fbpx

Elämä on arvaamatonta

Elama on arvaamatonta

Toivotko elämääsi enemmän hallinnan tunnetta? Tuntuvatko päivät ja vuodet joskus kaoottisilta? Pelkäätkö ja huolehditko vai luotatko, että kaikki jotenkin aina järjestyy? Elämä on arvaamatonta. Miten otat sen vastaan?

Elämän sallintaa

Blogissa Elämänhallinnasta elämän sallintaa toivoin, että jokainen meistä antaa elämälle mahdollisuuden. Sallii tunteet, joita matkamme meille tarjoilee. Kohtaa ihmiset, joita tiemme varrella saamme vastaamme. Suhtautuu myötätuntoisesti kolhuihin, joita päiviimme aina tulee mahtumaan. Toisaalta salliminen ei tarkoita, ettei oman elämän kulkuun voi vaikuttaa. 

”Elämä on arvaamatonta. Koska tahansa voi tapahtua jotakin hyvää.”
– Eeva Kilpi

Kenen elämää sinä elät? Oletko jämäkästi kuskin paikalla vai istutko kyytiin ja annat muiden päättää, mihin sinua viedään. Välillä tunnistan itse puristavani tiukasti ohjaksia. Niin tiukasti, että lihakset jännittyvät ja kulmat kurtistuvat. Olen sinnikäs ja tavoitteellinen, uskon unelmaani ja olen valmis tekemään hartiavoimin töitä sen toteuttamiseksi. 

Silti elämä on arvaamatonta ja koska tahansa voi tapahtua jotakin hyvää, jos vain olen valmiina ottamaan sen vastaan. Opettelen edelleen pysähtymään, kuulemaan vielä herkemmin, aistimaan kehoni viestit ja sallimaan sen, että hyviä asioita vain tapahtuu ja olen niiden jokaisen arvoinen. Toisinaan jo heittäydyn rohkeasti takapenkille ja sallin elämän kuljettaa. Onneksi harjoittelua voi jatkaa tänään ja huomennakin.

Unelmani on tukea hyvinvointiasi

Minun unelmani on, että sinä ja mahdollisimman moni meistä voisi vielä paremmin. Olen hämmentyneen onnellinen huomatessani, miten moni ihminen jakaa unelmani. Kun kaksi vuotta sitten istuin mökillä haaveeni äärellä ja rohkaistuin perustamaan IhanaElon, en tiennyt juurikaan tulevasta. Kokopäiväiseksi yrittäjäksi hyppääminen vaati vielä valtavasti ajatuksia, keskusteluja ja läheisten tukea. Niitä ajatuksia jaoin blogissa Elämän pelottavan rohkeita päätöksiä.

Istuessani tänään mökillä saman ikkunan ääressä tuntuu juhlavalta todeta, että minä tein sen. Toteutin unelmani hyvinvointialan yrittäjyydestä. IhanaElo-ohjaajakoulutuksen kurssiryhmät täyttyvät, kalenterissa on johtoryhmän yksilövalmennuksia, hyvinvointia tukevia esimieskouluksia sekä aivojen hyvinvointia tukevan hankkeen mentorointeja ja ryhmävalmennuksia. 

Elama on arvaamatonta 2
Unelmani on tukea hyvinvointiasi

Samaan aikaan huomaan, ettei yksinyrittäjyys ole enää yksinäistä. IhanaElo-ohjaajista on muodostunut huikea kannustajien tiimi ja odotan malttamattomasti seuraavien ryhmien aloittamista. Yhteistyöverkostot ovat vahvistuneet ja voimme tukea yhä useampaa työyhteisöä ja yksilöä kohti kestävästi terveempiä elämäntapoja. Voin antaa ohjaksien löystyä. Me teemme elosta yhdessä vielä ihanampaa ja kuitenkin jokainen saa toteuttaa juuri omaa unelmaansa, omia vahvuuksia ja voimavaroja hyödyntäen. 

Toteuta oma unelmasi

Salli sinun elämäsi ainutlaatuiset mahdollisuudet. Löydä elämäsi merkityksellisyys ja kokoa oman elämäsi aarrekartta. Tiedän – välillä vaatii valtavasti rohkeutta uskaltaa elää oman unelmaelämän suuntaan. Kokeile silti! Tee niitä juttuja, jotka tuovat sinulle energiaa, saavat vahvuutesi kukoistamaan ja elämäsi tuntumaan merkitykselliseltä. Kun elo tökkii, taputa itseä olkapäälle ja silitä hellästi. Olet mielettömän hieno tyyppi – oman elämäsi sankari.

Jos sinun unelmasi on muiden hyvinvoinnin tukeminen yhdessä saman unelman jakavien kanssa, tutustu IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen ja ole minuun yhteydessä. Meitä aitoja ihmisten kohtaajia tarvitaan paljon lisää. Tämän koulutuksen jälkeen et jää yksin, vaan tuemme toisiamme onnistumaan. Koulutuksen aikana ja sen jälkeen voit hyödyntää kokemustani liiketalouden ammattilaisena. Taloudellinen tasapaino on merkittävä osa yrittäjän ikiomaa hyvinvointia.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Keho kertoo – kuuletko?

Keho kertoo

Kirjoittajana Mia Louhe, IhanaElo-ohjaaja, fysioterapeutti ja LCF Life Coach. Mia toimii IhanaElo-ohjaajaksi opiskelevien henkilökohtaisen hyvinvointimatkan rinnallakulkijana.

Onko kehossasi joitain tiettyjä alueita, jotka toistuvasti oireilevat? Käyt ehkä säännöllisesti, tai vähän epäsäännöllisemmin luottohierojalla, osteopaatilla tai fysioterapeutilla hoidattamassa vaivaa. Hoidon jälkeen oireileva alue saattaa olla hieman arka. Hoito tuntuu kokonaisvaltaisena keveytenä kehossasi ja mielessäsi. Keho kertoo – kuuletko?

Pysähdy kuulemaan kehosi viesti

Mitä mielessäsi on liikkunut ennen vaivan ilmenemistä? Entä hoidon aikana ja sen jälkeen? Oletko kuunnellut ajatuksiasi? Millaista tarinaa itsellesi pään sisällä kertoilet? Olet ehkä huomannut, että huomiosi kiinnittyy niihin asioihin, joita toistuvasti ajattelet. Millainen on ajatustesi ja sisäisen puheesi sävy?

Miten kehosi on alkanut tuottaa tuota säännöllisen epäsäännöllisesti ilmenevää vaivaa? Milloin vaiva ilmeni ensimmäisen kerran? Miten vaiva on kehittynyt? Mitä tapahtumia, ajatuksia ja tunteita huomaat elämässäsi olleen (olevan)? Tarkastele vaivan kehityskaarta: ensimmäisiä hienovaraisia merkkejä, säännöllisempiä voimakkaampia ilmaantumisia sekä pysyvämpiä pidempiaikaisia tuntemuksia. Pysähdy ja kuule, mitä kehosi sinulle viestii. Toivota tervetulleeksi oireiden taustalla olevat ajatukset, tunteet, uskomukset ja kokemukset.

Kuuntele kehoasi
Pysähdy kuulemaan kehosi todelliset tarpeet

Harjoitus: Keho kertoo – kuuletko?

 1. Sulje silmäsi. Kiinnitä huomio omaan hengitykseesi. Anna itsellesi (sekä keholle että mielelle) lupa rentoutua. Huomioi kehoasi seuraavasti:
 2. Miltä kehossasi tuntuu nyt? Riittää, että huomioit kehosi, mitään ei tarvitse muuttaa. Voit vain olla läsnä itsellesi, kehollesi.
 3. Missä kohtaa kehossasi huomaat tuntemuksia? Pane kehosi tuntemukset vain merkille. Saatat huomata jännitystä hartioissa, särkyä alaselässä tai rentoutta vatsan alueella. Mitään ei tarvitse muuttaa.
 4. Halutessasi voit mielessäsi kysyä keholtasi tuntemuksista, mitä ne sinulle viestivät. Ole vastaanottavainen vastauksille, saatat yllättyä.
 5. Miten hengitys virtaa kehossasi? Huomioi luonnollisen hengityksesi kulku vuorotellen sisään ja ulos. Mitä huomaat? Tuntuuko kehossasi tarpeelliselta muuttaa hengitystä? Miten voisit sitä muuttaa? Miksi muutos tuntuu tarpeelliselta?
 6. Lisäksi voit kuunnella kehosi tarpeita ravinnon, liikunnan ja nesteytyksen suhteen. Huomaa, että mieliteot saattavat olla hyvinkin eri asia kuin kehon todelliset tarpeet.

Moni hyvinvointiyritys muistuttaa ihmisiä hoidattamaan itsensä kuntoon ennen kesälomia. Mitä jos alkaisitkin hoitaa itseäsi kokonaisvaltaisesti ympäri vuoden, olipa sitten arki, pyhä tai loma? Voisitko sallia sen itsellesi? Mitä tarvitset, jotta onnistut siinä? Halutessasi IhanaElo –hyvinvointiohjaajista löytyy sinulle sopiva rinnallakulkija. Mikäli sydämesi halajaa myös toisten rinnallakulkijaksi, suosittelen lämpimästi IhanaElo –hyvinvointiohjaajan koulutukseen osallistumista.

Lämmöllä ja lempeydellä, Mia

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Kokoa oman elämäsi aarrekartta

Oman elamasi aarrekartta

Oletko pohtinut, mikä on sinulle tärkeää ja merkityksellistä? Mitkä asiat saavat sinut innostumaan? Mikä kannattelee sinun hyvinvointiasi? Mistä sinä unelmoit? Pysähdy hetkeksi ja kokoa oman elämäsi aarrekartta.

Aloita elämänkartoituksella

Lämmin suositukseni sinulle on herätellä ajatuksia lukemalla ensin blogi Löydä elämäsi merkityksellisyys. Pohdi omaa elämääsi. Kartoita mielessäsi, mikä elämäsi osa-alue kaipaisi muutosta. Mille elämän osa-alueelle haluaisit luoda tavoitteita, jotta olisit tyytyväisempi omaan elämääsi:

 • Ihmissuhteet
 • Parisuhde
 • Perhe
 • Työ ja ura
 • Koti ja ympäristö, jossa elät
 • Hyvinvointi ja terveys
 • Jotakin sinulle juuri nyt erityisen tärkeää

Kun olet valinnut aarrekarttasi aihepiirin, laadi itsellesi vetovoimaiset tavoitteet. Unohda “ei se kuitenkaan ole mahdollista” -ajattelu. Unelmilla ei tarvitse olla rajoja. Kysy vielä kerran itseltäsi: “Onko tämä juuri sitä, mitä todella haluan?” Sulje hetkeksi silmäsi ja kuvittele itsesi unelmaelämässäsi. Millaisia asioita teet, kun elät unelmiesi elämää? Mitä näet ympärilläsi? Muistathan eettisyyden haaveillessasi!

Kokoa oman elämäsi aarrekartta

Aarrekartan periaate on yksinkertainen; hanki kuva siitä, mitä haluat ja liitä siihen kuva itsestäsi. Blogin keltaiselle pohjalle rakennettu aarrekartta kuvaa minun unelmatyötäni. Kartan aiheiden äärellä valmentaessani ja kouluttaessani koen elämäni merkitykselliseksi. On ensisijaisen tärkeää, että toiveet ovat sisäisten arvojesi mukaisia. Aarrekartta on yksi keino lisätä oman elämänsä hallinnan tunnetta. Toisinaan haaveiden ei ole tarkoituskaan toteutua, vaan unelmaa pohdiskellessasi oppii paljon itsestään.

Elamasi aarrekartta
Kotimme aarrekartta – nyt on aika siirtyä seuraavaan elämänvaiheeseen.

Kokeile ja ota kaveritkin mukaan. Aarrekartan voi rakentaa itselleen, mutta myös yhdessä!

 1. Hanki iso kartonki, sakset ja liimaa.
 2. Kerää viereesi kasa aikakauslehtiä.
 3. Valitse aarrekarttasi aihe: Voit palata vielä hetkeksi kartoittamaan elämääsi ja miettimään, mikä on sinulle merkityksellistä. Tavoittele rohkeasti oikeaa haavetilaasi ja varmista sen olevan arvojesi mukainen.
 4. Aloita kuvien kokoaminen ja liimaa ne kartongille.
  1. Varmista, että kuva esittää unelmasi lopputulosta, ei jotain välivaihetta matkalla haaveeseesi. Esim. Nainen, joka laittoi karttaansa useita lentokoneita, jotta pääsisi matkustelemaan. Hän päätyi töihin lentokentälle!
  2. Kuvien paikat määräytyvät sen mukaisesti, mihin huomiosi pahvilla kiinnittyy ensimmäisenä. Tärkein haave siihen kohtaan, johon huomiosi ensimmäisenä kiinnittyy.
  3. Kartongin keskelle tulee voimahahmosi, -eläimesi tai mielestäsi muulla tavalla ”maailman kaunein” kuva. Muista liittää voimasymboliin oma kuvasi! Valitse kuva, joka miellyttää itseäsi. Näytäthän kuvassa siltä naiselta/mieheltä, jonka haaveet ehdottomasti toteutuvat!
 5. Laita valmis aarrekarttasi paikkaan, josta voit sitä säännöllisesti ihailla. Katsele hetki karttaasi ja sulje sen jälkeen silmäsi. Kuvittele itsesi kartan kuvaamassa tilanteessa. Miltä siellä tuntuu? Mitä näet?
 6. Anna maailmankaikkeuden toteuttaa unelmasi 🙂

Aarrekartan voima perustuu siihen, että se valmistaa henkisesti muutokseen ja saa tekijänsä avoimeksi uusille ratkaisuille. Unelman tiedostaminen ja siihen uskominen voivat muuttaa tapaa tarkastella todellisuutta. Alitajunta uskoo kuvia, ei kritisoi, ei pelkää, ei tunne konditionaalia, eikä tunne aikamuotoja.

Aarrekartan kokoaminen ohjatusti toimii joskus itsenäistä puuhastelua paremmin. Yhdessä saman aiheen äärellä kokoontuva ystävä- tai työporukka saa voimaa toisistaan ja rohkeutta heittäytyä rikkomaan rajoja. Aarrekartan kokoaminen edistää myös hyvinvointiasi. Siksi IhanaElo-hyvinvointiohjaajat järjestävät myös aarrekarttahetkiä. Otathan rohkeasti yhteyttä, jos haluat pysäyttäjän ja innostajan aarrekarttojenne äärelle.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Löydä elämäsi merkityksellisyys

Tee elamastasi merkityksellista

Heräätkö aamulla tunteeseen, että päivälläsi on tarkoitus? Teet ehkä jotakin hyödyllistä ja saat kokea itsesi tärkeäksi tai edessäsi on mieluisia hetkiä mukavien ihmisten seurassa. Vastasitko, että viikonloppuna tämä kyllä toteutuu? Arki on enemmänkin selviytymistä. Aamurutiinien avulla suoriudut liikkeelle, teet päivän aikana pakolliset asiat ja illalla kaadut sohvalle uupuneena. Oletko pohtinut, mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut innostumaan? Mikä kannattelee sinun hyvinvointiasi? Löydä elämäsi merkityksellisyys!

Sinun hyvinvointisi on omissa käsissäsi

Useimmat meistä viettävän työn äärellä kymmeniä tunteja viikossa. Ei ole yhdentekevää, mihin nuo tunnit kuluvat. Toteuttaessasi työn äärellä itseäsi, käyttäessä omia vahvuuksiasi ja tuntiessasi työsi auttavan muita eteenpäin koet hyvää oloa ja merkityksellisyyttä. Tehdessäsi työtäsi arvojesi mukaisesti, muiden panosta arvostaen ja yhdessä päämäärää kohti askeltaen, huomaat aamulla lähteväsi töihin mielellään.

Toimiessani vuosia esimiehenä sain kohdata huikean paljon innostusta, mutta valitettavan usein myös tyytymättömyyttä. Innostuneita ihmisiä yhdistivät halu oppia uutta, kyky nähdä mahdollisuuksia, rohkeus lähteä yrittämään ja yhdessä tekemisen meininki. Tyytymättömyyteen linkittyi väsymystä ja kyynisyyttä, jatkuvan muutoksen äärellä tarve pitää kiinni turvallisista rutiineista ja oman toimenkuvan rajoista. Päiviä kuvasti enemmän selviytyminen kuin oman työn kokeminen tärkeäksi.

Työhyvinvointi ja kokonaisvaltainen hyvinvointi muodostuvat tuhansista erilaisista elämänsäikeistä, jotka ovat meille jokaiselle yksilöllisiä. Sinä itse tiedät parhaiten, mikä on sinulle tärkeintä. Sinä tunnet, mikä sinut saa syttymään. Sinä osaat vastata kysymykseen, mikä saa sinut aamulla heräämään toiveikkaana päivään. Olethan ottanut aikaa ja pohtinut vastauksia näihin elämäsi tärkeisiin kysymyksiin?

Löydä elämäsi merkityksellisyys

Kenen elämää sinä elät? Kaupassa teet valinnat sen mukaan, että lapset ja puoliso ovat tyytyväisiä. Itse tekisi mieli sanoa yök, mutta mieluummin vältät sen muiden suusta. Illalla siivoat ja syöksyilet kuljettamaan harrastuksiin sen sijaan, että kävisit hetken hengittämässä metsässä. Töissä vastaat kiltisti jokaiseen palaverikutsuun myöntävästi, vaikka koko aihe on epäselvä ja kaukana sinun työsi prioriteeteista. Ajaudut seuraavaan työtehtävään sattuman kautta ja suoriudut mallikkaasti, kun oikein sisulla painat menemään.

Mitä tapahtuisi, jos poimisit kaupassa koriin myös sinulle mieleisiä valintoja ja kokeilisitte sinnikkäästi uusia makuja? Kotihommat ovat jaettavissa ja kuljetukset toteutettavissa porukalla. Harrastuksiin voisi kenties hurauttaa pyörällä. Entä jos ottaisit itsellesi mikrohetkiä ja toteuttaisit juuri niitä asioita, jotka saavat sinut voimaan paremmin – muutama minuuttikin voi tehdä ihmeitä. Työpaikalla voisi sopia palaverikäytännöt uusiksi. Pohtia tarkasti tarvitaanko palaveria ollenkaan ja kenen läsnäolo on välttämätöntä asian edistämiseksi.

Harmillinen homma on, että nämä eivät vain tapahdu itsestään. Sinun täytyy tehdä jotain! Olisiko juuri tänään se päivä, että teet sen ensimmäisen radikaalin irtioton rutiineista ja päätät kokeilla pientä muutosta oman hyvinvointisi edistämiseksi? Kirjoita itsellesi ylös, mikä se ensimmäinen askel on. Mitä lähdet nyt heti kokeilemaan?

Kuulostaako siltä, että harhauduin täysin. Eihän elämän merkityksellisyys synny siitä, että kotihommat jaetaan. Vai syntyisikö sittenkin? Antaisiko se uuden näkökulman siivota? Siivoamme yhdessä, jotta meillä olisi kotona viihtyisämpää. Minun osuuteni on merkityksellinen myös muille. Samalla vapautuu sinun aikaasi tehdä jotakin muuta tärkeää. Myös elämän merkityksellisyys rakentuu pienistä paloista.

Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille. – Frank Martela

Turvallinen vuorovaikutus edellytys merkitykselle elämälle

Olen ollut merkityksellisyyden äärellä myös aikaisemmissa blogeissani. TRE henkisen hyvinvoinnin tukena -blogissa kirjoitin, että merkityksellisen ja tyydyttävän elämän edellytyksenä on turvallinen vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa. Meillä jokaisella on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi, tuntea olevansa toisille ihmisille tärkeitä. Jotta elimistö rauhoittuisi, parantuisi ja kasvaisi, tarvitaan perustaksi sisäistä turvallisuudentunnetta. Yksi ensimmäisistä askelista toipumisen polulla onkin tutustua omaan kehoon ja sen tuntemuksiin sekä alkaa ystävystyä niiden kanssa. TRE tulee sanoista Tension Releasing Exercices. Lisätietoa menetelmästä ja tulevista kursseista Hyvinvoiva keho -kurssit ja TRE Finland.

IhanaElo hyvinvointivalmennus ja -koulutukset
Meistä jokainen kaipaa tulla kuulluksi ja nähdyksi

Unelmatyö hyvinvointiohjaajana -blogini kertoo hyvinvointiohjaajan työstä ja sen valtavan moninaisista mahdollisuuksista. Koen itse työni hyvinvointiohjaajana ja -kouluttajana merkitykselliseksi. Saan toteuttaa tärkeimpiä arvojani ja vahvuuksiani eli rehellisyyttä, rakkautta ja jokaisen arvostavaa kohtaamista. Saan kokea ainutlaatuisia kohtaamisia ja nähdä oivallusten sytyttävän pilkkeen silmäkulmaan ja saavan innostumaan.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on aarre, jota meidän tulee vaalia ja tukea niin yksilön itsensä, kuin läheisten, työyhteisön ja koko yhteiskunnan näkökulmasta. Meitä tarvitaan lisää. Tulethan mukaan kasvavaan tiimiimme, jos koet muiden kannustamisen kohti ihanampaa eloa tekevän sinun elämästäsi merkityksellisen. Lisätietoa IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksesta.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Ensi viikon blogissa kokoamme oman elämäsi aarrekarttaa. Muista poimia ohje itsellesi ja heittäytyä unelmiesi äärelle.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

5 läsnäoloharjoitusta kesään

5 lasnaoloharjoitusta kesaan

Tänään on maanantai vai onko sittenkin jo torstai. Ei voi olla todellista, että ollaan jo kesäkuussa. Miten siitä kummipojasta on tullut noin pitkä? Aamukahvi tuli hörpättyä rutiinilla ja ihana makunautinto jäi huomaamatta. Tiedän, että linnut laulavat. Silti en ole kuullut niitä moneen päivään. Pulssi kiihtyy ja hartiat nousevat korviin, mutta mitään ei tunnu saavan aikaan. Kuulostaako tutulta? Kaipaisitko itsellesi 5 läsnäoloharjoitusta kesään?

Pysähdy rohkeasti

Oletko kysynyt viime aikoina itseltäsi, mitä minulle kuuluu? Olet niin arvokas, että priorisoi vihdoin hyvinvointisi etusijalle ja kysy tämä tärkeä kysymys. Kuuntele herkällä korvalla vastauksesi ilman arvostelua ja sitku-sivulauseita. Haluat kokea itsesi tärkeäksi ja suoritat oletettuja velvoitteitasi päivästä toiseen hokien itsellesi jaksaa jaksaa. Oletko ajatellut koskaan, että kaikki se touhuilu ei ehkä ole edes tarpeellista? Luomme helposti nipun oletuksia ja uskomuksia, joiden kautta rakennamme vaateita olla hyvä äiti, puoliso, ystävä ja työntekijä. Saitko kiitosta vai uhrauduitko ja odotit edes pientä palkintoa? Entä jos osan olisi oikeasti vain voinut jättää tekemättä? Kollega.fi-verkkolehden artikkelissa kysyin: Uhraudutko uupukseen asti?

Moni meistä juoksee jatkuvalla tekemisellään karkuun todellista vastaustaan. Ei ole poikkeuksellista pelätä romahtavansa juuri sillä hetkellä, kun aidosti kohtaa oman tilanteensa ja tunteensa. Sinnikkyys ajaa eteenpäin, mutta jaksamisen raja on hiuksen hieno. Näinkö sinä haluat elää? Pysähtyminen ei ole helppoa, mutta sitä voi harjoitella ihan joka päivä. Jos tunnin meditaatio aamulla viidestä kuuteen ei ole sinun juttusi, aloita hengittämällä hetki. Voit poimia itsellesi syvähengityksen ohjeen blogistani 5 vinkkiä kiireen kesyttämiseen.

Ole läsnä tässä elämässä

Tiedät varmasti, ettei eilistä enää voi muuttaa ja huomista elää ennalta. Oikeastaan sama koskee lähimpiä minuutteja. Voit lopulta valita ainoastaan, miten elät juuri tämän hetken. Iso kysymys siis on, miten elää tässä hetkessä ja elämässä. Jos velvoitteet eivät laita ravaamaan, on kädessäsi puhelin täyttämässä tyhjää tilaa. Valinta on sinun. Ajaudutko elämän vietävänä vai haluatko olla ohjaksissa itse?

Netti pursuilee erilaisia läsnäoloharjoituksia. Mahdollisuudet ovat rajattomat.  Mindfulness-applikaatioita saa ladattua puhelimeen ja läsnäoloa harjoittavia kursseja löytää helposti. Itse olen huomannut TRE eli Tension Releasing Exercices -stressinpurkumenetelmän auttavan minua. Koen, että stressi ja vauhti kertyy kehooni. Kun keho rauhoittuu, myös mieli rauhoittuu. Tärkeintä on löytää sinun juttusi. Heittäydy kokeilemaan ja harjoittele hetki kerrallaan olemaan läsnä tässä elämässä. Riskinä on, että voit paremmin ja nautit elämästäsi enemmän. Huomaat asioita ja ihmisiä, jotka ovat lipuneet ohitsesi. Rauhoitut sinulle merkityksellisten asioiden äärelle ja turha vouhkaaminen vähenee.

5 lasnaoloharjoitusta kesaan
Etsi itsellesi paras läsnäoloharjoitus

5 läsnäoloharjoitusta kesään

 1. Mene rannalle ja tuijottele aaltoja. Seuraa, miten aallot liikkuvat ja kohtaavat rannan.
 2. Lähde ongelle. Kohon liikkeisiin on syytä keskittyä, jotta kala ei karkaa.
 3. Kuuntele lintujen laulua. Yritä erottaa viisi erilaista laulua tai ainakin laulajaa.
 4. Ihaile kynttilän liekkiä, nuotion loimua tai takkatulta. Huomaa, miten liekki muuttaa muotoaan.
 5. Mene metsään ja ota aistisi käyttöön. Katsele ihaillen ympärille. Kuuntele luonnon ääniä. Poimi ympärillesi leviäviä tuoksuja ja koskettele luonnon ainutlaatuisuutta. Pysähdy huomaamaan, miltä suussasi maistuu. Ehkä vielä syömäsi lounaan maut nousevat esiin tai poimit maasta ketunleivän tai marjan nautittavaksi.

Heittäydy kokeilemaan ja lisää kommentteihin lisää kivoja ideoita. Lupaan testata jokaista! Elämäsi on ainutlaatuinen. Tartu hetkeen ja elä! Jokainen hengitys- ja läsnäoloharjoitus edistää tutkitusti hyvinvointiasi. Läsnäoloharjoitteet auttavat rentoutumaan ja rentoutumisen vaikutukset ovat mittavat. Tässä vain joitakin hyötyjä sinulle:

 • Autonominen ja ääreishermosto rauhoittuvat
 • Ääreisverenkierto paranee ja verisuonet laajenevat
 • Kudokset saavat paremmin ravinteita ja happea
 • Verenpaine ja sydämen lyöntitiheys laskevat
 • Stressihormonien kuten kortisolin eritys vähenee
 • Mielihyvähormonien kuten beetaendorfiinin ja oksitosiinin eritys lisääntyy
 • Vastustuskyky paranee

Poimi yksi sinulle sopivin harjoitus kokeiluun ja aloita treenit heti tänään. Vain säännöllinen harjoittelu tekee mestarin!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi. Palautteesi ja ajatuksesi ovat minulle arvokkaita – kommentoithan…

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Mikään ei enää yllätä vaelluksella Sloveniassa

Mikaan ei enaa yllata

Rakastatko yllätyksiä vai elätkö mieluummin elämää, jonka hetket ovat turvallisesti hallittavissa? Lähdetkö etelään auringon perässä vai pohjoiseen etsimään lunta? Onko lomalla pääasia levätä vai tehdä niitä juttuja, jotka saavat innostuksen kipinät säkenöimään? Tiesimme, että tämä vaelluspäivä toisi mukanaan sateita. Meillä ei ollut aavistustakaan, että tulisimme vaeltamaan lumituiskussa.

Kahden pitkän vaelluspäivän jälkeen päätimme tehdä vähän kevyemmän retken, kun sääkin oli huonompi. Olimme ihastuneet vuorien jylhyyteen ja alppimaisemiin, joten ajoimme auton korkeammalle. Tänään ei tarvitsisi nousta kuin joitakin satoja metrejä. Vesi vihmoi auton ikkunoihin, kun kipusimme serpentiinitietä hiljalleen. Keskustelu kiertyi tiiviimmin puettavien paitakerrosten määrään, kun lämpötila näytti enää +2 astetta.

Askeleen ääni muuttuu

Ensimmäinen mutkassa näkyvä lumikinos nauratti. Suomalainen lähtee vapun alla etelään kokeakseen lämmön ja auringon, aloittaakseen kesän vähän varkain. Täällä me olemme lumikinosta ihmettelemässä ja mittari hivuttautuu lähelle nollaa. Näyttävät olevan paikallisetkin kaheleita tai innokkaita ulkoilijoita, kun parkkipaikalle on ehtinyt jo useampi ennen meitä. Rohkeasti puemme varusteet ja hyppäämme sateiseen säähän. Reitin aloitus on merkitty hyvin näkyviin.

Hiljalleen noustessamme vesisade muuttuu rännäksi ja rakeiksi. Tuumimme, että kastelee sade tässä muodossa vähän vähemmän. Hanskat antavat periksi ensimmäisenä ja ovat hetken päästä litimärät. Vastaantulijat aiheuttavat meissä hämmennystä. Porukka vaeltaa ihan oikeasti sateenvarjot kädessä. Mitenhän suoja toimii ylempänä tuulessa?

Reitti jyrkkenee ja on tänään liukkaampi. Sauvaa tulee isketty voimakkaammin maahan ja käytettyä käsivoimia etenemiseen jalkojen rinnalla. Tämä on reittejä, joista näkymät ovat oppaan mukaan kaikkein kauneimmat. Tänään ei näe yhtään mitään. Nauramme, että jää tilaa mielikuvitukselle ja yritämme erottaa harmaan sävyjen kauneutta.

Askeleen ääni muuttuu. Lumi narisee kengänpohjaan. Kinokset kertyvät olkapäille. Reppu on vaihtanut väriä mustasta valkoiseksi. Koko maisema on yhtä lumipyryä. Nyt lunta on jo nilkkoihin saakka. Sormissa tuntuu kylmä, mutta lumen tuttuus on lohdullista. Ei vaan millään meinaa ymmärtää, että tämä on oikeasti totta. Olemme talven keskellä.

Kapuamme laella olevan majatalon ovesta sisään. Kamiinassa on tuli. Pöydät ovat lähes täynnä muita kulkijoita. Englanniksi saa tilattua kuumaa juotavaa ja varusteita voi kuivatella kiireettä. Pyry sakenee ulkopuolella. Tunnelma on kuin Lapissa hiihtoretken tauolla.

Eväät antavat virtaa ja saavat jälleen haluamaan liikkeelle. Puemme kerrokset takaisin päälle ja kierrämme majatalon jatkaaksemme reittiä eteenpäin. Lumituisku on tehnyt maiseman satumaiseksi. Lumi tarttuu kaikkialle ja värjää puut ja kulkijat valkoisiksi. Edellä kulkevia askelia ei voi seurata, koska ne häviävät näkyvistä. Tallattuja polkuja ei erota. Tulkitsemme parhaamme mukaan puiden runkoihin maalattuja merkkejä.

On palattava takaisin

Lumipyryn muuttuessa räntäsateeksi saavumme risteykseen, jossa mikään viitta ei tunnu kertovan oikeasta suunnasta. Kännykän verkko ei toimi. Täytyy arvata ja yrittää päätellä loogisesti. Valitsemme reitin ja jatkamme matkaa. Joku on sentään kulkenut edellä ja koiran jäljet näkyvät satunnaisesti. Maisemassa on nähtävissä häivähdyksenomaisia aukkoja. Pilviverhot pakkautuvat vuorien väliin. Hetkellisesti pilkahtaa harmaan keskeltä vihreää laaksoa.

Mikaan ei enaa yllata Slovenia
Harmaan eri sävyjen kauneus pysäyttää

Jossain vaiheessa herää epäilys, että olisi jo pitänyt kääntyä tai tulla edes uusi viitta tutumman kylän suuntaan. Saamme kännykällä vähän yhteyttä ja yritämme arvioida ilmansuuntia. Nousemme polkua nyppylälle. Kauriit kirmaavat edellämme metsään. Polku päättyy ja päätämme sittenkin laskeutua takaisin. Muutaman nyppylän ja laskeutumisen jälkeen pidämme ideaa sinänsä hyvänä, koska näin pysyy lämpimänä. Repussa on riittävästi eväitä ja kaikki jaksavat, joten ei meillä ole hätää.

Vähitellen luovutamme ja kuljemme askel kerrallaan takaisin risteykseen, jossa mikään viitta ei tuntunut näyttävän oikeaan suuntaan. Teemme ratkaisun ja päätämme lähteä palaamaan samaa reittiä majatalon kautta takaisin autolle. Sade hellittää ja kulku tuntuu varmemmalta. Majatalon kohdalla kuppi kuumaa vaihtuu myöhäiseen lounaaseen. Mielessä alkaa muotoutua varustelista ennen seuraavaa reissua: paikallinen paperikartta, kompassi, sateen hyvin pitävä takki, sadesuoja reppuun, vedenpitävät hanskat ja ikiomat sauvat. Onhan varustelistoja ja vinkkejä netissäkin, kun niitä vain olisi huolella lukenut. Ymmärrämme, ettei touhumme ole tänään ollut kaikinpuolin turvallista. Samaan aikaan on selvää, että tämän reissun muistamme ikuisesti.

Askellus autolle sujuu rennoissa tunnelmissa. Alaspäin kaipaisi enää liukuria, jonka kyytiin istahtaa. Kengänpohjat tahtovat luistaa ja olo jo olla väsähtänyt. Maisemat avautuvat meille viimeisillä metreillä. Huikea näkymä saa haukkomaan henkeä. Ehkä meidän sittenkin kuului viettää tällä vaelluksella kaikki nämä tunnit. Tämä hetki olisi jäänyt näkemättä ja kokematta.

Kiitos upea vaellusporukkamme. Kuljimme yksin ja samalla tiiviisti yhdessä. Olen valtavan onnellinen, että sain jakaa Slovenian vaellusmatkan kanssanne. Uusia suunnitelmia on jo onneksi kalenterissa. Luonnon ja ystävien voima hyvinvoinnin edistäjänä on tutkitusti ja koetusti huikea. Toivottavasti sinulla on mahdollisuus nauttia niistä kummastakin.

Luithan matkamme edellisten päivien tunnelmia blogeista Huipulle noustaan askel kerrallaan ja Ihastuttaako luontomatkailu vai ahdistaako turismi. Jätäthän kommentteihin omat vaellusvinkkisi meille kaikille innostuneille.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.   

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Laihtuuko liikkumalla

Laihtuuko liikkumalla

Harrastatko sinä liikuntaa? Kuinka monta kertaa viikossa? Mikä on lempilajisi? Entä oletko muuten aktiivinen? Oletko koskaan kirjannut päivän aikana ylös istumasi tuntien määrän? Hämmästyitkö? Tartuitko tuumasta toimeen ja päätit hyppyyttää itseäsi jatkossa ylös useammin? Lähes kaikki suomalaiset raportoivat harrastavansa kuntoliikuntaa. Samaan aikaan reilusti alle puolet meistä täyttää UKK-instituutin terveysliikuntasuositukset viikottaiselle liikunnalle. Joku tässä ei täsmää. Olemmeko itsellemme aivan rehellisiä? Päivän kysymys kuuluu: Laihtuuko liikkumalla?

Olethan seurannut Hehku ja hoikistu -blogisarjaa? Edessäsi on sen toistaiseksi viimeinen osa, mutta suosittelen lämmöllä palaamaan myös aikaisempiin jaksoihin. Nämä vinkit eivät vanhene ja aina riittää tilaa uusille oivalluksille. Sarja on edennyt seuraavasti:

 1. Aloitimme sillä, että syöminen on ihanaa ja siitä saa ja tulee nauttia.
 2. Seuraavaksi tartuimme rohkeasti ruokariippuvuuksiin ja lisättiin hiilareiden syöntiä entisestään.
 3. Kolmannessa osassa käsittelimme rasvaa ja öljysimme aivoja.
 4. Viimeksi joimme itsemme mukavaksi.

Tänään puntaroimme liikunnan vaikutusta laihtumiseen ja hyppäämme lopulta vähän unenkin puolelle.

Apua – liikunta ei laihduta

Riisuimme blogisarjan ensimmäisessä osassa sankarilaihduttajan viittaa muilta ja itseltämme. Palataan vielä hetkeksi takaisin sankarilaihduttajan ajatusmaailmaan. Sankarilaihduttaja todennäköisesti vääntää itsensä hikijumppaan ja juoksee lenkillä henki pihisten. Hänen mielestään erityisesti tehokas liikunta tuottaa todellisia tuloksia. Miksi niin älyttömän usein aloittelija lopettaa liikunnan ennen kuin kunnolla aloittikaan? Ei kukaan jaksa liiallisen hengästymisen aiheuttamaa pahoinvointia, matalasta verensokerista johtuvaa tärinää ja heikotusta tai raskaan liikunnan ja vähäisen levon tuottamia lihaskipuja ja -vammoja viikosta toiseen.

On totta, että liikunta kuluttaa energiaa. Puheet erilaisista rasvanpolttosykkeistä ovat sen sijaan marginaalisia painon kannalta. Samaan aikaan on totta, että liikunta kuluttaa energiaa vain liikuttaessa. Valitse siis hyvä ihminen itsellesi mieleisiä tapoja liikkua! Jos käyt mieluummin koiran kanssa pitkällä rauhallisella metsälenkille kuin juokset hikilenkin, jatka ehdottomasti samaa rataa. Jos jumpassa valitset joogaa ja puntit ahdistavat, nauti joogan tuomasta hyvästä olosta. Jos voisit laskea tulevien kolmen vuoden liikkumalla kuluttamasi energian, väitän mieleisten juttujen voittavan ylivoimaisesti. Niitä tulee vaan tehtyä enemmän.

Tutustuitko Juo itsesi mukavaksi -blogin lopussa olevaan taulukkoon, jossa vertailtiin ruokavaliomuutosten aiheuttamia vaikutuksia painonlaskuun. Lukuisissa tutkimuksissa on yritetty arvioida, kuinka liikuntaa lisäämällä voi laihtua. Arviot jäävät tyypillisesti 0 – 3 kg välille. Masennuitko? Näyttää todella siltä, että pelkkä liikunnan lisääminen ei ole ratkaisu painonhallintaan. Liikunta on kuitenkin monista muista syistä erityisen tärkeää ja suositeltavaa myös laihduttajalle.

Ensinnäkin liikunnan lisääminen suojaa lihasmassan menetykseltä painon laskiessa ja painonlasku kohdistuu erityisesti rasvakudokseen. Lisäksi liikunnan vaikutus kohdistuu juuri sinne, mihin pitääkin eli vatsaan. Kun vielä lisätään se tosiasia, että liikunta pitää mielen virkeänä, lisää uskoa onnistumiseen ja tarkentaa näläntunnetta, on liuta syitä lähteä liikkeelle myös painonhallinnan kannalta.

Liiku itsesi terveemmäksi

Terveyden kannalta jokainen askel on hyväksi.

Hehku ja hoikistu -blogisarjan viidennet kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Vähennä istumista ja touhuile mukavia arjessasi
 2. Etsi liikuntalajeja, joista tykkäät – mieli virkistyy, kun tekee mieleisiä juttuja
 3. Lisää liikkumisen määriä hiljalleen – kun liikkuminen on mukavaa, lisääminen on helpompaa.  

Lähtötilanteestasi riippuen voisit tavoitella ensimmäisen kuukauden jälkeen vaikka tilannetta, jossa liikut puoli tuntia päivässä. Askelmittarissa tavoite olisi silloin ehkä 8000 askelta. Nautiskele samalla paremmin voivasta kehostasi ja mielestäsi. Huolla kehoasi venytellen, jumpaten ja jatkan mieluisien lajien harrastamista. Hemmottele itseäsi liikunnan jälkeisellä kylvyllä tai saunalla. Käy hieronnassa.

Laihtuuko liikkumalla

Mieti vielä kerran pystyisitkö keksimään muita tapoja mukavan liikkumisen lisäämiseen. Istuisiko työmatkaliikunta sinun arkeesi? Olisiko joku kiva uusi laji vielä kokeiltavissa? Kaipaisitko muutaman kerran sparrailua liikunnan ammattilaisen kanssa?

Pääasiallinen tehtäväsi on siis pitää huolta, että liikunta tuntuu mukavalta ja lähdet liikkeelle hyvillä mielin. Tämä ei tarkoita, etteikö liikunnasta saisi tulla hiki ja lihaksia vähän kivistää. Pidä kuitenkin mielessäsi tutkimustulokset, joiden mukaan liian rasittavalta ja stressaavalta tuntuva liikunta nostaa stressihormonien tasoa. Stressihormonit puolestaan ohjaavat aineenvaihduntaa vatsakkuuteen ja altistavat ahmimiselle ja makeanhimolle. Liian raskaasta liikunnasta on lopulta kehollesi ja painonhallinnallesi haittaa.

Vaali untasi

Uni merkitys painonhallinnassa usein unohtuu. Jos nukkuu huonosti, näläntunne ja syöminen lisääntyy. Liian vähäinen uni syö henkisiä ja fyysisiä voimavaroja, jonka takia liikkeelle lähteminen ja kunnon aterian valmistaminen tuntuu ylivoimaiselta. Heikko unenlaatu kohottaa myös kortisolitasoa, joka monien muiden terveysongelmien lisäksi lisää rasvamassan keskittymistä vyötärölle.

Jo yhden katkonaisesti nukutun yön jälkeen koehenkilöiden on havaittu syövän 200 – 300 kcal enemmän, ja oikein vähäunisen (4 h) jälkeen syöminen lisääntyy jopa yli 500 kcal! Syynä ovat nälkähormonien tason kohoaminen ja mieliteon tuntemusten lisääntyminen. Samanaikaisesti kehossa tapahtuu hormonaalisia muutoksia, jotka suosivat verensokerien heilahteluja ja heikompaa rasvanpolttoa.

Vaali untasi. Huolehdi riittävän pitkistä yöunista ja varmista myös unen laatu. Tuumi otatko yömyssyn, joka heikentää untasi vai heräätkö mieluummin virkeämpänä. Koska ylipaino on myös uniapnean riskitekijä, kannattaa jatkuvasta väsymyksestä kärsivän selvittää myös uniapnean mahdollisuus. Ensimmäiseksi voit selvittää läheisiltäsi ovatko he huomanneet kuorsausta tai hengityskatkoksia. Sen perusteella on syytä mennä jatkotutkimuksiin. Uniapnean hoito auttaa sinua myös painonhallinnan onnistumisessa.

En malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään sinulle parhaiten sopiva kokonaisuus – Alisa 045 126 1100!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi. Palautteesi ja ajatuksesi ovat minulle arvokkaita – kommentoithan…

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Ihastuttaako luontomatkailu vai ahdistaako turismi?

Voiko luonnon kauneudet jakaa porukalla

”Kumpaa sinä pelkäät, melua vai rauhaa? Kumpaa sinä kaihdat, yksinäisyyttä vai laumaa?” Happoradion kappale soi päässäni. Tuntien hiljaisuudessa vaeltamisen sijaan olemme päättäneet tänään rohkeasti lähteä katsomaan Slovenian suosituimpia luontokohteita. Päivä on edellistä viileämpi ja olemme aikaisin liikkeellä siinä toivossa, että muut vasta suunnittelisivat lähtöä samoihin paikkoihin. Pohdin mielessäni ihastuttaako luontomatkailu vai ahdistaako turismi.

Vintgar-kosken kuohuntaa

Parkkipaikka ammottaa tyhjyyttään. Lähdemme askeltamaan toivorikkaina Vintgar-kosken kuohunnan suuntaan ja olemme mieli avoinna valmiita aistimaan luonnon ainutlaatuisuutta myös tänään. Äänet voimistuvat ja jylinä tuntuu rintakehässä. Vielä nämä portaat ja edessämme avautuu kuohuvaa koskea mukaileva kävelysilta. Kymmenkunta ihmistä istuu syömässä aamun ensimmäisiä eväitä kamerat kaulalla. Hämmästymme, kun kävelysillalla etenee kulkijoita tasaisena virtana.

Lähdemme askeltamaan kävelysiltaa kohti yläjuoksua. Koski kulkee välillä luonnollisen oloisesti valtoimenaan, toisinaan betonireunat ohjaavat sitä eteenpäin. Kävelysilta ja ihmisvirta jatkuvat aina seuraavan mutkan takana niin kauaksi kuin näkökenttää riittää. Perheitä, ryhmiä, pariskuntia. Valokuvia, videoita ja lisää kuvia. Koski näyttelee voimiaan, mutta vasta pienessä poukamassa kelluva sorsa saa pysähtymään. Onkohan se suunnittelemassa matkaa vasten kuohuja vai uskaltautumassa virran vietäväksi?

Välillä on vedettävä huppua päähän veden kuohujen muuttuessa kastelevaksi vesisumuksi. Hetkittäin maisemassa vilkahtavat lumiset Alppien huiput. Tuhansien askelten jälkeen saavumme portille, joka johtaa lippuportille ja suurelle parkkipaikalle. Olemme onnistuneet aloittamaan tutustumisretkemme ”väärästä” päästä. Uusia ryhmiä virtaa portista sisään. Kosken kuohut ovat kieltämättä upeat, mutta hiljaisuus on poissa.

Palatessa huomaan sorsan nousseen huilaamaan pengermälle. Ehkä se ei osannut päättää taistellako vastaan vai antautua virran vietäväksi. Ehkä se ei halunnut kumpaakaan. Ehkä sen on ihan hyvä olla vain tässä ja nyt? Minun oli päästävä pois. En halua taistella virtaa vastaan tai antautua sen vietäväksi. Haluan kohdata luonnon hiljaisuuden ja rauhan vähän pienemmällä porukalla.

Bled-järven postikorttimainen lumo

Jatkamme Bled-järvelle. Syömme matkalla rauhallisen lounaan aurinkoisella terassilla. Ehkä sittenkin tämä hetki juuri nyt voittaa eväät metsässä. Siika on paistettu juuri sopivan kypsäksi ja säilyttänyt mehevyytensä. Salaattia en olisi repussa tullut kuljettaneeksi.

Ahdistaako turismi
Bled-järven kauneus lumoaa

Bled-järvi on yksi Slovenian suosituimmista nähtävyyksistä. Näkymä järvelle on postikorttimainen. Kiipeämisestä innostuneina kapuamme useammalle näköalapaikalle ihailemaan avautuvaa maisemaa. Järvi, saari kirkkoineen ja takana siintävät Alpit ovat mieleenpainuva kokonaisuus. Emme ole yksin. Rakastunut pariskunta suutelee romanttista näkymää ihaillen. Nuoret hyppivät ottamassa selfieitä. Koiranomistaja nostaa koiran syliin, jotta kumpikin mahtuvat samaan kuvaan maiseman kanssa.

Jos kuohuja reunustavien kävelysiltojen jonot saivat ahdistumaan, tänne mahdumme hyvin kaikki. Näkymä saa pysähtymään ja jokaisen meistä hetkeksi elämään juuri tätä kohtausta. Vain minä voin tuntea, miltä tämä kauneus minusta tuntuu. Vain minä voin painaa nämä hetket omiin muistoihini. Sinulla siinä lähelläni on oikeus kokea nämä näkymät omalla tavallasi ja jatkaa matkaasi, kun haluat. Lumous ei katoa, vaikka laskeudumme järven rannalle. Tämä paikka on todella kaunis.

Soutuveneet kuljettavat uteliaita tutustumaan järven keskellä olevaan kirkkoon. Reippaimmat ovat vuokranneet oman veneen ja yrittävät edetä suoraan. Miten itsestään selvänä on soutamisen taitoa pitänytkään. Onneksi isä aikanaan ymmärsi olla liikaa neuvomatta. Olisivat voineet kiukkuiselta verkot jäädä seuraavana iltana laskelmatta. Silti on tuttua ottaa maa merkki rannasta ja edetä veto kerrallaan.

Kun käki jälleen aloittaa kukuntansa, karkaa mieli omalle mökille. Mökin portailla saa tuijotella järvelle ja ihailla ainutlaatuisen kaunista ja rakasta näkymää. On enemmän kuin reilua jakaa tämä maisema muiden paikalle saapuneiden kanssa.

Huomenna palaamme metsään hiljaisille poluille. En tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Kun risteyksen kohdalta valitsee vahingossa väärän suunnan ja näkee jotakin aivan odottamatonta tai palaa samaa reittiä takaisin, on silti ollut koko ajan matkalla. Jokainen askel on kokemus. Jokainen hetki on ihmettelyn arvoinen. Luithan jo huhtikuun lopun vaellusmatkamme ensimmäisen vaelluspäivän upeista kokemuksista blogista Huipulle noustaan askel kerrallaan.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Juo itsesi mukavaksi

Juo itsesi mukavaksi

Oletko koukussa ihanampaan eloon? Mitä se sinulle tarkoittaa? Nautitko pienistä hemmotteluhetkistä vai kaipaatko enemmänkin tasaisesti mukavampaa menoa ilman vatsanpuruja ja huonosti nukuttuja öitä. Hehku ja hoikistu -blogisarjassa olemme askeltaneet kohti kevyempää oloa ja samaan aikaan erityisesti huolehtineet terveempien elämäntapojen juurtumisesta arkeesi. Minun unelmani on, että sinä voisit paremmin! Toivottavasti blogisarjani vinkit ovat innostaneet oman hyvinvoinnin ja elämänmuutosten äärelle. Tänään juomme itsemme mukavaksi.

Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäinen osa muistutti alkuun, että syöminen on ihanaa ja siitä saa ja tulee nauttia. Toisessa osassa tartuttiin rohkeasti ruokariippuvuuksiin ja lisättiin hiilareiden syöntiä entisestään. Kolmannessa osassa käsittelimme rasvaa ja öljysimme aivoja. Nyt siirrymme juomaan itsemme mukavaksi. Oletko tässä vaiheessa täysin pihalla vai kirjoittamassa kommenttikenttään huuhaata? Luethan vinkkini ennen sitä huolella. Olemme edelleen tutkitun tiedon äärellä ja täysin linjassa myös suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa – yksilöllisyyttäsi unohtamatta.

Vesi pitää mielen ja kehon virkeänä

Kuinka paljon olet juonut vettä tänään? Onko sinulla olemassa oma rutiinisi aamun vesilasilliseen tai pullon täyttämiseen pitkin päivää? Valmistaudutko päivän liikuntatuokioon juomalla vähän reilummin varastoon? Vai oletko yksi heistä, jolla vesilasi vaihtuu helposti kahvikuppiin tai energiajuomaan?

Jokaisen kannattaa juoda vähintään 1,5 litraa vettä päivässä. Enemmän on tarpeen ainakin silloin, kun liikut tai hikoilet lämpimässä. Laske puolisen litraa lisää jokaista liikuttua tuntia kohti. Jos juot liian vähän, myös painonhallinta tulee hankalammaksi. Tulkitset kehon janon viestejä näläksi ja väsynyt olo saa keskittymisen herpaantumaan viimeistään ruokavalintojen kohdalla. Liikkeelle lähtökin hyynähtää, kun veto on poissa.

Juoda siis pitää ja juomisen laadulla on todellakin väliä. Suomeksi tämä tarkoittaa, että virvoitusjuomia, mehuja, energiajuomia, sokeroituja maitojuomia ja alkoholia olisi hyvä juoda vähemmän. Ne ovat turhaa energiaa, kun juomaksi toimii parhaiten vesi.

Juo itsesi mukavaksi

Hehku ja hoikistu -blogisarjan neljännet kolme vinkkiä sinulle ovat:

 1. Juo vettä – mieli pysyy virkeänä ja elimistö kiittää, painokin pysyy hallinnassa
 2. Vaihda tuoremehu hedelmään – turhan energian sijaan saat paljon vitamiineja ja kuituja.
 3. Vähennä energiapitoisia juomia – virvoitus- ja energiajuomat sekä alkoholi ovat ns. ylimääräistä energiaa. Et voi korvata niillä ruokailua.

Nestepitoisuus yhdistettynä nopeasti imeytyviin hiilihydraatteihin eli sokereihin (virvoitusjuomat) ja luontaisiin sokereihin (täysmehut) tekee niistä erityisen haastavia. Elimistön luonnollinen “kalorilaskuri” yrittää laskea kaiken syömämme energian ja sopeuttaa kylläisyyden tunnetta sen mukaan. Koska ihmiselimistö ei ole tuhansien vuosien aikana saanut nestepitoista energiaa, on “kalorilaskuri” ymmällään. Nestepitoisen energian kylläisyyden tunne on todella heikko energian määrään verrattuna.

Juo itsesi mukavaksi
Juo vettä – mausta mieleiseksi

Oletkin ehkä vaihtanut virvoitusjuomasi jo kevytlimsaan. Entä aamiaismehun vaihto lasiin vettä ja appelsiiniin? Täysappelsiinimehu ei ihan oikeasti ole koskaan ollutkaan kovin terveellistä – moni appelsiinin hyvä yhdiste jää pois ja ominaisuus muuttuu. Lisäksi kylläisyyden tunteemme on hukassa ja tunnemme tarvitsevamme tilalle enemmän muuta vatsantäytettä.

Alkoholijuomat kuuluvat tähän samaan ryhmään. Toki voit painonhallinnan kannalta valita vähemmän energiaa sisältävän valkoviinin tai juoda viinan ilman limsaa. Et voi kuitenkaan ohittaa alkoholin vaikutuksesta vähentynyttä kontrollia, jolloin lasillinen vaihtuu helposti useampaan ja ruokavalinnat joustavat laadun kustannuksella.

Palaan vielä aikaisempaan kommenttiini siitä, ettei nälkää saa myöskään huijata. Jos korvaat ateriasi light-limulla, ruokarytmisi ja syömisen hallintasi helposti riistäytyy käsistä. Olemme silloin palanneet jälleen lähtöruutuun ja toivon sinun lukevan uudelleen Hehku ja hoikistu -blogisarjan ensimmäisiä tekstejä.

Oletko alkanut hehkua ja hoikistua?

No – mikä fiilis tänään? Uskotko edelleen, että voit todella onnistua? Malttia vain matkaan. Nämäkin askelet ovat valtavan isoja ja tukevat hyvinvointiasi huikean paljon. Aina voit palata vinkkeihin myös uudelleen ja täysin päättää oman etenemisen tahdin.

Ethän vain väheksy tämän viikon aihettamme. Juomiesi vaikutus painonhallintaan voi olla todella suuri. Patrik Borgin kirjassa Rentoa painonhallintaa arvioidaan ruokavaliomuutosten vaikutusta painoon 100-kiloiselle miehelle seuraavasti:

Muutos ruokavaliossaPainonlasku
Kasvisten lisääminenyli 10 kg
Energiapitoisten juomien vähentäminen5 – 7 kg
Herkkujen kohtuullistaminen4 – 5 kg
Kuitupitoisempien viljatuotteiden valinta3 – 4 kg
Ateriarytmin tasaaminen2 – 3 kg
Vähäsokerisempien tuotteiden valinta2 – 4 kg
Liian rasvainen ruokavalio sopivaksi2 – 4 kg
Rasvan laadun parantaminen1 – 2 kg

Onneksi olet jo hyvässä vauhdissa kasvisten kanssa ja herkkujen määräkin on kohtuullistunut, kun ruokarytmi pysyy tasaisempana. Pystyt varmasti pysähtymään juomavalintojesi äärelle. Veteen voi aina heittää sitruunan tai kurkunpalan tai vaikka muutaman lehden minttua, jos se maistuu siten paremmalta.

Samaan aikaan en malta olla muistuttamatta, että toisille meistä onnistuminen sinetöityy rinnallakulkijan avulla. Jos kaipaat tsempparia ja matkallesi aitoja kohtaamisia, IhanaElo-hyvinvointiohjaajat ja IhanaElo-hyvinvointivalmennukset tukevat muutostasi suurella sydämellä ja yksilöllisesti. Ota rohkeasti yhteyttä ja etsitään sinulle parhaiten sopiva kokonaisuus – Alisa 045 126 1100!

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.

P.p.s. Lähteenä Hehku ja hoikistu blogisarjassa on käytetty erityisesti ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin kirjoituksia.

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi

Huipulle noustaan askel kerrallaan

Huipulle noustaan askel kerrallaan Slovenia

Oletko syöksymässä seuraavalle etapille? Oletko suorittamassa seuraavaa tehtävää? Oletko etsimässä lyhintä reittiä, jotta olisit jo perillä? Miltä epävarmuus onnistumisesta tuntuu? Entä, jos et voisikaan kontrolloida jokaista käännettä ja varmistaa tekeväsi juuri oikeita valintoja? Entä, jos pysähtyisit juuri tämän hetken äärelle. Huipulle noustaan askel kerrallaan.

Vaeltamassa Sloveniassa

Jännittää. Vieraat reitit. Luvassa sadetta. Pitävätkö varusteet vettä? Jaksanko muiden mukana? Hiertävätkö kengät? Onko mukana riittävästi vettä ja eväitä? Uskallanko edetä jyrkkien paikkojen ohi? Olen ensimmäistä kertaa matkalla Alpeille vaeltamaan. Tiedän, että porukka on minulle täydellinen ja kuntokin ihan ok. Silti epävarmuus oli ottaa valtaansa pakatessa. Haluan, että edessä olisi ikimuistoisia askelia – ei itkunsekaista selviytymistä.

Ensimmäinen aamu valkenee kirkkaampana kuin uskalsimme odottaa. Puemme rohkeasti alimmaksi kerrokseksi shortsit ja lyhythihaiset paidat. Rasvaamme nenät aurinkovoiteella ja pakkaamme reppuun eväiden väliin sadevaatteet. Vettä reilusti matkaan ja hymy on porukalla herkässä. Tuntuu huikealta päästä liikkeelle. Innostuksemme asettaa päivän tavoitteen korkealle ja aloitamme nousumme yli 1600 metriin. Auto parkkiin 400 metrin korkeuteen ja askel kerrallaan liikkeelle.

Sauva kädessä antaa tukea ja kädet hepottavat nousua. Kevät värjää metsän vaaleanvihreäksi. Kukat aukovat itseään yöunien jälkeen. Rauhallinen eteneminen saa hengästymään.  Yritetään malttaa. Käen kukkuminen saa hymyn huulille. Eikö käki kuulukaan vain Suomen juhannukseen? Miten se nyt täällä näin intoutuu matkaamme rytmittämään? Kyllä mielikuvat rakentavat maailmaa monelta kulmalta. Ei tätäkään kukkumista olisi tullut koskaan kohdanneeksi, jos ei nyt olisi tässä hetkessä, pysähtyneenä näiden äänien äärelle.

Huipulle noustaan askel kerrallaan

Tankataan välillä. Virta loppuu, jos ei syödä jotain. Huomaan ajatusten matkaavan seuraaville evästauoille. Mitä syön nyt ja miten paljon jätän seuraaviin hetkiin? Muuten ajatukset ovat vain tässä. Olisiko pitänyt jotakin murhetta pohdiskella, kun on aikaa? En ainakaan enää muista mitä. Kaikki katsovat toisiaan levollisin ilmein. Ei täällä luonnon keskellä mikään mieltä paina. Vehreys, lintujen laulu, hiljaisuus ja tuoksut ovat lumonneet. Jatketaan eteenpäin.

Maisema muuttuu hiljalleen. Päivän lämpimin hetki saa vähentämään vaatetta ja jatkamme shortseissa ja lyhythihaisissa eteenpäin. Hetkittäin helpot pätkät vaihtuvat louhikkoisempaan etenemiseen. Aidat ovat enemmänkin koristeena kuin turvana. Onneksi reitti on pääosin todella turvallinen. Meillä ei ole tarvetta ylittää itseämme kuin nousumetreissä ja askelten määrässä. “Vau” kuuluu jälleen edeltä. Korkeammalle noustessa maisemat avautuvat aina vain kauemmaksi. Puisten vuorien lomasta näkyvät jylhät lumihuiput. Hengästyttävää.

Ajatukset ovat tässä askelessa ja tämän hetken näkymässä. Tutkin katseella seuraavan askeleen paikkaa. Olisiko parempi astua tuon juuren yli ja saada kantapää tukevasti sen yläpuolelle? Maisemaa pysähdytään katsomaan uudelleen ja uudelleen. Vedetään happea ja ihaillaan – ei ole kiirettä. Olemme matkalla, elämässä tätä kokemusta. Tavoitteena ei ole päästä perille. Saavumme perille, kun on sen aika. Sitä ennen etenemme askel kerrallaan.

Puiden vihreys katoaa ja muuttuu harmaudeksi. Täytyy vetää pitkähihainen päälle lämmikkeeksi. Edellisen risteyksen viitassa taisi lukea 1238 metriä. Olemme hurjan ylpeitä koko porukasta. Puheen pulina on hiljentynyt, mutta käki kukkuu edelleen satunnaisesti. Hymy on levollinen ja katse täynnä rauhaa. Eteneminen rytmittyy askelluksiin ja hengähdystaukoihin, joiden aikana voi aistia ja ihmetellä luonnon upeutta.

Huipulle noustaan askel kerrallaan
Huipulle noustaan askel kerrallaan

Huipulla tuulee

Saavumme avoimelle niitylle. 1400 metrin kyltin jälkeen tuuli on alkanut yltyä. Taivaanrannassa jyrähtää. Ensimmäiset pisarat varoittavat myrskystä. Kaivamme sadevarusteet päälle ja sidomme hupunnyörit tiukalle. Luonnon voima tuntuu kehossa. Pieni ihminen tuntee melkein lentoon lähtevänsä. Puskemme vasten tuulta nauraen. Mikä valtavan upea päivä. Ei kukaan meistä voinut uskoa kokevansa näin paljon erilaisia hetkiä, maisemia, elämyksiä ja tunteita jo ensimmäisen päivän aikana.

Kauempana siintää paimenten asumuksia. Niitty on vaihtunut puuttomaksi rinteeksi, jossa sinnikkäät kukat pitävät kiinni terälehdistään tuulen tuivertaessa. Laella näkyy tämän päivän etappimme. Tilaamme majatalossa paikalliset kaalikeitot ja kilistämme laseja – 1250 metriä nousua, yhdessä jaettuja ja samalla niin jokaisen omia edettyä metrejä. Sade rummuttaa ikkunaan. Huilitaan hetki.

Energia virtaa lautaselta jäseniin ja saa haluamaan uudelleen ulos. Meillä ei ole kuljetusta alas. Edessä ovat samat metrit laskeutuen. En tiedä oletko koskaan vaeltanut, mutta laskeutuminen on yllättävän rankkaa touhua. Tuntien jälkeen polvia vain alkaa kivistää ja etureidet hiljalleen väsyvät. Kiitän innostustani crossfitiin. Nyt niitä lihaksia tarvitaan niin jaloissa kuin keskivartalossakin. Kehonhallinta on käytössä, kun jalka etsii seuraavaa tukevaa kohtaa tao eteneminen vaatii hyppyä askelmalta seuraavalle.

Maisemissa on paljon samaa ja toisaalta aivan uutta. Näkökulma on muuttunut. Tiukemmat paikat eivät tunnu enää niin pelottavilta, kun ovat tuttuja. Epävarmuus jaksamisesta muuttuu hiljalleen iloiseksi onnellisuudeksi. Tätä minä olen aina halunnut tehdä. Liike ja luonto yhdistyvät huikealla tavalla tukemaan kehon ja mielen hyvinvointia. Eikä tämä olisi sama juttu yksin. Nämä ihanat tyypit haluavat kokea tämän kaiken yhdessä kanssani. Elää tätä hetkeä juuri nyt ja samalla koota yhteisiä ainutlaatuisia muistoja, joihin palata monta kertaa.

Luonto hoivaa kehoa ja mieltä

Viimeiset kilometrit autolle tuntuvat kieltämättä jo pitkiltä. Palaan mielessäni ottamaan vain askeleen kerrallaan. Tuon kiven päällä askel pitää. Tuo juuri jarruttaa jalan alla pyöriviä irtokiviä. Sauva siirtyy kädestä toiseen ja ottaa vähän vastaan. Välillä pysähdytään ja ihmetellään ympäristöä. Tässä porukassa ketään ei jätetä. Jokaiselle on tilaa ja aikaa.

Auto löytyy ja hiljaisuus siirtyy väsyneiden matkaajien mukana pyörille. Ruokalautasen äärellä keskustelu jo viriää kohti seuraavaa päivää. Huomenna olemme jälleen monta askelta rikkaampia. Matkakertomuksemme ja vaelluksen herättämät ajatukset ovat mukana myös tulevissa blogeissa.

Muistathan nauttia liikkumisesta luonnosta. Katsele, kuuntele ja haistele. Kosketa ja vaikka vähän maistele. Liikkuminen ja yhdessä tekeminen luonnossa lisää tutkitusti hyvinvointia. Luonnon terveyttä edistävistä vaikutuksista enemmän blogissa Luonto hoivaa kehoa ja mieltä. Anna luonnolle mahdollisuus. Etene omalla rytmilläsi ja hengitä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

P.s. Muistathan klikata itsesi uutiskirjeen tilaajaksi blogin alta. Saat kahden viikon välein sähköpostin, jonka toivon edistävän sinun hyvinvointiasi.  

Piditkö lukemastasi? Klikkaa nappia ja jaa se ystävillesi