimässä rauhassa vastaustani.

Kelasin päässäni läpi faktoja siitä, mitä kirjoitin ja mihin IhanaElo-koulutukset ja -valmennukset perustuvat. Vakuutin itselleni jälleen kerran, että teemme juuri oikeita asioita. Pohjalla ovat tutkittu tieto ja ihmisen aito kohtaaminen. Unelmamme on, että juuri sinä voisit paremmin – uskon, että koulutusten ja valmennusten kautta siihen on huikean hienot mahdollisuudet. Sain Mikaeliltakin tykkäyksen vastaukseeni:

IhanaElo kouluttaa hyvinvointiohjaajia ja esimiehiä hyvinvoinnin vahvistajiksi. Tiedon perustana kansalliset suosituksemme. Kohderyhmänä perusterveet suomalaiset, joita tsemppaamme terveisiin elämäntapoihin. Ohjaamme eteenpäin tarpeen mukaan.

Kiitin mielessäni tätä huippuhyvää harjoitusta – olin jälleen oppinut itsestäni.

Miksi mikään ei riitä vai riittääkö?

Hyväksytkö sinä itsesi sellaisena kuin olet? Oletko koskaan itsellesi riittävän hyvä? Vastaathan näihin kysymyksiin rehellisesti. Vastausten kirjoittaminen auttaa pysähtymään ja vahvistamaan ajatuksiasi – otathan kynän käteesi:

 1. Tunnetko itsesi joskus riittämättömäksi? Minkälaisissa tilanteissa se ilmenee? Ketä on paikalla?
 2. Miltä riittämättömyyden tunne tuntuu? Tunnetko sen kehossasi? Pysähdytkö sitä tunnustelemaan ja kuuntelemaan?
 3. Mitä riittämättömyyden tunne sinulle viestii? Mistä se sinua varoittaa?
 4. Saatko riittävästi palautetta tunteaksesi itsesi hyväksytyksi? Kenen palautetta sinä kaikkein eniten tarvitset?
 5. Kenen elämää sinä elät?

Mikä auttaisi sinua hyväksymään itsesi kaikissa hetkissä ja tilanteissa? Minua ovat auttaneet nämä asiat – ehkä haluat kokeilla:

 1. Hyväksyn itselleni tunteet, jotka viestittävät riittämättömyyttä.
 2. Pyydän tunteelta perusteluja, miksi en juuri nyt kelpaa sellaisena kuin olen. Kysyn vielä, onko joku muu näin asian ilmaissut vai onko tämä vain minun ajatukseni tai tunteeni.
 3. Toistan mielessäni, että kelpaan juuri sellaisena kuin olen. Olen suorastaan aivan upea tyyppi!
 4. Jatkuvan palautteen odottaminen tai vaatiminen muilta on kuormittavaa. Olen sen sijaan luonut itselleni tavan mennä valoisaan paikkaan, levittää kädet auki sivuille, sulkea silmät ja vastaanottaa kaikki valonsäteily juuri minulle itselleni. Hassua, helppoa ja valtavan voimaannuttavaa. Olen kaikkien niiden säteiden arvoinen! Saan paistatella parrasvaloissa juuri sellaisena kuin olen.
 5. Kun saan palautetta, otan sen vastaan sydän auki, tilanteeseen pysähtyen. Kirjoitan saamiani palautteita myös vihkoon. Lisään perään lyhyen kuvauksen palautteen minussa herättämistä tunteista ja ajatuksista.

Harjoitus itsesi hyväksymisen tueksi

Luothan itsellesi ikioman toimintasuunnitelmasi. Mikä sinua auttaa itsesi hyväksymiseksi? Jos kaipaat vielä näkökulmia ajatteluusi, voit halutessasi kokeilla tuoliharjoitusta.

 1. Aseta kaksi tuolia eteesi. Toinen tuoleista kuvaa nykytilannetta ja suhdettasi itsesi hyväksymiseen. Toisessa tuolissa on tilanne, jossa hyväksyt itsesi juuri tällaisena.
 2. Istu ensin nykyhetkeä kuvaavalle tuolille. Sulje silmäsi. Tunnustele, kuulostele, katsele ja ihmettele, miltä nykytila sinusta tuntuu.
 3. Siirry seuraavaksi tuolille, joka kuvaa tilannetta, jossa hyväksyt itsesi täydellisesti. Miltä siellä näyttää, kuulostaa ja tuntuu? Mikä on muuttunut?
 4. Mitä matkan varrella on tapahtunut? Huomaatko jonkin erityisen hetken tai ihmisen ehkä vaikuttaneen muutokseen? Miten voisit itse edistää haluamaasi muutosta?
 5. Kirjoita toimintasuunnitelmaasi muutama asia, joita lähdet toteuttamaan. Tarvitsetko muistamisen tueksi ensimmäisille viikoille kalenteriin hälytyksen, joka muistuttaa sinua? Voisiko sen heti näpytellä puhelimeen?
 6. Miten sitoutunut olet toimintasuunnitelmasi toteuttamiseen? Anna itsellesi numero 1 -10 välillä. Jos et vastannut 10, mikä saisi sinut sitoutumaan vielä enemmän?
 7. Muistuta itsellesi, että teet tämän itseäsi varten. Edistät omaa hyvinvointiasi!

Muista samalla, että aina ei tarvitse pärjätä yksin ja kaikessa ei tarvitse olla hyvä. Luithan viime viikon blogini Uskalla sanoa se ääneen. Meistä jokainen tarvitsee ympärilleen muita ihmisiä, heidän tukeaan ja palautettaan. Pidä hyvää huolta itsestäsi ja verkostostasi – usko samalla, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet!

Tule mukaan huipputiimiimme

Uskalla sanoa se ääneen, että sinun ja muiden hyvinvointi on huipputärkeää

IhanaElo-hyvinvointiohjaajien ja Esimiehistä hyvinvoinnin vahvistajia -koulutukset käsittelevät myös itsensä hyväksymistä osana kestävien, onnellisuutta ja hyvinvointia tuovien elämänmuutosten matkaa. Tule mukaan upeaan tiimiimme saamaan kannustusta omalle hyvinvointimatkallesi ja välineitä muidenkin tsemppaamiseen jatkossa.

IhanaElo-hyvinvointiohjaajien koulutuksen seuraava kurssi aloittaa 27.3.2019. Kevään viimeiseen ryhmään pääset mukaan vielä hintaan 2490 eur + alv eli alle 3100 euroa! Hinnat nousevat syksyllä.

SUPERBONUS: Nopeimmille ilmoittautujille ilmainen majoitus yhteiseen hyvinvointiviikonloppuumme 6.-7.4.2019! Laita heti sähköpostia alisa@ihanaelo.fi tai soita 045 126 1100 ja varmista paikkasi.

Etkö ehtinyt osallistua IhanaElo-ohjaajakoulutuksen infowebinaariin? Katso koko webinaari nyt sinulle sopivana ajankohtana

Kaikki IhanaElo-ohjaajakoulutuksesta

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Uskalla sanoa se ääneen

Uskalla sanoa se aaneen

Uskalla sanoa se ääneen, että pakahdut onnesta tai nyt kyllä tökkii. Uskalla sanoa se ääneen, että teit sanoillasi minut onnelliseksi tai pahoitin mieleni. Uskalla sanoa se ääneen, että tästä selviän yksin tai juuri nyt kaipaan apuasi. Uskalla sanoa se ääneen, että olet aidosti kanssani samaa mieltä tai ideani ei ole mielestäsi ihan täysin loppuun pohdittu.

Olemmeko kulttuurimme uhreja?

En ole koskaan hyväksynyt sitä, ettei onnesta saisi hihkua ja tai kyynelien antaa valua valtoimenaan. Elämä on paljon täyteläisempää, kun tunteet saa tuntea täysillä ja vielä jakaa muiden kanssa. Ei se ole keneltäkään pois, jos minulla on hyvä olla. Kyyneleet helpottavat oloani ja niillä on tärkeät hetkensä.

Minulle on tärkeää saada kertoa, että olet minulle rakas. Haluan sanoa ääneen, että soittosi merkitsi minulle todella paljon. Tehokkaan ja sinnikkään määrätietoisuuteni alla pamppailee suuri sydän. On vaan niin sairaan hienoa elää ainutlaatuisen arvokkaiden ihmisten ympäröimänä ja kohdata matkalla lukuisia uusia.

Paljon vaikeampaa on ollut opetella sanomaan, että pahoitit sanoillasi tai teoillasi minun mieleni. Lankean edelleen sulkeutumaan kuoreeni ja nostamaan näkymättömän suojamuurini ympärilleni. Muurissa lukee isoilla kirjaimilla: ”Minä pärjään, en tarvitse sinua!” Enää en sentään säntää matkoihini, vaan yritän saada oloni tasoittumaan. Välillä jo onnistun kertomaan siinä hetkessä, että nyt kolahti syvälle.

Entä se avun pyytäminen? Sinnitteletkö sinäkin viimeiseen asti ensin omin voimin ja kehtaat esittää avunpyyntösi vasta, kun se on jo melkein liian myöhäistä? Vai oletko jo oivaltanut, että yhdessä tekemisessä on voimaa? Sinä voit käyttää vahvuuksiasi muiden tukemiseen ja vastaavasti saada apua asioihin, jotka joku muu osaa paremmin tai ehtii tällä kohtaa tehdä. Onko sinulla verkosto ystäviä, kollegoita, kumppaneita, läheisiä ja ulkopuolisia joukkoja, joille esittää avunpyyntö ilman suurta kynnystä?

Uskalla sanoa se ääneen, että olet eri mieltä

Rehellisyyden ja rakkauden rinnalla yksi vahvuuksistani on sinnikkyys. Kun siihen yhdistää vauhdikkuuden ja kärsimättömyyden, en voi kehua olevani mestari avun pyytämisessä. Välillä on ihan älyttömän korkea se kynnys, että kehtaisi kilauttaa kaverille. En aina edes tule ajatelleeksi, että sellainenkin vaihtoehto voisi ratkaista tilanteen parempaan suuntaan ihan hetkessä.

Samaan aikaan tunnen olevani vahva pärjääjä ja tiedän sen näyttävän siltä myös ulospäin. Onko se silti koko totuus? Enkö lopulta vain pysähdy tunteideni äärelle? Enkö anna itseni olla heikko? Ajattelenko liikaa, etten viitsi vaivata – useimmat elävät kiireistä arkea? Ehkä ystäväni haluaisivat vilpittömästi auttaa, jos antaisin siihen mahdollisuuden? Onhan toisten auttamisen todettu edistävän hyvinvointia. Siksi minäkin haluan auttaa muita. Haluatko sinä?

Yksinyrittäjänä olen myös oivaltanut, miten äärimmäisen tärkeää on saada kuulla vilpitöntä palautetta. Kollegat, kumppanit, läheiset ja erilaiset verkostot ovat välttämättömiä, ettet hautaudu kammioosi omien ajatustesi äärelle. Ei tuotteita ja palveluita tehdä itseä varten, vaan asiakkaille. Voihan toki idea ja toteutus olla aivan huikea, mutta timanttiseksi se ei muutu haastamatta.

Uskalla sanoa se ääneen, että olet eri mieltä. Maailma tarvitsee kehittyäkseen erilaisia näkökulmia. Sinun sanasi voivat olla aivan ratkaisevat, jotta lamppu syttyy ja asiat etenevät oikeaan suuntaan. Sanoissaan voi olla diplomaattinen, mutta selkeän suoria ilmaisuja kannattaa harjoitella. Mikään ei ole niin vaikeaa kuin ihmissuhteet ja viestintä. Samaan aikaan ei ole montaa asiaa, joilla on niin suuri vaikuttavuus minun, sinun ja meidän kaikkien elämään.

Uskalla vaikuttaa. Uskalla sanoa ääneen. Uskalla elää täysillä omaa elämääsi muiden upeiden ihmisten ympäröimänä.

Tule mukaan huipputiimiimme

Uskalla sanoa se ääneen, että sinun ja muiden hyvinvointi on huipputärkeää

Rakennamme kannustajien ja rinnallakulkijoiden verkostoja myös IhanaElo-hyvinvointiohjaajista ja esimiehistä, jotka kouluttautuvat hyvinvoinnin vahvistajiksi. Molemmissa koulutuksissa ja niiden jälkeen yksi tärkeimmistä jatkuvuutta ja jaksamista vahvistamista asioista on kollegoiden ystävyys, toisia täydentävä kokemus, osaaminen ja tsemppaaminen. Ensimmäiset IhanaElo-ohjaajat valmistuvat ensi viikolla – nyt meillä on jo tiimi, johon sydämet ja ovet avoinna odotamme sinua mukaan!

Seuraava IhanaElo-hyvinvointiohjaajien kurssi alkaa 27.3.2019 ja sisältää myös ikioman hyvinvointimatkasi. Juttelen mielelläni lisää koulutuksesta ja sen sisällöstä. Soita 045 126 1100 tai lähetä sähköpostia alisa@ihanaelo.fi. Tule myös mukaan hyvinvointiohjaajan koulutuksen infoon 21.2.2019 klo 19 alkaen: 

Klikkaa itsesi IhanaElon Youtube-kanavalle

Esimiehistä hyvinvoinnin vahvistajia -koulutuksen kaikille avoin pilottiryhmä starttaa liikkelle ke 13.3.2019. Oletko yksi timanttisista esimiehistä, jotka ovat oivaltaneet sekä oman että tiimin kokonaishyvinvoinnin merkityksen? Myy pian ajatus työyhteisöllesi ja tule mukaan tekemään teidän yrityksestänne ihmistä arvostava ja hyvinvointia edistävä työympäristö!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Kiireeni on kadonnut

Kiireeni on kadonnut

Istun paikallisessa puualuksessa Indonesiassa matkalla Una Unan saarelta kohti Wakaita. Kyljessä lukee ARJUNA. Vauhdin puolesta aikamoinen höyryveturi. Kaivan repun taskusta korvatulpat ja asettaudun lattialle levitetylle kankaalle. Kapteenilla on laivan ainoa tuoli. Se on joskus ollut punainen. Kukkatyyny on asetettu pehmusteeksi. Me muut olemme etsineet oman kulmamme seinustoilta. Paikalliset mattoineen ja eväineen. Kiireeni on kadonnut.

Havahdun ajatukseen, ettei lopulta ole niin väliä viekö matka aikataulun mukaiset pari tuntia vai huhujen mukaiset neljä. Eihän ole kiire mihinkään. Seuraava laiva lähtee illalla. Hymyilen mummin vieressä istuvalle pienelle pojalle, joka on innoissaan laivaretkestä. Käärin jalkojeni suojaksi huivin, jotta osoittaisin kunnioitusta paikallisten uskonnollisuutta kohtaan. Katson ulos oviaukosta merelle. Minulla on hyvä olla juuri näin. Hengitys kulkee rauhallisesti, hartiat ovat rennosti omilla paikoillaan ja koko keho tuntuu levolliselta. Aina ei ole ollut näin.

Kiireeni on kadonnut
On hyvä olla juuri näin – kiireeni on kadonnut

Paikalliset asettautuvat yksi kerrallaan pitkälleen ja torkkuvat laivan edetessä vakaasti eteenpäin. Tulee elävästi mieleen hetket, kun lapset olivat pieniä ja nukkuivat autossa mökkimatkat. Kun ei ole kiire mihinkään, kun ei ole miljoonaa asiaa suoritettavana joka hetki, voi vain vaipua keräämään voimia ja antaa ajatusten leijua vapaina.

8 askelta kiireen kesyttämiseen

Tuntuuko sinusta, että kiireesi on vielä tiukasti kainalossasi ja potkii välillä pepulle? Lomalla olo helpottaa, mutta tässä kohtaa kevättalvea odottaa jo seuraavaa pitempää vapaata? Tuntuuko kiire palleassa tai kipristääkö se vatsanpohjalla? Tuleeko kiire mukaan sänkyyn illalla, kun pitäisi nukahtaa tai kömpii viereen viimeistään aamuyön tunteina? Mitä kiire yrittää sinulle viestittää?

 1. Sulje silmäsi ja tunnustele kiirettä hetki kehossasi. Missä se tuntuu juuri nyt?
 2. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja puhalla pitkään suun kautta ulos. Jatka muutama minuutti ja ihmettele, miten kehosi olotila muuttuu.
 3. Kerro kiireen tunteelle, että hyväksyt tunteen sellaisena kuin se on.
 4. Kysy kiireen tunteeltasi, mitä kerrottavaa sillä sinulle on. Minkä viestin kiire haluaa välittää sinulle? Juttele kunnes olet saanut mielestäsi riittävän vastauksen.
 5. Tutkaile, miltä sinusta nyt tuntuu. Onko kiireen tunne helpottanut? Avautuuko kiireen takaa jokin toinen tunne? Kertooko kiire kenties riittämättömyyden tunteestasi tai siitä, että haluat suoritustesi kautta palautetta tai hyväksyntää? Kertooko kiire väsymyksestä, kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle ja olennaiseen keskittyminen on kadonnut? Kuuntele tunteistasi arvostaen ja kunnioittaen. Niillä on tarkoitus ja viesti kerrottavana.
 6. Hengitäthän edelleen syvään ja rauhallisesti. Jatka tunteiden hyväksyvää vastaanottamista ja kuuntelua niin kauan kuin tuntuu tänään sopivalta. Kun haluat lopettaa harjoituksen, availe rauhassa silmäsi.
 7. Kirjoita ylös syntyneitä ajatuksiasi. Ehkä löysit vastauksia kiireesi takaa.
 8. Teethän toimintasuunnitelman, jolla voit vaikuttaa kiireesi syihin ja kiireen tunteeseesi. Sinä olet riittävä juuri nyt sellaisena kuin olet.

Kiireen kadottaminen ei tarkoita laiskuutta. Kun rakastat ja arvostat itseäsi ja sinulla on levollisempi olo, ajatuksesi eivät harhaile. Mielessäsi säilyvät asioiden prioriteetit ja keskität energiasi tärkeimpiin asioihin tehokkaasti.

Harjoittele läsnäoloa tässä hetkessä. Pysähdy kuulemaan, mitä sinulle kerrotaan. Kastele kukat niiden vehreyttä ihaillen. Pese hampaat yksi kerrallaan niiden tärkeyttä arvostaen. Anna itsellesi lupa tehdä töitä keskittyen yhteen tehtävään kerrallaan. Pohdi, mitä voisit jättää kokonaan tekemättä. Luota ihmisiin ympärilläsi ja hyväksy epävarmuuden tunteet. Nekin kuuluvat elämään.

Olisiko sinulla vielä hetki aikaa pysähtyä itsellesi tärkeiden asioiden äärelle? Ajatusten herättelemiseksi suosittelen lukemaan myös blogit Hetki omaa aikaa ja Löydä oma tiesi paratiisiin. Tilaathan samalla IhanaElo-uutiskirjeen ja saat jatkossa kahden viikon välein hyvinvointia tukevaa sähköpostia.

Levollisen ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto?

Tukeeko terveyttasi huuhaa vai tutkittu tieto

Tiedätkö kokemuksesta, minkälainen ruokavalio sopii sinulle parhaiten? Oletko saanut ystävältäsi erinomaiset vinkit ainutlaatuisten lisäravinteiden käyttöön ja ne tuntuvat tekevän ihmeitä? Oletko enemmän kovatehoisten intervallien HIIT-treenaaja vai rauhallisemmin tekniikkaan ja kehonhallintaan keskittyvä LIIT -treenaaja vai eikö liikunta vain sovi sinulle? Nukutko riittävästi ja onko unesi palauttavaa? Tiedätkö oikeasti vai kuvitteletko tietäväsi? Mihin tietosi ja toimintamallisi perustuvat? Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto?

Eikö terveytesi olekaan sinulle tärkeä?

Oletko kysynyt itseltäsi tai läheisiltäsi, mikä heidän elämässään on tärkeää? Eikö listalta usein löydykin toive saada elää terveenä ja terveyttä toivotaan myös läheisille? Siksi onkin aivan käsittämätöntä, miksi meistä useimmat valitsevat ohjenuorakseen erilaiset muotidieetit ja nipistävät yöunesta päivittääkseen somen ensimmäisenä herätessä ja viimeisenä nukkumaan mennessä. Montako lisäravinnepilleriä nappaat naamariin varalta sen sijaan, että huolehtisit monipuolisesta syömisestä?

Oman terveyden tukemiseksi on tarjolla valtavan monipuolisesti tutkittua ja helposti löydettävissä olevaa tutkimustietoa. Miksi emme halua hyödyntää sitä kaikin keinoin ja varmistaa toiveen terveydestä toteutuvan? Mikä meitä oikein vaivaa?

IhanaElo-hyvinvointivalmennukset sekä hyvinvointiohjaajan ja esimiesten koulutukset perustavat tietonsa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja UKK-instituutin terveysliikunnan suosituksiin. Terveydenhuollon ammattilaisten käyttämät Duodecim Käypä hoito -suositukset ovat meidän kaikkien ulottuvilla ja sisältävät hyvin käytännönläheisiä elintapaohjeita, joilla voimme tukea terveyttämme ja sairaudesta toipumista.

Kun päälle lisää ripauksen positiivista psykologiaa ja pohtii oman hyvinvointinsa elementtejä niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin hyvinvoinnin kannalta, on jokaiselle löydettävissä juuri omaan elämään sopivia vinkkejä. Pienilläkin muutoksen askelilla voi tehdä ihmeitä ja nauttia elämästä enemmän. Eikö olisi hyvä varmistaa, että ne askelet vievät oikeaan suuntaan?

Onko tahto kestäviin, terveempiin elämänmuutoksiin kokonaan kadonnut? Onko olemassaolosi vaarassa, jos somepäivitysten tahti hiipuu tai sisältö muodostuu yksinkertaisista, hyvinvoivaa elämää kannattelevista, hetkistä? Oletko ihan tylsimys, jos haluat pitää kiinni perusterveistä elämäntavoista – syödä säännöllisesti ja monipuolisesti, reippailla töihin ja käydä ajoissa nukkumaan? Entä, jos yhdessä vietetty aikasi läheisten kanssa ei sisällä yltiöpäisiä benji-hyppyjä, vaan enemmänkin oleskelua ja touhuilua pihalla tai palapelin äärellä? Miksi se ei riittäisi sinulle? Tutkimusten mukaan tällä setillä pärjäisi jo pitkälle.

Myös Aivosumutohtori kirjoittaa blogissaan Kaikkea on kokeiltava (paitsi ravitsemussuosituksia) herättelevästi ravitsemussuositusten huikeista eduista ja hämmästelee, miksi ne eivät kelpaa terveellisen ruokavalion peruspilareiksi kaikille: ”Toivottavasti joskus vielä ymmärrettäisiin, että on ehkä vähän hölmön hommaa kokeilla kaikkea muuta, kun saatavilla olisi aivan ilmaiseksi tutkitusti terveyttä edistävät ravitsemussuositukset.”

Muistathan tilata itsellesi IhanaElo-uutiskirjeen. Saat tutkittuun tietoon pohjautuvia vinkkejä ja hyvinvointiin liittyviä ajatelmia pohdittavaksesi suoraan sähköpostiisi!

Tukeeko terveyttasi huuhaa vai tutkittu tieto
Mittarit punaisella -hyvinvointipodcast alkaa pian – studiolla Satu Rämö ja Alisa

Mittarit punaisella?

Olin tällä viikolla vieraana Satu ”Salamatkustaja” Rämön ja Katja ”Project Mama” Lahden uudessa Mittarit punaisella -hyvinvointipodcastissa. Uusi, pian alkava, podcast on suunnattu niille hyvinvoinnista kiinnostuneille, jotka haluavat tutkittua tietoa hyvinvointinsa tueksi. Oli ihanan vapauttavaa olla huuhaaväittelyn ja perustelujen sijaan kertomassa innostuneesti tutkimustiedosta.

Helpotuksen huokailut kuuluivat studiossa, kun läpikävimme UKK-instituutin suosituksia. Ei tarvitsekaan olla triatlonisti tai maratoonari huolehtiakseen omasta terveydestään liikunnan avulla. Erilaiset mittarit voivat olla huikea motivaattori, mutta omaa kehoakin saa ja tulee kuunnella. Liikkumisen sijaan on olennaisempaa nostaa peppu penkistä ja olla aktiivinen.

Kaikki liikkuminen on perusterveelle hyväksi ja monet liikuntalajit turvallisia, vaikka olisi vähän remppaakin. Tee sitä, mikä on sinusta kivaa! UKK-instituutin liikuntapiirakka on muuten helppo ja kiva välinen oman aktiivisuuden tueksi. Tutustu, tulosta itsellesi ilmainen pohja sekä ohjeet ja suunnittele oma viikkosi: Liikuntapiirakka aikuiselle. Edistit juuri hyvinvointiasi!

Kirjoitin Kollega.fi-verkkolehteen kolumnin aiheesta Motivoiko mittaaminen muutokseen? Tieteellisesti tutkitun tiedon ja siitä tehtyjen suositusten lisäksi on meillä nykyisin liuta mahdollisuuksia mittailla askelia, aktiivisuutta ja palautumista. Itse olen erityisen hurahtanut BrainID®- innovaatioon, jonka avulla on saatavissa tietoja aivojen eli hyvinvoinnin keskuksemme tilasta. Miten aivot voivat tällä hetkellä? Miten hyvin ne toimivat? Mikä on niiden todellinen toimintakunto ja voimavarat?

Saman aiheen äärellä Helsingin Sanomissa julkaistiin lauantaina 1.2.2019 artikkeli otsikolla: Innostuimme mittaamaan askeliamme, untamme ja sykettämme, ja nyt laitteet kertovat meille, miten pitäisi elää – ”Emmekö osaa enää tehdä mitään itse?” kysyy professori. Itsensä mittaaminen erilaisten sovellusten avulla voi yhdysvaltalaisen kulttuuriantropologi Natasha Schüllin mukaan olla hyödyllistä, vahingollista ja kaikkea siltä väliltä.

Hyödynnämmekö laitteita motivaation lähteinä vai yritämmekö ulkoistaa koko hyvinvointimme erilaisille mittareille? Unohdammeko laitteiden ohjeita noudattaessa kuulla itseämme? Miltä minusta tuntuu ja onko tämä varmasti minulle hyväksi? Itsekurilla ei lopulta rakennetta kestävää, hyvinvoivaa ja onnellista loppuelämää. On paljon tärkeämpää oivaltaa, miksi minä haluan voida paremmin ja mitä haluan tehdä nauttiakseni elämästäni nyt ja tulevaisuudessa.

Tukeeko terveyttäsi huuhaa vai tutkittu tieto?

Mittaa tai ole mittaamatta, mutta toivon sinun arvostavan terveyttäsi ja haluavan olla vaikuttamassa siihen, miten jaksat. On turvallisinta rakentaa vahva perusta tutkittuun tietoon nojaten. Silti meistä jokainen voi olla oma ainutlaatuinen yksilönsä ja poimia elämäänsä parhaiten sopivia tapoja huolehtia itsestä ja siinä samalla läheisistä, työyhteisöstä ja koko yhteiskunnasta. Olet tärkeä – pidä hyvää huolta itsestäsi!

Kaipaatko hyvinvointimatkallesi rinnallakulkijaa?

Startti Ihanaan Eloon -kurssi alkaa 12.2.2019 ja on mahdollisuutesi lähteä lempeästi liikkeelle. IhanaElo-hyvinvointivalmennus (4kk) on aloitettavissa juuri silloin, kun se sinulle parhaiten sopii. Hyvästä olostasi pääsevät nauttimaan sinun lisäksesi koko lähipiirisi.

Osta heti omasi

Tai haluaisitko sittenkin oman hyvinvointimatkasi lisäksi kouluttautua IhanaElo-hyvinvointiohjaajaksi? Seuraava ohjaajakurssi alkaa 27.3.2019 ja sisältää myös ikioman hyvinvointimatkasi. Juttelen mielelläni lisää koulutuksesta ja sen sisällöstä. Soita 045 126 1100 tai lähetä sähköpostia alisa@ihanaelo.fi. Tule myös mukaan hyvinvointiohjaajan koulutuksen infoon 21.2.2019 klo 19 alkaen: 

Klikkaa itsesi IhanaElon Youtube-kanavalle

 Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Hetki omaa aikaa

Hetki omaa aikaa

Kaipaatko pienen hetken aikaa hengähtää? Menevätkö päivät välillä sumussa ja mitään ei tunnu ehtivän? Tuntuuko, että aika vain valuu käsistä ja katoaa johonkin? Fysiikan lakien mukaan voidaan sanoa, että aika on asioiden suhde itseensä. Mitä se sinusta ja sinulle tarkoittaa? Jos saisit hetken lisää aivan omaa aikaa, mihin sen käyttäisit? Miten löytää se hetki omaa aikaa?

Mitä on sinun oma aikasi?

Olen saanut käydä lukuisia kiehtovia keskusteluja omasta ajasta. Mitä oma aika tarkoittaa sinulle? Kirjoita lapulle tai vihkoosi ylös asioita, jotka nousevat mieleesi. Pienten lasten äiti vastasi minulle, että omaa aikaa on käydä töissä. Saa ihan rauhassa keskittyä työn sisältöön, jutella työkavereiden kanssa, mennä yksin vessaan ja syödäkin ilman keskeytystä.

Yrittäjänainen pohti, ettei lenkillä käyminen ole omaa aikaa. Lenkillä täytyy käydä, jotta jaksaa käydä töissä. Kotiäiti kertoi hänellä olevan paljon omaa aikaa. Päiväunien hetkellä hän saa ihan itse valita nukkuuko itse päiväunet tai keittääkö kupin kuumaa teetä ja istuu rauhassa sohvalla. Usein pääsee illalla kävelyllekin, kun mies huolehtii lapsista.

Kerro rehellisesti itsellesi, mitä kaipaat. Onko oma aika sitä, miten tärkeänä pidät itseäsi? Onko se aikaa, jonka käytöstä olet saanut aivan itse päättää? Sillä hetkellä et koe uhrautuvasi tekemään jotakin toisten hyväksi tai suorittamaan asiaa, joka vaan kuuluu tehdä? Mitä kirjoitit lapullesi ja miksi?

Otathan lapun tai vihkosi uudelleen esiin. Kirjoita itsellesi ylös asioita, jotka ovat elämässäsi sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä. Kuuntele tarkasti, mitä mieleesi tupsahtelee. Älä analysoi. Kirjoita kaikki ylös rauhassa.

Hetki omaa aikaa
Hetki omaa aikaa sinulle

Vertaa listojasi vierekkäin. Löydätkö oman aikasi joukosta asioita, jotka ovat sinulle merkityksellisiä? Jos saisit valita vain toisen listoista, kumman listan asioihin haluaisit lisää aikaa?

Mistä löytää hetki omaa aikaa?

Lähdet ystävien kanssa viikonlopuksi mökille. Palatessasi toteat, että tuntuu kuin viikon lomalla olisi ollut. Uppoudut työtehtävääsi ja se vie sinut mennessään. Olet edistynyt yhden aamupäivän aikana valtavin harppauksin. Oletko huomannut, että aikaa on paljon silloin, kun olet läsnä täydesti juuri siinä hetkessä? Silloin, kun elät vahvasti, tunteella, aikaa on paljon – tapahtui asioita sitten paljon tai vähän.

Entä se tunne, että on aina maanantaiaamu, väsyttää ja kaikki tekemättä. Syöksyt töihin, kotiin, kauppaan ja harrastuksiin. Tapahtuuko elämässäsi silloin oikeasti mitään sinulle merkityksellistä ja onko oman aikasi vaaliminen unohtunut kokonaan vai onko touhottaminen nielaissut sinut kokonaan?

Lähde etsimään omaa aikaa:

 1. Poimi listaltasi kolme sinulle tärkeintä ja merkityksellisintä asiaa, joiden koet antavan elämääsi energiaa.
 2. Anna itsellesi mahdollisuus pysähtyä tänään, huomenna ja ihan jokaisena päivän sen jälkeen näiden asioiden äärelle täysillä. Unohda sillä hetkellä muut vouhotukset ja anna itsesi olla läsnä ja tuntea, mitä hetki sinulle merkitsee.
 3. Karsi kalenterista muita lupauksia ja salli näitä hetkiä itselle yhä useammin.

Olisiko sinulla vielä hetki itsellesi ja ajatuksillesi? Ehtisitkö kysyä itseltäsi, mitä minulle kuuluu? Ehkä sinua auttaisivat myös blogin Opi pitämään omat rajasi 5 vinkkiä omien rajojen harjoitteluun? Olet elämäsi tärkein ihmissuhteesi. Pidä hyvää huolta itsestäsi.

Olethan huomannut, että voit 10.2.2019 saakka poimia ilmaisia hyvinvointivinkkejä myös webinaarinauhoituksesta Ihanaa eloa elämääsi ja unelmamatka Italiaan! Klikkaa itsesi IhanaElon Youtube-kanavalle

Välillä todellinen pysähtyminen vaatii kunnon irtioton ja sparrausta ulkopuolisen silmin ja korvin. Vielä ehdit mukaan Ihanaa Eloa Italiassa -hyvinvointimatkalle 19. – 23.9.2019  Ihastu ja varaa paikkasi viimeistään 10.2.2019

Tai valitse itsellesi lyhyempi irtiotto arjesta – yksikin vuorokausi tai viikonloppu voi tehdä ihmeitä! Kaikista ostoksistasi saat ladattua lahjakortin läheisellesi!  Osta heti omasi

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Rajoittaako itsekritiikki elämääsi?

IhanaElo Rajoittaako itsekritiikki elamaasi

Itsekritiikkiä on verrattu osuvasti neuvonantajaan, joka vakuuttaa tietävänsä parhaiten. Ovatkohan itsekritiikin neuvot kuitenkaan johtaneet niin hyviin tuloksiin, että sitä kannattaa jatkossakin kuunnella tai ainakaan palkita neuvoista? Itsekritiikin väitteet ovat useimmiten hyvin mustavalkoisia, joten muista suhtautua niihin kriittisesti ja ota etäisyyttä parhaasi mukaan.

Itsekritiikki puolustaa arvojasi

IhanaElo_rajoittaako_itsekritiikke_elamaasiOmalla itsekritiikilläni on selvästi arvoihini liittyvä tarkoitus. Yksi vahvoista arvoistani on sinnikkyys. Näen sen toki myös valtavana vahvuutena, mutta välillä homma menee täysin överiksi. Itsekritiikkini piiskaa minua vaatimaan itseltäni aina enemmän ja enemmän. Ei ole syytä levähtää ennen kuin kaikki on varmasti valmista. Itsekritiikkini muistuttaa minua olemaan kunnianhimoinen ja tavoitteellinen. Sehän vain yrittää kertoa minulle, että välitän tavoitteistani. Samaan aikaan itsekritiikkini varmistaa, että pidän standardit korkealla. Jos en täytä niitä, ei minun kuulu olla onnellinen.

Kun itsekritiikin pyörremyrsky meinaa imaista minut mukanaan, olen opetellut ottamaan askeleen taaksepäin ja katselemaan sitä etäämmältä. Keskityn hetken tasapainottavaan hengitykseen ja kaivan esiin jämäkän puolustuspuheeni:

Hyväksyn sinun näkökulmasi ja hyvän tarkoituksesi, mutta kyky sietää epätäydellisyyttä on järkevyyden merkki. Teen jo erinomaista työtä ja sen varmistaakseni minun tulee jatkossakin miettiä tarkasti, mikä on riittävää ja mitä voi jättää tekemättä. Lisäksi haluan omalla esimerkilläni osoittaa inhimillisyyttä ja välittämistä. Liika kurinalaisuus ja väsyminen näkyvät myös ympäristööni. En myöskään enää tee toisten puolesta, koska haluan antaa heillekin mahdollisuuden oppia.

Rajoittaako itsekritiikki elämääsi?

Itsekritiikki keskittyy aina koettuun ongelmaan tai virheeseen sivuuttaen kaiken sen, mikä onnistuu, menee hyvin tai kertoo siitä, että toimit arvojesi mukaisesti.

 • Haasta itsekritiikkisi huomaamaan myös ne asiat, jotka menevät hyvin. Perustele ratkaisusi kirjoittamalla ne vaikka ylös paperille.
 • Kiitollisuuspäiväkirja yöpöydällä tukee positiivisuuden löytämistä elämään. Voihan itsekritiikillä olla väitteissään myös totuuden siemen. Sen kanssa voi hyvin olla samaakin mieltä antamatta sille liikaa sananvaltaa.
 • Luo oma puolustuspuheesi ja/tai -hahmosi, jonka apuun voit palata uudelleen ja uudelleen. Kirjoitathan sen ylös paperille tai kännykän muistiinpanoihin – kirjoittamisen vaikuttavuus on aivan toista kuin ajatusten pyörittely mielessä. Mielikuvaharjoitteiden avulla saat varmuutta uusille näkökulmillesi ja annat tilaa uudelle tavalle suhtautua tilanteisiin, joissa itsekritiikkisi vie sinua myrskykeskukseen.

Rajoittaako itsekritiikki elamaasiUskon, että vaativuuteni itseäni kohtaan vielä helpottaa. Olen nyt laatinut ensimmäisen jämäkän puoluspuheeni ja sitoutunut lukemaan puhetta itselleni näiden näkökulmien vahvistamiseksi. En ehkä koskaa pääse täysin irti itsekritiikistäni, mutta olen päättänyt löytää myös tältä osin terveen suhteen itseeni. Lähdetkö mukaan kokeiluun? Annatko itsekritiikillesi edelleen vallan päättää, mitkä sinulle tärkeistä ja merkityksellisistä asioista voi toteuttaa vai kuunteletko itsekritiikkiä lempeän jämäkästi ja päätät ihan itse, miltä sinun elämäsi tuntuu ja näyttää?

Itsemyötätunto ja itsekritiikki kulkevat rintarinnan elämässämme. Olethan lukenut blogini Onko motivaatiosi pattitilanteessa? ja Olethan myötätuntoinen itsellesi. Näitä aiheita tukevat myös monet muut Hyvinvoiva mieli -kategorian alla kirjoittamani kirjoitukset. Tästä linkistä löydät testin, jonka avulla voit testata itsemyötätuntosi tilaa. Herättele itseäsi pohtimaan, miten voisit askeltaa lempeän myötätuntoisesti, mutta jämäkästi kohti myötätuntoisempaa ja vähemmän kriittistä ikiomaa elämääsi.

IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa ja hyvinvointiohjaajan koulutuksessa käsitellään itsemyötätuntoa ja itsekritiikkiä osana elämänhallinnan kokonaisuutta. Uskon, että näiden asioiden äärelle on hyvä pysähtyä itsensä, mutta myös toisen ihmisen kanssa. Muistathan, että IhanaElo-ohjaajat ovat maailman parhaita rinnallakulkijoita. Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvointi mieletön tutkimusmatka.

Tilaathan IhanaElo-uutiskirjeen, jotta varmistat kuulevasi viimeisimmät hyvinvointivinkit jatkossakin. Tilauksen voit tehdä kommentoimalla blogin ajatuksia ja klikkaamalla itsesi uutiskirjeen sähköpostilistalle tai täyttämällä tilauksen esim. IhanaElo-hyvinvointivalmennuksista kertovan sivun alareunasta.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Löydä oma tiesi paratiisiin

IhanaElo_löydä_tiesi_paratiisiin

Kuljetko elämäsi virrassa ilman suuntaa? Ajaudutko sinne, mihin matkasi tyrskyt, karikot ja tyvenet sinut vievät? Vai etsitkö onneasi seikkaillen, rajojasi kokeillen, etapilta seuraavalle hakeutuen? Missä on sinun onnesi? Miten löydät oman tiesi paratiisiin?

Missä on sinun paratiisisi?
IhanaElo loyda oma tiesi paratiisiin
Etäisyys arkeen kirkastaa ajatuksia

Joskus oman elämän merkityksen ja tärkeimpien asioiden kirkastaminen helpottuu, kun ottaa etäisyyttä arkeen. Lähtee reissuun, lepää pois kiireen ja hengittelee rauhassa. Ajatukset saavat happea alleen ja intuitio mutustelee esiin oivalluksia.

Yhdellä ihanista sukellusmatkoistamme katselin paratiisimaista näkymää. Turkoosi meri, palmu- ja mangopuiden rivit, valkoinen hiekka ja vieno tuuli. Olenko tullut paratiisiin? Haluaisinko jäädä tänne? Olisinko täällä onnellinen? Pienen veneen keikuttaessa meitä turhan vauhdikkaasti päivää myöhemmin huomasin vannovani, että paratiisini on kotona. Siellä minun on hyvä olla – turvallista ja tasapainoista. Oivallus toi hyvän olon tunteen koko kehoon ja sai hymyn huulilleni.

Toisinaan paratiisini on mökillä hiljaisuuden keskellä. Toisinaan jossakin ainutlaatuisessa pienessä hetkessä, jossa olen oivaltanut pysähtyä ihmettelemään ja havainnoimaan ympäristön moninaisuutta ja sen herättämiä tuntemuksia. Missä on sinun paratiisisi? Sulje hetkeksi silmäsi. Mitä näet ympärilläsi sinun paratiisissasi? Mitä värejä siellä on? Ketä muita on paikalla? Miltä kehossasi tuntuu? Onko jotakin, jota tarvitsisit sinne vielä lisää?

Onko paratiisi paikka vai sittenkin olotila?
Loyda oma tiesi paratiisiin
Paratiisi on hetki, jossa on hyvä olla.

Riittävän kaukana kotoa oli mahdollisuus pysähtyä ajatuksiin uudelleen useana päivänä. Ehkä paratiisi ei sittenkään ole fyysinen paikka? Ehkä se on sittenkin olotila? Onko paratiisi siellä, missä on hyvä olla? Mikä saa sinut tuntemaan olosi hyväksi? Onko se työsi merkityksellisyys? Onko se yhteinen aika läheisten kanssa? Onko se ehkä kävelyretki luonnossa? Vai onko paratiisin löytäminen sittenkin sitä, että olet läsnä tässä ja nyt ja sinun on hyvä olla itsesi kanssa?

Elätkö elämääsi suorittaen, keräten elämyksiä, säntäillen ja etsien? Tiedätkö, mitä elämältäsi haluat? Mikä on sinulle kaikkein tärkeintä? Mitä haluaisit lisää ja mistä olisit valmis luopumaan? Tuntuuko välillä, että elämä junnaa paikallaan ja asiat kiertävät kehää? Kyllästyttääkö koko touhu ja peilistäkin katselevat nuupahtaneemmat kasvot kuin toivoisit? Kaipaatko jotakin muutosta, muttet oikein tiedä itsekään, mitä se olisi? Toivoisitko, että saisit apua oman elämäsi suunnan löytämiseen ja ihanampaan eloon? Joskus riittää keskusteluhetki ystävän kanssa. Toisinaan helpottaa maiseman vaihtaminen. Välillä todellinen pysähtyminen vaatii kunnon irtioton ja sparrausta ulkopuolisen silmin ja korvin.

Kun paketoi yhteen matkan upeaan ympäristöön, lempeän innostavat valmennushetket ja aikaa pysähtymiselle oman hyvinvoinnin äärelle, saa mahdollisuuden palata kotiin tulevaisuuteen uskoen ja täynnä oivalluksia omasta elämästä. Olisi ainutlaatuista saada jakaa tämä matka kanssasi. Tulethan mukaamme syksyn Italian matkalle ja sitä ennen ilmaiseen webinaariin kuulemaan ajatuksia hyvinvoinnista.

Ihanaa Eloa Italiassa -hyvinvointimatka toteutuu 19. – 23.9.2019  Ihastu ja varaa paikkasi viimeistään 10.2.2019

Ilmainen webinaari Ihanaa eloa elämääsi ja unelmamatka Italiaan! 23.1.2019 klo 18 IhanaElon Youtube-kanavalla. Siirry kanavalle ja tule mukaan – webinaari on avoin kaikille eli ilmoittautumista ei tarvita. Klikkaa itsesi IhanaElon Youtube-kanavalle

Tai valitse itsellesi lyhyempi irtiotto arjesta – yksikin vuorokausi tai viikonloppu voi tehdä ihmeitä! Alennetut kampanjahinnat voimassa viimeistä päivää su 13.1.2019! Kaikista ostoksistasi saat ladattua lahjakortin läheisellesi!  Osta heti omasi

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi