fbpx

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Huomasitko, että Suomi valittiin maailman parhaaksi luontomatkakohteeksi? Yli sadan maan vertailun mukaan Suomi on paras luontokohde ympäristön kestävyyden, ainutlaatuisen ja monimuotoisen eläinlajiston, kauniiden luonnonmaisemien sekä hyvien luonnonsuojelutoimien ansiosta. Meillä jokaisella on ihan lähellä mahdollisuus kokea jotakin sellaista, josta moni vain uneksii. Suomen luonto lumoaa Hossassa.

Julma-Ölkky Suomen suurin kanjonijärvi

Keväällä vaelsimme naisporukalla Slovenian Alpeilla. Upeat maisemat pysäyttivät haukkomaan henkeä. Vaihtelevat säät helteestä lumisateeseen painuivat yllätyksellisyydessään syvälle mieleemme. Slovenian reissun tunnelmiin voit hypätä blogeissa  Huipulle noustaan askel kerrallaan, Ihastuttaako luontomatkailu vai ahdistaako turismi ja Mikään ei enää yllätä vaelluksella Sloveniassa.

Sloveniassa iltakeskustelut kääntyivät seuraavan retken suunnitteluun. Yhä uudelleen palasimme Suomen luonnon ainutlaatuisuuteen. Kun porukasta löytyi mökkeilijä Koillismaalta, Hossan kansallispuiston kupeesta, oli valinta lopulta helppo. Yksi unelma oli jälleen toteuttamista vaille eli vaellusretkemme suuntautuisi syksyllä Hossan ja Syötteen kansallispuistoihin.

Suomen luonto lumoaa Hossassa
Julma-Ölkyn maisemat häikäisevät

Olen juuri palannut Suomi-retkeltämme kotiin. Ihailen kuvia, joita ryhmämme on päivien aikana ottanut. Päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus ystävyydestä, jaetuista hetkistä ja ajatuksista luonnossa sekä tietenkin hiljaisuudesta.

Ensimmäisenä päivänä kiersimme Hossan kansallispuistossa Julma-Ölkyn eli Suomen suurimman kanjonijärven ympäri. Ölökyn ähkäsyksi nimetty reitti sai paikoiteillen haukkomaan henkeä nousuillaan, mutta erityisesti upeilla maisemillaan. Reitillä pärjää hyvällä peruskunnolla, mutta halutessaan kanjonijärveen ja sen ympärillä nouseviin jylhiin maisemiin pääsee tutustumaan myös venekyydillä

Suomen luonto lumoaa Hossassa

Ölökyn ähkäsyn reitti kulkee pääasiassa ylhäällä harjanteella ja useammalta näköalapaikalta voi ihailla alhaalla siintävää kanjonijärveä ja jyrkkänä nousevia kallioseinämiä. Kanjonin ylittävällä riippusillalla vähän jännitti, vaikka rakenteet tuntuivat uusilta ja tukevilta. Meidän naisporukka selvisi reitistä hienosti. Sauvat auttoivat mukavasti jyrkimmissä paikoissa ja laavulla vietetty eväshetki antoi virtaa.

Reissuun oli lähdetty arjen huiskeen keskeltä ja luonnon palauttava voima hivuttautui vähitellen kulkijoiden mieleen ja kehoon. Tahtimme oli rauhallinen ja pysähtelevä. Suomen luonnon monimuotoisuus lumoaa Hossassa. Osalle se tarkoitti hetkien ikuistamista valokuviksi, toisille levollista maisemien tuijottelua. 

Ensimmäisen päiväretken lähestyessä loppuaan huomasin juttelevani itselleni lohduttavasti. Tällä kertaa keho ja mieli tuntuvat tarvitsevan vielä vähän lisää metsäytystä palautuakseen ja pysähtyäkseen tähän hetkeen. Onneksi huomenna on tiedossa uusi päivä luonnon tervehdyttävässä syleilyssä. Kerron siitä lisää omassa blogissaan.

Muistathan antaa luonnon voimaannuttaa juuri sinulle sopivina annoksina ja mieleisillä tavoilla. Pyrähdä mielipaikallesi tai nappaa sieltä kuva tietokoneen ruudulle. Luontokuvien katselukin on palauttavaa, jos aina ei ole mahdollisuutta tuntea, kuulla, nähdä, haistella ja maistella paikan päällä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Tulen nähdyksi arvojani kunnioittaen

Tulen nahdyksi arvojani kunnioittaen

Välillä tuntuu, että olen Euroopan antimaterialistisin ihminen. Vilpitön kiitokseni kaikille niille, jotka ovat yrittäneet auttaa minua rakentamaan kivaa, IhanaElo-brändin mukaista promotuotteiden kokonaisuutta. Matkan varrella on pyöritelty valtavaa määrää erilaisia ideoita kangaskasseista kylmälaukkuihin ja lasipullosta pyyhkeeseen. Mikään ei jotenkin tuntunut ensin hyvältä. Konmari päässäni hoki, että minun valintani ei välttämättä ole saajalle ollenkaan mieleen. Kassi lentää kaappiin muiden kangaskassien sekaan tai lasipullo vaihtuu jumppaan lähtiessä muoviseen. Lopulta päätin: Tulen nähdyksi arvojani kunnioittaen.

Kohtaaminen luo hyvinvointia

Olen päättänyt silti luottaa intuitiooni ja toimia arvojeni mukaisesti. IhanaElo keskittyy ihmisen hyvinvoinnin edistämiseen kohtaamisten, vaihdettujen ajatusten, syntyneiden oivallusten ja tsemppaamisen voimalla – ei tavaroiden kautta. Mainonnassa hyödynnämme sähköisiä kanavia ja minimoimme esitteiden ja erilaisten lippusten määrää. Valmennuksissa tukeudumme verkkoon ja varmistamme samalla tietosuojan ja tiedonkulun pysyvän ajantasalla.

Silti tästä kaikesta on pari pientä poikkeusta, joista olen innoissani. IhanaElo-ohjaajia varten olen teettänyt IhanaElo-ohjaajalogon malliset ikkunatarrat. Se toimii erinomaisena merkkinä toimitilan ikkunassa tai ovessa tai auton takalasissa huristellessa kohtaamisesta seuraavaan. Jokainen ohikulkija ja sisäänastuja näkee ensisilmäyksellä, että täällä on tarjolla IhanaElo-hyvinvointivalmennuksia sertifioidun IhanaElo-hyvinvointiohjaajan tukemana.

Tulen nahdyksi arvojani kunnioittaen
Käsinkirjoitetut oivallukset ja unelmat vahvistuvat

Toinen tuote on IhanaElo-logon sydämellisyyttä ja kukoistusta kuvaavan lehdykän mallinen hopeanvärinen pinssi. Se on mielestäni kaunis merkki kertomaan, että tämä henkilö on koulutettu hyvinvointiohjaaja. Merkki sopii niin työvaatteen kuin neuleen tai repunkin koristeeksi. Jokainen valmistuvat ohjaaja saa itselleen sekä ikkunatarran että pinssin – toivon heidän olevan yhtä ylpeän innostuneita osoittaessaan kuuluvansa IhanaElo-ohjaajien maailman parhaiden sparraajien tiimiin.

Kolmantena kokoamme koulutusten ja valmennusten aikana syntyneitä oivalluksia ja pohdintoja IhanaElo-vihkoon. Vihko on valmistettu kierrätysmateriaalista ja uskomme sen vahvistavan jokaisen ohjaajan ja valmennettavan onnistumista omien tavoitteiden toteutumisessa. Käsin kirjoitetut ajatukset ja ikiomat toimintasuunnitelmat vahvistavat tärkeimpien asioiden pysyvän mielessä ja painuvan myös alitajuntaan.

Tulen nähdyksi arvojani kunnioittaen

Näillä teoilla haluan kertoa IhanaElon kunnioittavan luontoa ja arvostavan sen ainutlaatuisuutta. Olen silti onnellinen, että IhanaElon upea luontoakin kuvaava logo saa näkyvyyttä ja matkaa sinne, missä IhanaElo-hyvinvointivalmennuksia on tarjolla.

Löydät aina tärkeimmät kuulumisemme @ihanaelo Facebook-ryhmästä tai www.ihanaelo.fi -nettisivulta, joten mikään tärkeä ei jää väliin, vaikka logokassi ei olekaan mukana kaupassa tai kirje sujahda postilaatikosta kotiisi. Toimi sinäkin arvojasi kunnioittaen. Pidä kiinni siitä, mikä on sinulle tärkeintä. Silloin voit aina seista päätöstesi takana ja elämä tuntuu kulkevan oikeilla raiteillaan.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa   

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Itsetuntemuksesta elämänhallintaa

Itsetuntemuksesta elamanhallintaa

Kirjoittajana Saija Juusola, IhanaElo-ohjaajamme Oulussa. Ihmisläheisessä työssä opettajana Saija on saanut hyvät valmiudet kohtaamiseen ja kannustamiseen. Hänen intohimonaan on pysähtyä elämäsi äärelle ja olla tukena matkallasi kohti parempaa hyvinvointia, luoda itsetuntemuksesta elämänhallintaa.

Onko sinustakin joskus tuntunut, ettet enää jaksa? Olet ehkä itkenyt töihin ajaessa tai alkanut sairastella enemmän kuin aikaisemmin? Oletko hermostunut lapsellesi, puolisollesi tai vaikka asiakkaallesi mitättömästä syystä tai korottanut ääntäsi tahtomattasi? Kaiken keskellä olet ehkä unohtanut itsesi?

Tartu väsymykseen varhaisessa vaiheessa

Et ole yksin jaksamattomuuden tunteiden kanssa. Kuormittava arki ja voimattomuuden tunne on valitettavan yleistä nykyään. Monet sinnittelevät aivan liian kauan stressaavassa tilanteessa. Pitkään jatkunut väsymys muuttuu kuitenkin helposti vakavammaksi uupumukseksi, josta toipuminen onkin jo paljon pidempi prosessi. Siksi on erittäin tärkeää, että tartut asiaan jo varhaisessa vaiheessa, kun väsymyksen merkkejä on alkanut ilmaantua.

Liika kuormitus elämässä heikentää hyvinvointia oleellisesti. Ei ehdi eikä muista liikkua tai syödä terveellisesti. Unettomuus vaivaa eikä yksinkertaisesti ole voimavaroja ajatuksen tasoa pidemmälle. Ja ajatuksen tasollakin useimmiten on jäljellä vain syyllisyys kaikesta siitä mitä ei tee, vaikka pitäisi. Ihminen on kokonaisuus ja mikäli joku hyvinvoinnin osa-alueista ontuu, meno ei ole kovin vakuuttavaa. Jotta tulevaisuudessa toimintamallit olisivat kestäviä ja hyvinvointia tukevia, jonkin ajattelussa on muututtava. Ja se jokin olet sinä.

Itsetuntemuksesta elamanhallintaa
Jonkin ajattelussa on muututtava, ja se jokin olet sinä.

On aika nostaa itsesi prioriteettilistasi kärkeen

Jotta voi olla hyvinvoiva ja onnellinen, on tärkeää toimia arvojensa mukaisesti. Pysähdy miettimään, mitä sinä arvostat? Onko mikään sinun terveytesi ja hyvinvointisi arvoista? Sinä olet tärkeä. Jos sinä voit hyvin, myös kaikki ympärilläsi alkavat voimaan paremmin. Katso itseäsi rakastavin silmin.

Olet arvokas juuri tuollaisena, sinunlaisena. Olemalla oma itsesi päädyt paikkoihin, joihin sinun kuuluukin päätyä ja löydät ympärillesi ihmisiä, joiden vierellä sinun on hyvä elää itsesi näköistä elämää. Sinä riität ja olet rakastettu vain olemalla sinä. Ja sinä ansaitset voida hyvin. Ajoittainen väsymys kuuluu arkeen, mutta sen ei pitäisi olla jatkuva tai pitkäaikainen tila. Arvostatko itseäsi ja hyvinvointiasi? Oletko valmis päästämään väsymyksestä irti? On aika nostaa itsesi prioriteettilistasi kärkeen.

Hyvinvointi koostuu yksinkertaisista asioista, jotka kiireessä voivat jäädä vähemmälle huomiolle. Hyvinvoinnin eri osa-alueiden tasapaino järkkyy helposti. Onko terveellisen ravinnon, fyysisen aktiivisuuden tai unen ja palautumisen suhde elämässäsi riittävällä tasolla, jotta sinun olisi mahdollista voida hyvin? Tai voiko olla niin, että olisit liian ankara itseäsi kohtaan? Kenenkään ei tarvitse jaksaa enempää kuin siinä hetkessä jaksaa. Pystyisitkö suhtautua itseesi myötätuntoisemmin ja vähentää energiaa vieviä asioita elämästäsi samalla, kun lisäät energiaa tuovia?

Joskus omin voimin ei ole uskallusta laittaa elämäänsä uuteen järjestykseen. Jotta rohkenisit nostamaan itsesi tärkeyslistasi kärkeen, saatat tarvita henkilökohtaista sparraajaa elämäsi matkalle. IhanaElo -hyvinvointiohjaajista voi löytyä sinulle sopiva kuuntelija ja oivalluttaja. Mikäli tunnet paloa toimia rinnallakulkijana toisten hyvinvointimatkalla, suosittelen tutustumaan myös IhanaElo-hyvinvointiohjaajakoulutukseen.

<3: Saija

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Kuka on laivasi kapteeni?

Kuka on laivasi kapteeni

On helpompaa ajelehtia, suorittaa annettuja tehtäviä ja täyttää muiden toiveita kuin pysähtyä omien ajatusten, tunteiden ja toiveiden äärelle. Pysähdythän silti. Vain sinä itse voit lopulta huolehtia omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistasi. Vastuu on sinun. Kuka on laivasi kapteeni?

Kehon ja mielen hyvinvointi kietoutuvat tiiviisti toisiinsa. Nälkäisenä alkaa kiukuttaa, liikkumattomana mieli on maassa ja huonosti nukutun yön jälkeen mikään ei tunnu luistavan. Aloita vastuusi kantaminen priorisoimalla oma hyvinvointisi to do -listasi kärkisijoille. Helli itseäsi syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti. Liiku sinulle mieleisellä tavalla ja vaali untasi. Poimi päiviisi pieniä palautumisen hetkiä. Olet jokaisen hyvinvointiasi tukevan hetken arvoinen.

Kun kehon perustarpeet on tyydytetty, muista jatkaa kehon hienovaraisten viestien kuuntelua. Toivota tervetulleeksi oireiden taustalla olevat ajatukset, tunteet, uskomukset ja kokemukset. Nyt sinulla on voimia alkaa muuttaa laivasi kurssia. Hyppää rohkeasti ruoriin, katso ulapalle ja määritä oma suuntasi.

Toimi arvojesi mukaisesti

Aloita suunnistaminen kirjaamalla ylös tärkeimmät arvosi. Tee niistä huoneentaulu ainakin sydämesi huoneen seinälle. Vaali arvojasi ja niiden toteutumista niin työpaikalla kuin työn ulkopuolella. Jos arvosi on rehellisyys, anna aitoutesi paistaa. Jos arvosi on toisen kunnioittaminen, anna itsellesi lupa pysähtyä ainutlaatuisiin kohtaamisiin. 

Rakenna arvojesi pohjalle merkityksellisiä hetkiä. Ota voimavarasi ja vahvuutesi käyttöön. Tee niitä asioita, jotka saavat sinut innostumaan. Uppoudu sinua kiinnostaviin juttuihin ja syöksy oppimaan uutta. Elämässä on tehtäviä, jotka täytyy tulla tehdyksi. Tärkeintä on, että nautit suurimmasta osasta niitä hetkiä, joilla työpäiväsi ja vapaa-aikasi täyttyvät.

Kuka on laivasi kapteeni?

Muutokset vaativat usein valtavasti rohkeutta. Tuntuu turvallisemmalta iskeä ankkuri pohjaan tai köyttää laiva tiukasti laituriin, kuin lähteä merelle. Et voi tietää, onko tiedossa tyyntä myötätuulta, hillittyä aallokkoa vai arvaamattomia myrskyjä. On sinusta kiinni jäätkö satamaan vai lähdetkö seikkailuun.

Kuka on laivasi kapteeni
Jäätkö satamaan vai lähdetkö seikkailuun?

Jos tänään kaikki tuntuu liian hurjalta, nuku ensin kunnon yöunet. Pakkaa aamulla eväät ja muistiinpanovälineet reppuun. Lähde liikkeelle ja etsi itsellesi rauhallinen paikka. Pysähdy, hengitä syvään, kuuntele ympäröiviä ääniä, haistele tuoksuja ja aisti tuulenvire, auringonsäteet tai tihkusade ihollasi. Istahda alas ja siirrä katseesi muistiinpanoihin. On aika aloittaa uuden reittisi suunnittelu. Jotta et karahda ensimmäiselle karikolle, vastaa ensin seuraaviin kysymyksiin: 

 • Kenen elämää minä elän? Olenko laivan kapteeni ja ohjaanko haluamaani suuntaan? 
 • Toteutuvatko työssä omat arvoni? 
 • Saanko hyödyntää vahvuuksiani?
 • Koenko työni ja elämäni merkitykselliseksi?
 • Miten huolehdin omasta osaamisestani ja hyvinvoinnistani?
 • Kuulenko kehoni ja mieleni viestejä?
 • Onko minulla rohkeutta pyytää apua?

Mitä vastasit itsellesi? Pysähdyitkö todella pohtimaan ihan jokaista kohtaa ja kirjoititko vastauksen vihkoosi? Sinun ikiomat vastauksesi ovat arvokkaita ja sinulle parhaita. Jokaisen elämään sisältyy sairastumisia, haasteita ihmissuhteissa ja kriisejä työpaikalla. Näissä tilanteissa on lupa pyytää apua, tarttua tarjolla olevaan tukeen ja ankkuroitua hetkeksi. Nämä hetket eivät silti määrittele sinun elämääsi. Voit ihan itse tehdä suurimman osan valinnoista ja rakentaa itsellesi merkityksellisen elämän.

Jatka muistiinpanojasi kirjoittamalla, mitä olet päättänyt juuri nyt muuttaa elämässäsi. Mihin suuntaan ensimmäisenä lähdet? Mihin satamaan haluat jonain päivänä rantautua? Kirjoita suunnitelma ylös itsellesi. Täsmennä toimenpidesuunnitelmaasi ensimmäinen asia, jonka toteutat. Kirjoita perään päivämäärä, jolloin olet päättänyt tehtävän aloittaa. Miksi se ei voisi olla jo tänään? On lopulta sinusta kiinni, milloin laulat täysillä I did it my way!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

I did it my way

I did it my way 2

Usko unelmaasi. Anna palaa. Syöksy toteuttamaan haaveesi. Tartu elämään sinun omaa elämääsi. Etteikö se ole mahdollista? Kaikki on mahdollista. Ihan kaikki on mahdollista myös sinulle! Mistä tiedät, ettei se kuitenkaan onnistu? Oletko kokeillut ihan tosissasi ja sinnikkäästi askel kerrallaan edeten? On ihan mieletön tunne laulaa täysillä mukana Frank Sinatran My way, kun on uskaltanut elää omalla tavallaan.

I did it my way

Hyppy yrittäjäksi vaati valtavasti rohkeutta, monta keskustelua ja laskelmaa. Tunteet vyöryivät vuoristorataa, epävarmuus istui olkapäällä kuiskuttelemassa korvaan. Kivisti vatsaa, toisinaan oli vaikea hengittää. Olin välillä ihan hermona. Kirjoitin ajatuksiani blogiin Elämän pelottavan rohkeita päätöksiä.

Tekemällä, uskomalla, kokeilemalla ja sinnikkäällä jatkamisella kaikki vain alkoi muuttua todeksi. Ensimmäiset valmennukset ja koulutukset saivat onnen kyyneleet silmiin. Palaute oli voimaannuttavaa. Tunsin olevani niin oman juttuni äärellä. 

Kohtaaminen kerrallaan yrittäjyyteni on muokkautunut. Samalla olen pitänyt kiinni siitä, että kuljen juuri niitä polkuja, joihin minä uskon. Se ei tarkoita, ettenkö tarkasti kuuntele ja aisti viestejä ympäriltäni. Unelmani on, että sinä voisit paremmin. Vain sinä tiedät, mikä on parasta juuri sinulle. Samaan aikaan olen onnellinen siitä, että minulla on mahdollisuus elää täysillä mukana.

Do it your way

Jäithän pohtimaan omaa unelmaasi. Päätithän lähteä toteuttamaan sitä heti tänään. Ota ensimmäinen askel. Listaa itsellesi hyötyjä ja haittoja kahden vaihtoehtosi alle.

Jatkan kuten ennen

 • Hyötyjä lyhyellä tähtäimellä esim. turvattu toimeentulo
 • Haittoja lyhyellä tähtäimellä esim. minulla ei ole aikaa tehdä niitä asioita, joista nautin 
 • Hyötyjä pitkällä tähtäimellä esim. eläke kertyy varmasti
 • Haittoja pitkällä tähtäimellä esim. uuvun, koska työ ei tunnu merkitykselliseltä

Toteutan unelmani

Kirjoita otsikoksi lyhyt kuvaus, mikä unelmasi konkreettisesti on. Minulla se oli kokopäiväinen IhanaElo-yrittäjyys

 • Hyötyjä lyhyellä tähtäimellä esim. saan tehdä päivittäin innostavia asioita
 • Haittoja lyhyellä tähtäimellä esim. palkan saaminen on epävarmempaa 
 • Hyötyjä pitkällä tähtäimellä esim. voin hyvin ja saan toteuttaa jotakin ainutlaatuista juuri niiden asioiden parissa, jotka ovat minulle tärkeitä ja minun arvojeni mukaisia
 • Haittoja pitkällä tähtäimellä ei juuri nyt tule mieleen 🙂

Käytä apunasi loogista päättelyä, mutta kuuntele myös kehoasi ja tunteitasi. Jaa ajatuksiasi muiden kanssa. Kuuntele mielipiteitä ja neuvoja. Muista silti, että tämä on sinun unelmasi ja sinä tiedät, mikä on parasta. 

Kuulostaako itsekkäältä lähteä toteuttamaan ihan omaa unelmaa? Kenen unelmaa sinun sitten pitäisi toteuttaa? Oletko ihan varma? Väitän, että kovin usein oletamme. Kuvittelemme, että teemme ratkaisuja muiden hyväksi ja heidät toiveensa huomioiden. Onko sittenkin kyse siitä, että luulet tietäväsi muiden todelliset tarpeet. Oman unelman toteuttaminen ei tarkoita, ettei huomioi muita. Juttu nyt vain on niin, että sinun hyvä olosi säteilee myös läheisillesi. Jos et aloita muutosta itsesi takia, aloita se heidän takiaan.

Olet huikea tyyppi. Do it your way! Robbie Williams lauloi lapsena isän kanssa Frank Sinatran lauluja ja hänen unelmansa oli maailmankiertueen sijaan koota yksi konsertti näistä rakkaista lauluista. My way -kappale kertoo miehestä, joka laulaa kuoleman koittaessa tavastaan elää arvokasta ja täyttä elämää. Vaikka mies ei ollut ylpeä kaikista teoistaan, hän oli ylpeä elettyään omalla tavallaan.

Robbien laulaessa olen pakahtua onnesta, että olen uskaltanut luoda IhanaElon tarinan. Uskalla sinäkin luoda omasi.

Nyt meitä IhanaElo-ohjaajia on jo tiimi ja tuleviin koulutuksiin on tulossa innostuneita hyvinvoinnin unelman jakavia opiskelijoita. Haaveeni on, että heistäkin jokainen löytää juuri sen oman tavan toteuttaa omaa unelmaansa. Jotta kynnys lähteä toteuttamaan unelmaa olisi vähän matalampi, ei koulutuksen jälkeenkään jää yksin. Luomme yhdessä mahdollisuuksia kohtaamisille ja jaamme monipuolista osaamistamme nyt ja tästä eteenpäin.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille

Hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille

Olen valtavan innostunut ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin yhdistävistä ruokailun megatrendistä. Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat ovat nousseet yhä useamman kuluttajan arvomaailman kärkisijoille. Samalla kaupat ja kuppilat ovat täyttyneet vastuullisempien valintojen mahdollisuuksista. Ympäristöä ja hyvinvointiasi tukevilla valinnoilla voit säästää myös selvää rahaa. Joko olet yksi meistä faneista? On ihan huikeaa, että voit samalla rahalla ja vaivalla saada hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille.

Pysähdy hetkeksi arvojesi äärelle. Mitä haluat valinnoillasi osoittaa? Kertovatko ruokakoriin kerättävät tuotteet vastuullisesta huolenpidosta? Valintasi vaikuttavat suoraan sinun ja läheistesi hyvinvointiin. Vastuullisuutta voit osoittaa lähiympäristölle, mutta myös kauemmaksi.

Kyse on vain siitä, miten pitkälle haluat kulkea. Mitkä valinnat edistävät hyvinvointiasi ja tukevat ilmastonmuutoksen kehittymistä sinulle sopivasti? Kaikkea ei tarvitse muuttaa ja elämää rajoittaa tiukkoihin raameihin. Pienet omaan elämään sopivat muutokset luovat ihmeitä. 

Juomalla voit vaikuttaa

Yksi ehdottomista suosikeistani terveellisten ja ekologisten valintojen listalla on hanaveden juominen. Olemme etuoikeutettuja. Meille suomalaisille on kaikkialla tarjolla puhdasta vettä. Hanavettä ei tarvitse pakkailla kuin retkelle ja mökille lähtiessä. Kuljetuskustannukset ovat hyvin kohtuulliset, kun viemäriverkosto on kerran rakennettu. Juomaveden hinta kotiin kuljetettuna on mitätön ja samalla terveysvaikutukset ovat huimaavat.   

Elimistösi tarvitsee vettä toimiakseen. Tarvitseeko se mielestäsi jotakin muuta juotavaa? Kuulinko sinun kuiskaavan kahvia? Olen samaa mieltä. Suomi pysähtyisi, jos kahvista pitäisi luopua. Sen sijaan virvoitusjuomia tai alkoholia et oikeasti tarvitse. Voisitkohan asettaa itsellesi eko-terveystavoitteen juomien osalta? Haasta itsesi pohtimaan, miten juomavalintasi tukevat itsesi, läheistesi ja ympäristösi hyvinvointia.  

Sopivasti ruokaa ja vähemmän turhakkeita

Ympäristön huomioiva ruokailija nauttii reilusti lähialueen ja kuluvan kauden kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Monista muotidieeteistä poiketen ostoslistalta löytyvät myös puurot, leivät ja peruna. Lihaa ja juustoja ympäristötietoinen käyttää kohtuudella. 

Merkittävimmät teot ekologisesti, terveydellisesti ja taloudellisesti löytyvät silti määrän ja turhuuksien ääreltä. Jos nyt kurkkaisit jääkaappiisi ja kuivamuonavarastoosi, näkisitkö ne täynnä mahdollisuuksia vai luettelisitko mielessäsi kaiken tarvittavan ja puuttuvan? Minusta on hurjan hauskaa keksiä ja kokeilla uusia juttuja kaapeista löytyvistä jämistä. Kun päälle heittää vähän chiliä ja inkivääriä, niin useimmat ruokailut ovat iloisia yllätyksiä.

Hyvinvointia sinulle, luonnolle ja pankkitilille
Hyvinvointia sinulle väreistä nauttien

Eko-terveysinnostuksen vallassa oleva ruokailija tuumailee kaupassa tarkasti, miten paljon ruokaa ehtii syödä ennen sen pilaantumista. Hän ostaa tarpeeseen ja palaa uudelleen löytääkseen jälleen tuoreita ja tarpeellisia aineksia.

Superbonusvinkkini on, että jätä tyhjät kalorit kauppaan. Makeisten ja perunalastujen ostaminen ei ole millään asteikolla ekologista. Näiden turhakkeiden vähentäminen keventää sekä ilmastotaakkaa että elopainoa. Säästämäsi eurot voit sujauttaa vaikka Itämeren suojeluun tai johonkin muuhun sinulle merkitykselliseen. 

Iloitse väreistä lautasellasi. Anna itsellesi mahdollisuus ja kokeile jotakin uuttaa kasvisruokaa. Pihvin sijaan nappaa matkaan läheltä pyydettyä silakkaa tai muikkua. Nauti syksyisessä metsässä marjojen ja sienien keräilystä. Säilömällä itse tiedät syöväsi varmasti luomua.  Joitakin ideoita voit poimia blogista Väriä elämään – kesän herkkukasviksia lautaselle.

Ole silti itsellesi lempeä. Kärvistelemällä ei synny kestäviä ratkaisuja. Nauti syömisestä ja muokkaa valintojasi sinun elämääsi sopiviksi. Poimi toimintasuunnitelmaasi yksi pieni muutos kerrallaan ja malta harjoitella sinnikkäästi. Muutaman viikon kuluttua olet ehkä valmis seuraavaan askeleeseen. Kiitä silloin itseäsi. Olet teollasi lisännyt omaa ja ympäristösi hyvinvointia. 

Tähän fanikerhoon ei tarvitse täyttää hakemusta tai maksaa jäsenmaksua. Liittymällä voit tienata itsellesi säästyneitä euroja ja terveempiä elinvuosia. Tule mukaan varmistamaan läheisillesi nyt ja tulevaisuudessa hyvinvoiva ympäristö. Sinun valinnoillasi on väliä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Olen kirjoittanut tästä sydäntäni lähellä olevasta aiheesta aikaisemminkin. Jos oikein innostut, löydät pidemmän vinkkilistan valintojesi tueksi blogista 3 helppoa askelta ekologisempaan ruokailuun.

P.p.s. Olethan huomannut, että suomalaiset ravitsemussuosituksetkin kulkevat askel kerrallaan kohti entistä enemmän luonnon hyvinvointia huomioivia vaihtoehtoja. 

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Luota intuitioon

Luota intuitioon

Onko sinusta intuition hyödyntäminen hörhöjen hommaa vai luotatko sen kertovan sinulle tärkeää lisätietoa päätöksesi tueksi? Tunnusteletko idean tai ratkaisuehdotuksen tuottamia tuntemuksia kehossasi? Saako jokin suunta karvat tai niskavillat nousemaan pystyyn? Tuottaako ajatus kylmiä väreitä tai kertooko perstuntuma, mitä tehdä seuraavaksi? Luota intuitioon.

Tietoisen mielen ja intuition ero

Asta Raami kuvaa Älykäs intuitio ja miten käytät sitä -kirjassaan tietoisen mielen ja intuition eroa seuraavasti: 

Tietoinen mieli voi poimia vain murto-osan aivoihimme ja kehoomme saapuvasta tiedosta. Se prosessoi tietoa peräkkäin ja tietyssä järjestyksessä. Intuitiivisesti ihminen pystyy sitä vastoin käsittelemään useita tietoja rinnakkain ja toisistaan riippumattomasti. 

Tietoisen mielen ja intuition eron hahmottamiseksi Asta Raami vertaa ihmismieltä tietokoneen prosessoriin. Tietoinen mieli voi käsitellä parhaimmillaan noin 40-50 bittiä sekunnissa, kun intuitiivinen mieli käsittelee samassa ajassa noin 11 miljoonaa bittiä. Ero on 300 000 -kertainen! Luku perustuu siihen, miten paljon aistimme pystyvät havaintoja tekemään.

Eihän tätä mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Intuitiossa ei siis ole kyse uskosta intuition voimaan. Ala vain rohkeasti havainnoida, tutkia ja testailla omaa intuitiotasi. Hyvään intuitioon liittyy tarkka huomiokyky ja kyky erottaa kaiken seasta merkitykselliset signaalit. Intuitiokykyä tulee siis harjoittaa, jotta et sekoita intuitiota satunnaisiin tunnepohjaisiin mielijohteisiin, päähänpistoihin, haluihin, vaistoihin tai mielikuvitukseen. Mielikuvitus muokkaa ja manipuloi, mielihaluja määrittää tunne. Vaistot puolestaan tarvitaan hengissä selviytymiseen. 

Luota intuitioon

Palaisin halusta kuulla vastauksesi. Minkälaisissa tilanteissa olet hyödyntänyt intuitiota? Onko ratkaisu osoittautunut lopulta parhaaksi ja jopa järkevimmäksi? Jaathan kokemuksia kommenteissa meille kaikille.

Luota intuitioon
Intuition hyödyntämistä voi harjoitella

Vaikeiden päätösten tai riitojen äärellä pitäisi jaksaa sietää muutosta ja epävarmuutta. Kärsivällisyys ei ole ainakaan minun suurimpia vahvuuksiani. Onneksi intuition hyödyntämistä voi harjoitella, kun tietoinen mieli ei enää tarjoile yhtään uutta faktaa tueksi.

Kehon tiedostaminen ja havainnointi on yksi hyvä tapa harjoitella. Se auttaa olemaan läsnä juuri tässä ja nyt. Se auttaa tyhjentämään päätä ja siellä kieppuvia ajatuksia. Tämä harjoitus on poimittu Asta Raamin kirjasta. Kehon kuuntelua tukevan harjoituksen löydät myös blogista Keho kertoo – kuuletko?

Helppo kysyminen intuitiolta

 1. Poimi itsellesi kysymys, johon haluat vastauksen. 
 2. Muotoile kysymys siten, että siihen voi vastata ainoastaan kyllä tai ei. Tee kysymyksestä täsmällinen ja tarkka, jotta vastauskin on selkeä.
 3. Hiljenny. Rauhoita keho ja mieli.
 4. Kysy itseltäsi kysymys, jonka valmistelit.
 5. Aseta toiselle kämmenelle vaihtoehto kyllä.
 6. Tunne vaihtoehto kämmenelläsi. Havainnoin kämmenen fyysisiä tuntemuksia. Kädestäsi saattaa myös ikään kuin nousta tunteita ja ajatuksia. Huomioi nekin.
 7. Aseta toiselle kämmenelle vaihtoehto ei. Havainnoi jälleen.
 8. Voit vielä verrata käsien tuntemuksia toisiinsa.
 9. Kiitä itseäsi tiedosta

Keräämäsi tieto voi toimia apunasi, mutta päätöksen ei tarvitse perustua keholliseen intuitioon. Intuitio voi silti auttaa eteenpäin valinnoissa ja toiminnassa. Intuitio toimii usein parhaiten juuri hetkessä – mikä on tässä tilanteessa parasta. 

Kun päättely ja intuitio osoittavat samaan suuntaan, on helppoa tehdä ratkaisuja. Ristiriitatilanteissa voi joskus olla parasta vaan toimia, jotta tilaisuus ei livahda kokonaan ohi. Toisinaan on hyvä pysähtyä, vetää henkeä ja vain olla. Useimmat kokevat, että intuition saa käyttöön parhaiten avautumalla mahdollisuudelle.

Kun joku vaan tuntuu oikealta, luota omaan intuitioosi. Ole rohkea ja hyödynnä kykyäsi, joka luo valtavat mahdollisuudet ottaa käyttöön tietoja ja havaintoja, joita tietoinen mieli ei tunnista. Haasta kuitenkin itsesi huomaamaan intuitiota sekoittavat tunteet, vaistot, halut ja mielikuvitus. Ole herkkä huomaamaan toiveajattelusi, taikausko, kuvitelmat ja päähäpistot.

Suosittelen Asta Raamin kirjaa Älykäs intuitio myös sinun lukulistallesi. Varaa kiireetöntä aikaa, tee harjoituksia ja astu laajemman ajattelun maailmaan. 

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Pysähdy ja päästä irti — luonto ei hoputa

Pysahdy ja paasta irti

Kirjoittajana Sanna Siikarla, IhanaElo-ohjaaja, joka toimii IhanaElo-ohjaajaksi opiskelevien henkilökohtaisen hyvinvointimatkan rinnallakulkijana.

Haluatko oppia rentoutumaan, rauhoittumaan ja voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin? Luonto tarjoaa loppumatonta inspiraatiota, voimaa ja hyvinvointia kaikille elämän alueille. Haluan muistuttaa, mikä valtava aarreaitta ja elämysten lähde luontomme on. Luonto hoitaa, on täynnä ihmeitä ja jokainen retki voi olla pieni seikkailu. Pysähdy ja päästä irti — luonto ei hoputa.

Luonto koetaan kaikilla aisteilla, mieli rauhoittuu ja kiukun tilalle vaihtuu ilo, niin lapsille kuin aikuisillekin. Luonnon äärellä voi tavoittaa aidon innostuksen ja riemun löytäessään syötäviä villivihanneksia tai ihastellessaan ainutlaatuisen ja puhtaan luontomme antimia. Tarvitsemme luontoa tasapainottamaan ja vastapainoksi arjen kiireisiin. Vihreyden keskellä voi ammentaa hyvää energiaa ja kiittää olemassa olevista arvokkaista asioista, jotka lisäävät elämän merkityksellisyyttä.

Pysähdy ja päästä irti – luonto ei hoputa

Luonnon äärellä on mahdollisuus pysähtyä ja päästää irti. Ilman kiirettä tai etukäteen asetettuja suunnitelmia on mahdollisuus rauhoittua ja kuunnella omaa viisautta.

Arjen keskellä kaikki epäonnistuvat joskus tai eivät saavuta itse tai toisten asettamia tavoitteita. On hyvä muistaa lempeä itsemyötätuntoinen hyväksyntä omaa keskeneräisyyttä kohtaan. Emme voi suoriutua täydellisesti kaikesta mitä teemme ja se on ihan ok! Se on inhimillistä ja kuuluu kaikkeen elämään ja työhön. Ole armollinen, lempeä ja myötätuntoinen itsellesi.

Kannustan keskittymään niihin asioihin, joita voi muuttaa ja päästämään irti sekä luopumaan kontrollista niiden asioiden suhteen, joihin ei voi vaikuttaa. Voimme antaa itsellemme mahdollisuuden olla rauhallisin mielin ja luottavaisia tietämättömyyden tilassa, koska vaikka emme juuri nyt tietäisi niin tulee vielä aika kun tiedämme.

Avaa aistisi maailmalle

Meillä kaikilla on oikeus olla onnellisia ja voida kokonaisvaltaisesti hyvin. Voimme kehittää itseämme ja jokainen pieni askel sekä luova prosessi tuo meitä lähemmäs omaa itseämme sekä itsemme oivaltamista. Löydämme uusia näkökulmia tuttuihin asioihin, kun rohkenemme ajatella asioita hieman eri kulmista.

Rikkomalla totuttuja mekanismeja ja rutiineja voimme altistaa itsemme uusille havainnoille, oivalluksille ja ideoille sekä aktivoida aistejamme. Elo voi olla ihanampaa, kun mieli ja aistit ovat auki maailmalle. Luonnossa maailmaa voi katsoa lapsen silmin sekä herättää oman luontosuhteen ja seikkailun ilon.

Pysahdy ja paasta irti
Pysähdy ja päästä irti – luonto ei hoputa

Harjoitus läsnäolon vahvistamiseksi

Luonnossa voit löytää sisäisen rauhan ja luonnonrauhan vastapainona kiireiseiselle arjelle. Luonnossa voit pysähtyä ja tunnustella sekä nauttia myönteisestä olemisen kokemuksesta. Mikä saa sinut läsnä olevaksi? Mitä tunnet kehossasi? Läsnäolon ja pysähtymisen taito voi kantaa ja kulkea mukanasi läpi elämän.

 1. Lähde kävelylle puistoon, metsään, rannalle tai luontopolulle.
 2. Rentoudu, havainnoi ympäristöä ja omaa mielialaa.
 3. Mieti, millainen on mielipaikkasi. Etsi sellainen lähistöltä ja pysähdy hetkeksi.
 4. Kuulostele, miltä sinusta tuntuu juuri nyt. Jos kehossasi on jännityksiä tai kireyksiä, havainnoi niitä ja päästä niistä irti.
 5. Keskity maisemaan ja lumoudu siitä. Ole rauhassa.
 6. Seiso tasapainoisesti, niin että tunnet maan jalkapohjiesi alla.
 7. Valitse katseellesi kiintopiste muutaman metrin päästä.
 8. Vie huomiosi hengitykseen kolmesta viiteen hengityskierroksen ajaksi.
 9. Hengitä nenän kautta sisään ja huulten raosta ulos.
 10. Seuraa hengityksen kulkua ja sen luontaista rytmiä.
 11. Hetken päätteeksi vedä raikasta ilmaa sisään ja huokaise keuhkot tyhjäksi uloshengityksellä.
 12. Olet valmis jatkamaan matkaa.

Voit tehdä saman harjoituksen kävelyn päätteeksi. Millaista eroa huomaat verrattuna kävelyn aloitushetkeen? Voit toistaa harjoituksen myös sisätiloissa palaamalla luontomuistoissa mielipaikkasi äärelle.

Täältä löydät lisää vinkkejä hyvän mielen metsäkävelyihin.

Jotta muistaisit lempeyden ja myötätunnon itseäsi kohtaan ihan joka päivä, saatat kaivata kuuntelijaa ja aitoa läsnäoloa. IhanaElo –hyvinvointiohjaajista voi löytyä juuri sinulle sopiva rinnallakulkija etsimääsi muutokseen tai tukemaan jollain elämäsi osa-alueella, mikä sinulle on tärkeää juuri nyt. Jos tunnet, että haluaisit kulkea rinnalla myös toisten matkalla, suosittelen lämpimästi IhanaElo –hyvinvointiohjaajan koulutusta.

💚 Sanna

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Älä oleta – antaudu kuulemaan

Antaudu kuulemaan

Oletko hyvä havaitsemaan toisen ihmisen tunnetilan? Pystytkö lukemaan puolisosi ajatuksia? Tiedätkö työpaikalla ensimmäisenä, kun pomo ei ole tyytyväinen työpanokseenne? Oletko ihan varma, että tulkintasi ovat oikeita? Älä oleta – antaudu kuulemaan.

Helsingin Sanomissa julkaistiin mielenkiintoinen artikkeli Älä sorru ajatustenlukuun. Siinä psykologi Nina Pyykkönen kertoi uskovansa, että moni ongelma ihmisten välillä helpottaisi, jos kuuntelisimme enemmän ja olettaisimme vähemmän. Onko sittenkin kyse aidosta halusta kuulla ja ymmärtää? Nina Pyykkönen toivoo, että jokaiselle pomolle, vanhemmalle, opettajalle ja oikeastaan ihan kaikille opetettaisiin taikalause:

Auta minua ymmärtämään, mikä saa sinut ajattelemaan, niin kuin ajattelet.

Kuuntelemisen tasot

Kouluttautuessani valmentajaksi palasimme toistuvasti saman aiheen äärelle. Mitä on kuunteleminen? Pysähdy hetkeksi pohtimaan, millä kuuntelemisen tasoilla toimit kohtaamisissasi. Jos kipuaisit seuraavalle tasolle, avaisiko se kokonaan uusia mahdollisuuksia? Paul Burns: (Psychology of Mind, Rapport 2001), on jaotellut kuuntelemista kuudelle eri tasolle:

 1. Alimmalla tasolla ihminen on hiljaa, mutta ei oikeastaan kuuntele puhuvaa osapuolta; hänen ajatuksen ovat muualla.
 2. Toiseksi alimmalla tasolla ihminen kuuntelee toisen puhetta, mutta vain odottaa koska toinen lopettaa, jotta pääsisi itse puhumaan.
 3. Kolmannella tasolla ihminen kuuntelee, mutta vain arvioidakseen mikä toisen puheessa on oikein tai väärin. Tavallaan voimme sanoa, että näillä alimmilla kuuntelemisen tasoilla emme aidosti halua kuulla toisen ajatusta.
 4. Neljännellä tasolla yritämme kuunnella, mutta tavoitteena on soveltaa sitä, minkä me jo tiedämme; olemme kiinni omassa näkökannassamme.
 5. Viidennellä tasolla ihminen kuuntelee tarkkaavaisesti, mutta tarve ymmärtää mitä toinen osapuoli tarkoittaa suhteessa aiempaan tietoomme estää rentoutuneinta kuuntelua. Tätä pidetään jo varsin kehittyneenä kuunteluna.
 6. Ylimmällä tasolla ihminen kuuntelee yrittämättä ymmärtää niin paljon, että ymmärtämisen yritys estäisi kuulemasta. Ihminen ikään kuin antautuu kuulemalleen asialle ja antaa itselleen aikaa ja tilaa muodostaa mielikuvaa toisen tarkoituksesta ja sen yhteydestä omiin kokemuksiin.

Älä oleta – antaudu kuulemaan

Mieti, mitä kaikkea voitkaan saavuttaa aidosti kuuntelemalla. Jokainen meistä haluaa tulla aidosti kuulluksi. Kun tarjoat sen mahdollisuuden toiselle, ansaitset ainakin kunnioitusta, luottamusta, arvostusta, ymmärrystä, kiinnostusta ja yhteenkuuluvaisuutta. Positiivisten asioiden lista aidon kuuntelemisen vaikutuksista on loputon. Miksi ihmeessä ihmiset eivät sitten kuuntele?

Havahduin tulkintojeni ääreltä viimeisimmällä ulkomaan matkallani. Kysyin oppaaltani, miksi eräs miehistä oli vihainen. Opas ihmetteli kysymystäni ja selitti miehen kertoneen vain hänelle tärkeästä asiasta. Aina kuuntelu ei riitä, jos ei ole yhteistä kieltä. Tulkitsemme sen lisäksi vahvasti ilmeitä ja eleitä. Aistimme kehossamme tilanteen herättämiä tuntemuksia. Luotamme intuition kertovan meille oikeasta tulkinnasta. Enemmän ajatuksia intuitiosta ja siihen liittyvistä harhoista löydät blogista Luota intuitioon, joka ilmestyy parin viikon kuluttua.

Ymmärsin vihaisen miehen -tulkintani kumpuavan jostakin syvältä. Olen elämäni aikana ollut lukuisia kertoja tilanteissa, joissa varpaillaan nurkissa kulkeminen on ollut ainoa keino välttää ristiriitoja. Huomasin miehen ilmeiden ja eleiden nostavan syvällä olevan toimintamallini esille. Ylireagoin ja väärintulkitsen signaalin oman pelkoni kautta. 

Antaudu kuulemaan
Antaudu uteliaana kuulemaan

Nykyisin antaudun useimmiten jo uteliaana kuulemaan. Heittäydyn kuuntelemisen kautta syntyvien oivallusten vietäväksi. Suhtaudun ihmetellen kehoni viesteihin, joita kohtaaminen siinä synnyttää. Silti turhan usein huomaan keskeyttäväni ja erityisesti innostuessani puhuvani  omia asioitani toisen päälle. Onneksi voin jatkaa harjoittelua. Löydät vastaanottavuuden lihasten treeniohjelman Kollega.fi-verkkolehden kolumnistani Kohtaamisten voima

On arvokasta kuulla toisen näkökulma ja herätä ajattelemaan täysin uudella tavalla. Minulla ja sinulla on vain yhden ihmisen tieto, taito ja kokemukset. Yhteensä meillä on paljon enemmän. 

IhanaElon koulutusten ja valmennusten arvot ovat rakkaus, rehellisyys, aitous ja kunnioittaminen. IhanaElo-hyvinvointiohjaajat pysähtyvät kohtaamaan sinut ja kannustamaan hyvinvointimatkallasi eteenpäin. Hyvinvointiohjaaja ei neuvo ja vaadi, vaan on läsnä sinua kuunnellen. Lopulta sinä tiedät parhaiten, mikä on sinun elämällesi arvokkainta.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Elämä on arvaamatonta

Elama on arvaamatonta

Toivotko elämääsi enemmän hallinnan tunnetta? Tuntuvatko päivät ja vuodet joskus kaoottisilta? Pelkäätkö ja huolehditko vai luotatko, että kaikki jotenkin aina järjestyy? Elämä on arvaamatonta. Miten otat sen vastaan?

Elämän sallintaa

Blogissa Elämänhallinnasta elämän sallintaa toivoin, että jokainen meistä antaa elämälle mahdollisuuden. Sallii tunteet, joita matkamme meille tarjoilee. Kohtaa ihmiset, joita tiemme varrella saamme vastaamme. Suhtautuu myötätuntoisesti kolhuihin, joita päiviimme aina tulee mahtumaan. Toisaalta salliminen ei tarkoita, ettei oman elämän kulkuun voi vaikuttaa. 

”Elämä on arvaamatonta. Koska tahansa voi tapahtua jotakin hyvää.”
– Eeva Kilpi

Kenen elämää sinä elät? Oletko jämäkästi kuskin paikalla vai istutko kyytiin ja annat muiden päättää, mihin sinua viedään. Välillä tunnistan itse puristavani tiukasti ohjaksia. Niin tiukasti, että lihakset jännittyvät ja kulmat kurtistuvat. Olen sinnikäs ja tavoitteellinen, uskon unelmaani ja olen valmis tekemään hartiavoimin töitä sen toteuttamiseksi. 

Silti elämä on arvaamatonta ja koska tahansa voi tapahtua jotakin hyvää, jos vain olen valmiina ottamaan sen vastaan. Opettelen edelleen pysähtymään, kuulemaan vielä herkemmin, aistimaan kehoni viestit ja sallimaan sen, että hyviä asioita vain tapahtuu ja olen niiden jokaisen arvoinen. Toisinaan jo heittäydyn rohkeasti takapenkille ja sallin elämän kuljettaa. Onneksi harjoittelua voi jatkaa tänään ja huomennakin.

Unelmani on tukea hyvinvointiasi

Minun unelmani on, että sinä ja mahdollisimman moni meistä voisi vielä paremmin. Olen hämmentyneen onnellinen huomatessani, miten moni ihminen jakaa unelmani. Kun kaksi vuotta sitten istuin mökillä haaveeni äärellä ja rohkaistuin perustamaan IhanaElon, en tiennyt juurikaan tulevasta. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi hyppääminen vaati vielä valtavasti ajatuksia, keskusteluja ja läheisten tukea. Niitä ajatuksia jaoin blogissa Elämän pelottavan rohkeita päätöksiä.

Istuessani tänään mökillä saman ikkunan ääressä tuntuu juhlavalta todeta, että minä tein sen. Toteutin unelmani hyvinvointialan yrittäjyydestä. IhanaElo-ohjaajakoulutuksen kurssiryhmät täyttyvät, kalenterissa on johtoryhmän yksilövalmennuksia, hyvinvointia tukevia esimieskouluksia sekä aivojen hyvinvointia tukevan hankkeen mentorointeja ja ryhmävalmennuksia. 

Elama on arvaamatonta 2
Unelmani on tukea hyvinvointiasi

Samaan aikaan huomaan, ettei yksinyrittäjyys ole enää yksinäistä. IhanaElo-ohjaajista on muodostunut huikea kannustajien tiimi ja odotan malttamattomasti seuraavien ryhmien aloittamista. Yhteistyöverkostot ovat vahvistuneet ja voimme tukea yhä useampaa työyhteisöä ja yksilöä kohti kestävästi terveempiä elämäntapoja. Voin antaa ohjaksien löystyä. Me teemme elosta yhdessä vielä ihanampaa ja kuitenkin jokainen saa toteuttaa juuri omaa unelmaansa, omia vahvuuksia ja voimavaroja hyödyntäen. 

Toteuta oma unelmasi

Salli sinun elämäsi ainutlaatuiset mahdollisuudet. Löydä elämäsi merkityksellisyys ja kokoa oman elämäsi aarrekartta. Tiedän – välillä vaatii valtavasti rohkeutta uskaltaa elää oman unelmaelämän suuntaan. Kokeile silti! Tee niitä juttuja, jotka tuovat sinulle energiaa, saavat vahvuutesi kukoistamaan ja elämäsi tuntumaan merkitykselliseltä. Kun elo tökkii, taputa itseä olkapäälle ja silitä hellästi. Olet mielettömän hieno tyyppi – oman elämäsi sankari.

Jos sinun unelmasi on muiden hyvinvoinnin tukeminen yhdessä saman unelman jakavien kanssa, tutustu IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen ja ole minuun yhteydessä. Meitä aitoja ihmisten kohtaajia tarvitaan paljon lisää. Tämän koulutuksen jälkeen et jää yksin, vaan tuemme toisiamme onnistumaan. Koulutuksen aikana ja sen jälkeen voit hyödyntää kokemustani liiketalouden ammattilaisena. Taloudellinen tasapaino on merkittävä osa yrittäjän ikiomaa hyvinvointia.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi