Matkalla Kilimanjaron huipulle

Olen matkalla. Olen oikeasti matkalla yksi pieni askel kerrallaan. Välillä pysähdymme ihailemaan lammen pinnalla leijuvaa usvaa tai sammalen pehmeyttä sateen jälkeen. Tällä matkalla saa halata puita – ja ystäviäkin. Tällä matkalla voi pysähtyä rauhassa evästauolle ja kellahtaa ottamaan päiväunet. Tällä matkalla ei ole kiire, mutta on kuitenkin määränpää.

Kuukausi sitten korvaani kuiskattiin, että minulla on unelma. Olen päättänyt kiivetä syksyllä 2019 Kilimanjaron huipulle. Hihkaisen spontaanisti: “Vau! Ihanaa, että sinulla on unelma ja olet oikeasti toteuttamassa sen.” En jää aihetta sen kummemmin pohtimaan. Myöhemmin kuiskaaja palaa ja supattaa korvaani: “Lähde sinäkin kiipeämään ryhmämme mukana Kilimanjarolle.” Ensimmäinen tunteeni on hämmennys. Ei minulla ole tarvetta ylittää itseäni tällaisella suorituksella. Hämmennyksen läpi kutsu jää silti kutkuttelemaan uteliaisuuttani. Miksi aina innostun niin helposti kaikesta? Olisiko tämä sittenkin minun juttuni? Kun puolisonikin vielä innostuu aiheesta, on matka vaivihkaa alkanut.

Pääsemme mukaan Kilimanjaro-retken whatsup-ryhmään. Linkki vie tutustumaan, mistä kaikessa on kyse. Reilun viikon verran kiivettäisiin rauhallisesti edeten, mutta täysiä päiviä. Maisemat ovat häikäisevät, apujoukkoja ympärillä, mutta jokaisen matkaan mahtuisi monta hetkeä ja tunnelmaa. Varustelista tuntuu pitkältä ja tärkeältä ymmärtää. Kai joku sitten neuvoo, miten niitä kaikkia käytetään ja kuuluu pukea. Tuntuu vähän hurjalta koko juttu.

Kerron suunnitelmista ystävälleni. Nyt on hänen vuoronsa kiljahtaa: “Vau! Minä lähden mukaan. Olen juuri tajunnut, että tämän haluan tehdä. Nyt minulla on tavoite, jota kohti edetä.” Kaivamme kalenterit esiin ja alamme etsiä aikaa yhteisille metsäretkille, portaiden kiipeilyille ja kävelyille. Olen viime viikkoina paljon pohtinut, miten vähän olen ystävieni kanssa ja miten tärkeää se minulle on. Ihan parasta, että kalenterissa on nyt yhteisiä hetkiä ystävän kanssa ja samalla saamme syysmyrskyjen ja loskakelienkin aikaan itsemme ulos ja liikkeelle.

Tänään vietimme ystäväni kanssa upean puoli päivää Nuuksion kansallispuistossa. Aamu oli kuulas ja usva höyrysi. Ensimmäisten mäkien jälkeen jo puuskutimme takkeja availlen, mutta hymyt kasvoilla ulottuivat korviin. Aurinko paistoi, luonto pukeutui vielä vihreän eri väreihin syksyä odotellessa, vaelluskengät natisivat ja maailma parantui juttu kerrallaan.

Kiitos Kilimanjaro tästä matkasta, jonka meille tarjoilet. Elän täysillä sen jokaisen askeleen. Ei sitä tiedä, vaikka vielä tapaamme vuoden kuluttua. Tämä matka ei ole suoritus. Tämä matka on hetkiä itsensä, läheisten ja ystävien, hyvinvoinnin, luonnon, liikkumisen, pysähtymisen ja palautumisen äärellä. Nyt ymmärrän, mitä tarkoittaa: “Tärkeintä ei ole määränpää, vaan matka.” Silti on tärkeää olla määränpää, jotta matkalle tulee lähdettyä.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Onko motivaatiosi pattitilanteessa?

Oletko ajatellut, että itsekritiikilläsi voi olla monta tarkoitusta? Se voi yrittää suojella sinua, pyrkiä saamaan jotain tärkeää itselleen tai se voi linkittyä tärkeisiin elämänarvoihin. Itsekritiikistä luopuminen herättääkin usein sisäisiä motivaatioristiriitoja, jotka voivat johtaa köydenvetoon tai todelliseen pattitilanteeseen. Siksi onkin tärkeää tarkastella ja työstää omia motivaatiotekijöitä. Kun tunnistaa syyt, jotka puhuvat itsekritiikistä luopumisen ja kiinni pitämisen puolesta, voi parhaassa tapauksessa sisäisen köydenvedon sijaan päästä sisäisesti kättelemään.

Yksi tapa pohtia omia motivaatiotekijöitä on tehdä motivaatioanalyysi. Ota vain paperi ja kirjoita siihen vierekkäin kaksi otsikkoa: “Syitä luopua itsekritiikistä” ja “Syitä jatkaa itseni kritisoimista kuten tähän asti”. Pohdi ensin, miksi haluaisit luopua itsekritiikistä. Mitä hyvää itsekritiikin rauhoittuminen toisi mukanaan? Miksi itsekritiikistä luopuminen on sinulle tärkeää? Mikä muuttuisi, jos itsekritiikki häviäisi? Millä tavalla luopuminen vaikuttaisi ihmissuhteisiisi – olisitko ehkä enemmän läsnä?

Toisaalta mieti, mitä hyötyjä itsekritiikkiisi liittyy. Mitä itsekritiikkisi yrittää saada aikaan? Mitä tapahtuisi, jos itsekritiikki jäisikin viikon lomalle? Mitä ikävää ja pahaa voisi seurata? Miltä ikäviltä seurauksilta itsekritiikkisi yrittää sinua suojella? Mihin sinulle tärkeisiin arvoihin itsekritiikkisi kenties liityy?

Itse koen motivaationi menevän pattitilanteeseen erityisesti halutessani saada välttämättä asioita valmiiksi – turhaudun ja uuvahdan yrittäessäni väkisin eteenpäin. Oma analyysini näytti siis jotakuinkin tältä:

Syitä luopua itsekritiikistä:

 • Energiaa vapautuu ja olen luovempi
 • Turhautuminen ja uupumuksen tunteet helpottavat
 • Käyttäisin enemmän aikaa mielekkäiden asioiden tekemiseen
 • Olisin onnellisempi ja hyvinvointini säteilisi myös ympärilleni
 • Olisin enemmän läsnä muille
 • Jos en luovu itsekritiikistä, kyynistyn ja voimavarani menevät vähemmän merkityksellisiin asioihin

Syitä jatkaa itseni kritisoimista kuten tähän asti:

 • Kannan aina tunnollisesti vastuun tehtävistäni
 • Tarpeeni olla luotettava ja auttavainen täyttyy
 • Pidän aina lupaukset ja kannattelen muita, jotta saan hyväksyntää
 • Säilytän kontrollintunteen
 • Pääsen tavoitteisiini – yllän huippusuorituksiin
 • Saan aikaiseksi ja se tuo menestystä ja arvostusta

Tässä vaiheessa päätin, että säilytän sittenkin 25 % itsekritiikistä. Sillä on ihan hyviäkin perusteluita toiminnalleen. Haastan itseni opettelemaan “tämä riittää” -ajattelua. Ehdottomuus ei tee minua onnelliseksi, mutta silti toiminta saa aikaan muutosta. Haluan myös säilyttää innokkuuteni tarttua haasteisiin ja toteuttaa niitä tavoitteet taivaissa. Olen jo oppinut kummasti sietämään epävarmuutta ja tömähdän vahvasti jaloilleni, jos aina kaikki ei mene ihan justiinsa.

IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa ja hyvinvointiohjaajan koulutuksessa käsitellään itsemyötätuntoa ja itsekritiikkiä osana elämänhallinnan kokonaisuutta. Uskon, että näiden asioiden äärelle on hyvä pysähtyä itsensä, mutta myös toisen ihmisen kanssa. Muistathan, että IhanaElo-ohjaajat ovat maailman parhaita rinnallakulkijoita. Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvointi mieletön tutkimusmatka.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

IhanaElo-ohjaajakoulutuksen tunnelmia

Ensimmäinen IhanaElo-ohjaajakoulutettavien viikonloppu – ihanaa ja jännää. Olen toki ennen viikonloppua jutellut kaikkien kanssa ja viestitellyt käytännön järjestelyistä, mutta nyt päästään touhuamaan yhdessä. Ilmassa on odottavaa väreilyä. Luottamus tuntuu silti käsinkosketeltavalta heti ensimmäisistä hetkistä. Mukana on upea joukko oman hyvinvoinnin etsijöitä, jotka haluavat jakaa ihanaa eloa myös läheisilleen ja asiakkailleen.

Tunnin kuluttua olemme jo valmentamassa toisiamme ja etsimässä uteliaana uusia oivalluksia. Kuka minä olen? Mitkä ovat minun unelmani ja tavoitteeni? Tekeminen poistaa viimeisetkin jännityksen rippeet. Minua kuullaan. Minusta ja elämästäni ollaan aidon kiinnostuneita. Minähän tiedän, mikä minulle on hyväksi. Naurukin raikaa, kun itse asetetut rajat alkavat tuntua täysin pölhöiltä. Miten olen voinut väittää näin itselleni?

Mietimme yhdessä valmentajuutta ja toisten ohjaamista harjoitus kerrallaan. Esille nousevat myötätunto niin asiakasta kuin itseäkin kohtaan. Toisaalta on ihanaa, kun ei tarvitse tietää vastauksia. Valmennettavalla on ihan itsellä kyky tuoda esiin hänelle tärkeät asiat ja löytää niihin parhaat ratkaisut. Esitän vain kysymyksiä ja pysähdyn aidosti kuulemaan. Hiljaiset hetket voivat olla niitä kaikkein arvokkaimpia. Hyväksymme juuri tämän hetken ja silti kannustamme valmennettavaa hänen oman toimintasuunnitelmansa laadintaan. Muutama lupaus ja askel kerrallaan. Haemme kestävästi terveellisempiä ja juuri jokaisen oman elämän hyvinvointia tukevia ratkaisuja.

Läsnäoloharjoitukset, rauhallinen luottamuksen ilmapiiri, yhteinen lenkki luonnossa ja puun halaaminen tekevät tunnelmasta maadoittuneen. Olemme tässä ja nyt. Se riittää. Silti haaveilemme paljon tulevaisuudesta ja asetamme toimintasuunnitelmaan konkreettisia tehtäviä, jotka vievät kohti unelmaa. Mikään ei ole mahdotonta – jokainen meistä uskoo siihen!

Valmennushetket ovat saaneet osallistujien silmät säkenöimään. Terveellinen ruokailu, ihanat ihmiset, kuulluksi tuleminen ja omien tavoitteiden kirkastaminen tuntuvat muuttaneen meitä jokaista viikonlopun aikana. Vaikka koulutus etenee pitkälti verkossa ja etävalmentaen, päätämme tavata yhteisen hyvinvointiviikonlopun äärellä valmistujaisten merkeissä puolen vuoden kuluttua. Haluamme olla toisillemme maailman parhaita rinnallakulkijoita myös IhanaElo-ohjaajien muodostamana verkostona ja kuulla, mihin tämä koulutus meitä jokaista kuljettaa. Haluavatko kauneushoitolayrittäjän asiakkaat huolehtia myös kokonaishyvinvoinnista? Avaisiko IhanaElo-ohjaus uusia mahdollisuuksia työnohjauksen rinnalle? Löytääkö alanvaihtaja oman unelmatyönsä hyvinvoinnin parista? Ympäristömme ovat erilaiset ja asiakkaamme jokainen yksilöitä. Niin mekin tulemme jokainen olemaan omalla tavallamme ainutlaatuisia IhanaElo-ohjaajia.

Huippuinnostava ja energisoiva viikonloppu, mutta samanaikaisesti tunnelma ja läsnäolo toi poikkeuksellisen rauhan. Alisalla on upea kyky luoda rauhallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri todella nopeasti. Erinomaisesti rakennettu kokonaisuus ja selkeät materiaalit ja tehtäväksiannot. Hyvin rytmitetyt päivät ja paljon konkreettisia vinkkejä. – Susanna

IhanaElo-ohjaajakoulutuksen viikonloppu on tiivis, mutta hyväntahtoinen alkukatsaus ohjaajan työhön sekä minuun itseeni. Koulutuksessa oli rento tunnelma, jossa porukkaan oli helppo kuulua. Läsnäolo ja rauha siivittivät viikonloppua. Tässä koulutuksessa sain olla se, kuka olen. Alisa tekee juuri sitä, mitä hänen sydämensä ohjaa. Hän on lämminhenkinen, helposti lähestyttävä ja hyvä kuuntelija. Itse muutuin koulutuksen aikana suuntaan, jota en olisi aavistanut. Kohti sitä, mitä haluan olla ja ympärillä oleville ihmisille jakaa. – Caroliina

Viikonloppukurssille oli mukava tulla ja täällä oli helppo olla. Ohjelma oli monipuolinen ja tiivis. Käsiteltiin sopivassa määrin sekä omien tavoitteiden asettamista kuin valmentajana toimimista. Elettiin kuten opeteltiin: tehtiin pysähtymis- ja läsnäoloharjoituksia, käytiin lenkillä ja laitettiin hyvää, terveellistä ruokaa. Motivoiva ja kannustava aloitus kohti ihanaa eloa. – Aila

Voimaannuttava, palauttava viikonloppu. Kaunis, harmoninen ympäristö. Oikeiden asioiden äärellä keskustelua. Hyvä, positiivinen energia ja kannustava, rento ilmapiiri. Sopivan kokoinen pieni ryhmä mahdollisti yksilölliset kohtaamiset. Tässä ei voi muuta kuin onnistua. – Anne

Lokakuussa ja keväällä alkaviin IhanaElo-ohjaajakoulutuksen ryhmiin mahtuu vielä. Osallistujien lämpimien kiitosten saattelemana toivon, että pääsen jakamaan tätä tunnelmaa ja osaamista vielä monille muille – olisitko sinä yksi heistä? Olen kiitollinen, että olette mukana toteuttamassa unelmaani. Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvointi mieletön tutkimusmatka. Haaveilen, että meistä jokainen voisi vähän paremmin ja saisi siten nauttia elämästään vielä vähän täydemmin. Lähde sinäkin mukaan!

Ihanaa eloa sinulle toivoen, Alisa

Olethan myötätuntoinen itsellesi

Kesälomat on pidelty ja syksy palauttaa huiskeen ja arjen äärelle. Nyt on täydellinen hetki suhtautua itseen myötätuntoisesti ja huolehtien. Olen viettänyt kesääni itsemyötätunnon ja itsekritiikistä vapautumisen äärellä. Sinun edessäsi on siis syksyn aikana useampi blogi, joissa pohdiskelen näiden tärkeiden asioiden merkitystä ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Olen itselleni helposti vaativa. Kun vahvuuteni on sinnikkyys, on asioita saatava valmiiksi. Olen harjoitellut myötätuntoisempaa suhtautumista itseeni ja uskon sinun ihan varmasti pystyvän samaan. Itsemyötätunto on taito, jota voi opetella.

Istahda hetkeksi itsesi äärelle. Pyöriikö päässäsi kehotuksia siitä, että pitäisi syödä terveellisesti, harrastaa, liikkua, panostaa ihmissuhteisiin, meditoida, nukkua tarpeeksi ja työskennellä työn imussa? Jos vain valitset oikein, niin olet onnellinen. Ihan oma vika, että en saavuta itselleni asettamia vaatimuksia.

Itsemyötätunto koostuu kahdesta osasta: kyvystä huomata kärsimystä itsessään ja toisaalta kyvystä lievittää tätä kärsimystä erilaisin keinoin. Kuvittele hetki, että kärsimys on reppu selässäsi. Kun kohtaa jonkinlaisen vaikeuden elämässä, saa pari uutta kiveä reppuun kannettavaksi. Jos vielä yrittää välttää tätä kärsimystä, lisääntyvät kivet entisestään ja reppu tulee painavammaksi kantaa. Toisaalta, jos lähestyisit kärsimystä myötätunnolla, ainakin muutama kivi tippuisi pois repusta. Joskus reppu voi tyhjentyä vaikka kokonaan. Ehkä olet sen kokenutkin, kun olet keskustellut virheestäsi myötätuntoisen ystävän kanssa. Yhtäkkiä paino on pudonnut hartioilta.

Harjoittamalla itsemyötätuntoa voit keventää itse reppuasi. Samanaikaisesti se voi mahdollistaa sinulle itsellesi tärkeiden asioiden toteuttamisen. Mietipä hetkinen itseäsi. Mitä keinoja jo käytät auttaaksesi itseäsi vaikeina hetkinä? Auttaako sinua puhuminen läheisen ihmisen kanssa? Oletko opetellut syvähengitystä? Lähdetkö ehkä lenkille tai luontoon? Kuunteletko musiikkia tai menetkö saunaan? Nämä keinot kannattaakin pitää mielessä ja ottaa aktiivisesti käyttöön tarpeen tullen.

Itsemyötätunto voi olla avuksi monissa erilaisissa tilanteissa. Tutkimustuloksin on vahvistettu, että itseensä myötätuntoisesti suhtautuvat ovat keskimäärin tyytyväisempiä elämäänsä, tyytyväisempiä parisuhteissaan ja kokevat vähemmän ahdistusta ja masennusta verrattuna itseensä kriittisemmin suhtautuviin ihmisiin. Itsemyötätuntoiset ihmiset kestävät myös vastoinkäymisiä paremmin niistä lannistumatta, ottavat enemmän vastuuta omista virheistään ja ovat tarvittaessa jämäkämpiä.

Muista kohdella itseäsi kuin hyvää ystävääsi. Käytä ikiomia keinojasi auttaaksesi itseäsi tiukan paikan tullen. Anna itsellesi halaus ja kannustava hymy. Joka kerta näitä keinoja käyttäessäsi opit suhtautumaan itseesi myötätuntoisemmin ja parannat samalla hyvinvointiasi. Ei se ihan oikeasti ole yhtään sen vaikeampaa. Salli itsesi kohdella myös sinua itseäsi hyväksyen, arvostaen ja välittäen!

Itsemyötätunto ja sen harjoittelu on tärkeässä roolissa myös IhanaElo-ohjaajakoulutuksessa ja IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa. Pieni toisten tsemppaus ja harjoitteista muistuttelu voikin olla avain juuri sinun hyvinvointisi merkittävään parantumiseen. Toimintamallien ja elämäntapojen muuttaminen on usein paljon helpompaa, kun rinnalla on myötätuntoinen ja välittävä ihminen – tämä koskee myös itsemyötuntoa ja sen vahvistamista.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Ihanan elon anatomia

”Toi sun juttu kuulostaa ihan Aki Hintsalta. Kai olet lukenut sen kirjan Oskari Saaren kirjoittaman Aki Hintsa -kirjan voittamisen anatomiasta? Sen voi kuunnellakin – kokeile vaikka jotain äänikirjoja tarjoavan palvelua pari viikkoa ja kuuntele se.” Ei voi olla totta – olin kyllä ihaillut Hintsan ajatuksia hyvinvoinnin kokonaisuudesta ohimennen, mutten koskaan oikein keskittynyt selvittämään tarkemmin itselleni, mistä on kyse. Päätin tarttua ystävien sanojen innoittamana haasteeseen ja kuunnella elämäni ensimmäisen äänikirjan. Samaan aikaan kirja ilmestyi myös pokkarina työpöytäni reunalle – yksi kannustaja lisää.

Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Hintsan ajatukset pysäyttävät kävellessäni napit korvilla työpaikkaa kohti. Kuinka moni meistä oikeasti pysähtyy miettimään näitä asioita? Annammeko kiireen tunteen hallita elämäämme? Täytämmekö sittenkin aina ensin toisten toiveet ja vähän lopuksi omiamme, kun voimat jo alkavat hiipua? Olen Hintsan kanssa täysin samaa mieltä. Nämä kysymykset ovat hyvinvoinnin ytimessä.

Oletko tyytyväinen siihen, mihin käytät aikaasi? Ovatko tavoitteesi sinulle selkeitä ja pysyviä? Tiedätkö, mikä on seuraava askel elämässäsi? Onko sinulla toimintasuunnitelma tavoitteesi saavuttamiseksi? Tavoitteiden tulisi perustua arvoihisi ja toisaalta nykyhetkeenkin tulisi voida olla tyytyväinen, vaikka tavoitteita ei ole vielä saavutettu. On vaikeaa olla onnellinen, jos koko ajan tavoittelee jotakin tulevaisuudessa. Matkasta nauttiminen ja hetkessä eläminen ovat yhtä tärkeitä kuin tavoitteiden saavuttaminen ja intohimo.

Olen Hintsan kanssa samoilla linjoilla myös siitä, että kestävän muutoksen takana on motivaatio. Lyhyellä tähtäimellä tavoite voi olla laihtuminen, mutta voisiko takana olla syvempi halu pysyä terveenä ja jaksaa hyvävoimaisena nauttia vielä lapsenlapsistakin. Kun päätökset ja tavoitteet pohjautuvat omiin arvoihin, ne ankkuroivat meidät vahvemmin kestämään matkan keinumiset ja tuulenvireet.

IhanaElon tavoin Hintsa kokoaa hyvinvointiympyrään niin henkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin elementit. Mieli ja keho ovat yksi kokonaisuus. Fyysinen aktiivisuus, ravinto, uni ja palautuminen, yleinen terveys ja henkinen energiataso muodostavat kokonaisuuden, jotka tukevat hyvinvointia eri kulmilta. Tärkeintä on kuitenkin palata uudelleen ja uudelleen ydinkysymysten äärelle. Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Kuka päättää elämästäsi?

Hintsan puhuessa ravinnosta alan jo hihittää itsekseni. Hintsakin antaa ohjeeksi syödä proteiinia oman kämmenen verran. Liikunnan osalta painotus on liikkumattomuuden vähentämisessä ja unen vaaliminen sekä määrän että laadun osalta on huipputärkeää meille jokaiselle – ei vain formulakuskeille.

Ystäväni ovat oikeassa – olen Hintsan kanssa samaa mieltä hyvinvoinnin elementeistä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Elämänmuutoksen äärellä onnistumisen avaimen löytäminen onkin se kiehtovin juttu. Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Mikä on motivaatiosi lähde ja kuinka sitoutunut olet muutoksen tekemiseen?

Tulevat IhanaElo-ohjaajat ovat koulutuksessaan näiden suurten kysymysten äärellä ja samalla keräämässä tietoa ja taitoa tukea sekä itseään että muita kohti kestävää muutosta. Kaipaisitko näiden ajatusten lisäksi syvyyttä henkilökohtaisiin pohdintoihisi tai tietotaitoa, mistä aloittaa? Tule mukaan IhanaElo-ohjaajakoulutukseen tai ole yhteydessä henkilökohtaisen valmennuksen tai vaikko koko työyhteisöä koskevan työhyvinvointikampanjan sopimiseksi.

Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvointi mieletön tutkimusmatka – lähde rohkeasti mukaan!

Ihanaa Eloa sinulle, Alisa

Parisuhdesopimuksella rakkautta ja ihanaa eloa

Istun autossa matkalla häihin Ilmajoelle. Meillä on ollut viimeisten viikkojen aikana ihana mahdollisuus seurata kummilastemme siirtymistä elämässä uuteen vaiheeseen. Nuorten rakkaus toisiaan kohtaa huokuu ja säteilee – saa onnenkyyneleet nousemaan useamman juhlijan silmäkulmaan. Tänään onneksi muistin pakata käsilaukkuun nessuja ja voin nauttia päivästä koko tunteiden kirjollani.

Häät ovat aivan ihania juhlia – täynnä myös morsiusparia ympäröivää rakkautta. Vanhemmat, sisarukset, sukulaiset ja ystävät ovat kaikki onnellisia hääparin rinnalla. Onnellisuus ja rakkaus säteilee ja sinkoilee läpi juhlien. Minusta ainakin tuntuu, että rakastun häissä aina uudelleen ja uudelleen omaan puolisooni. Pysähdyn sen äärelle, miten ainutlaatuinen meidän parisuhteemme on. Se on minun, hänen ja meidän elämämme yksi tärkeimmistä asioista. Kikatan vapautuneena ja hiki päässä hänen käsivarsillaan tanssin pyörteissä, vaikkei millään enää meinaisi jaksaa ja juhlakengät painavat varpaita lyttyyn. Katseihimme tulee huomaamatta syvyyttä, lämpöä ja vain meidän kahden välistä pilkettä, joka saa ympärillä olevatkin hymyilemään höpsöydellemme.

Valmennusosaamiseni syventämiseksi olen LCF Life Coach -koulutuksessa Koulutus on ainutlaatuinen matka omaan itseen ja valmentamisen moninaisuuteen. Viime viikolla olimme sopivasti parisuhteen äärellä – jep, puolisoni on jo saanut siitä osansa. Yksi ihan huikea idis on avioliiton virallisen solmimisen rinnalla tehdä yhteinen parisuhdesopimus.Vai tiedätkö sinä, minkälaisia rakkaudenosoituksia puolisosi kaipaa? Mikä hänelle on kaikkein tärkeintä? Entä sinulle itsellesi?

Voisit ehkä ensin miettiä, mikä on sinun rakkaudenkielesi ja sitten uteliaasti kuunnellen antaa kumppanisi pohtia omaansa. Gary Chapman kuvaili vuonna 1995 viisi rakkauden kieltä, joiden hän uskoo olevan olemassa.:

 1. Fyysinen kosketus on yksi yksinkertaisimmista rakkauden kielistä, sillä se ei vaadi lainkaan sanoja. Tätä kieltä suosivat ihmiset nauttivat kosketuksista ja halauksista. He saavat lohtua käsivarsista ympärillään tai kädestä pitelystä.
 2. Myönteiset sanat: Tähän ryhmään kuuluu ihmisiä, jotka tarvitsevat helliä sanoja ja kohteliaisuuksia. He tulevat onnellisiksi kauniiden sanojen kuulemisesta ja saavat motivaatiota hyvin kirjoitetuista säkeistä. Jos yksi rakkauden kielistäsi on myönteiset sanat, tykkäät rohkaista ihmisiä puheellasi.
 3. Yhteinen aika: Ajan antaminen rakkaillemme on yksi tapa ilmaista tunteitamme heitä kohtaan. Tämä tarkoittaa laatuajan etsimistä kiireisestä aikataulustamme, täyden ja palkitsevan ajan löytämistä kalenterista ollaksemme toisen kanssa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Sillä mitä teette yhdessä, ei ole oikeastaan väliä. Se mikä merkitsee, on henkilö jonka kanssa vietät aikaa.
 4. Rakkauden lahjat: Jotkut ihmiset tykkäävät saada ja antaa lahjoja. Mutta sen ei tarvitse olla mikään materiaalinen tai hyvin kallis lahja. Se mikä on tärkeää, on itse ajatus ja tietysti se rakkaus, jolla lahja annetaan. Siinä on kyse tutustumisesta toiseen paremmin pienten, mutta merkityksellisten lahjojen kautta. Toisin sanoen, lahjat ovat keino ilmaista rakkautta toiselle ihmiselle, mutta ei koskaan väline jonkun asian saamiseksi.
 5. Palvelukset tarkoittavat asioita, joita henkilö tekee kertoakseen toiselle tunteistaan.Tästä on olemassa paljon erilaisia esimerkkejä: aterian valmistaminen rakkaudella, yhteisestä kodista huolehtiminen, pitäminen huolta toisesta tämän ollessa sairas. Nämä ovat yksinkertaisia tekoja, mutta ovat osoituksia rakkaudesta.

Minulle läheisyys on aina ollut todella tärkeää. Halipula on osa perussanavarastoani ja viljelen kyllä halauksia myös muille läheisilleni kuin puolisolleni. Viimeisten vuosien ja elämänmuutosten myllerryksessä huomaan kuitenkin sanojen merkityksen kasvaneen. Kaipaan rohkaisevia sanoja, aitoa kuuntelua ja kiinnostusta minulle tärkeisiin asioihin. Haluan kokea puolisoni arvostavan ajatuksiani ja valintojani ja tarvittaessa auttavan minua eteenpäin – ei niinkään teoin vaan nimenomaan sanoin. Minulle on myös itselle tärkeää sanoittaa kiitokseni, kunnioitukseni ja rakkauteni.Henkisen tuen merkitys parisuhteessa on kiilannut hienoisesti fyysisemmän rinnallakulkemisen ohitse.

Silti parisuhdesopimukseen onkin yllättävän vaikea löytää niitä konkreettisia toiveita puolisolle. Miten minä haluan hänen osoittavan rakkauttaan minulle? Samalla odotan toiveikkaana kuulevani hänen ajatuksensa. Nehän suorastaan helpottaisivat elämää. Miksi ihmeessä uhrautuisin taas tänäänkin kokkaamaan ja raahautumaan viimeisillä voimilla kauppaan, jos ei sillä oikeasti ole merkitystä meidän onnellemme – ihan huikeaa! Meidän parisuhdesopimus, tai rakkaussopimus niin kuin sitä haluan kutsua, on kuitenkin vain meidän kahden. Toivottavasti sinäkin haluat ja saat puolisosi mukaan tekemään teille yhteisen sopimuksen. Muistakaa vielä allekirjoittaa se. Olen varma, että se lisää rakkautta ja ihanaa eloa.

IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa ja IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksessa ihminen kohdataan aina kokonaisena elämänsä kanssa. Suhde erityisesti itseen, mutta myös muihin lähelläsi oleviin ihmisiin, on huikean tärkeä osa elämää. Toivottavasti ympärilläsi on ihmisiä, jotka tuovat elämääsi energiaa ja hyvää oloa.

Rakkaudella, Alisa

IhanaElo ja ATK-tukihenkilö – hyvinvointia ja kukoistusta

Viimeisimmässä blogissani IhanaElo-hyvinvointiohjaajasta LoveLife Coach – innovaatioseteli avuksi avauduin verkostoitumisen tarpeellisuudesta ja avun etsimisestä niille osa-alueille, joissa oma osaaminen ei riitä. Innovaatiosetelin avulla on nyt mahdollistunut IhanaElon liiketoimintamallin suunnittelu, konseptointi sekä myyntiprosessin kehittäminen ammattilaisen kanssa. Kiitos Antti Leijala ja PKtehokasyritys!

Yksi yhteistyökumppanini on silti tärkeydessään ylitse muiden. Henkilökohtaiseksi ATK-tukihenkilöksi nimeämä poikani ei naura äidin osaamattomuudelle ja on tottunut vauhdikkuuteeni. ”Hei, miten nämä osoiterekisterit viedään Mailchimpiin? Uskallanko nyt painaa tästä napista? Luennot pitäisi nauhoittaa – mitenhän se kannattaisi tehdä? Oletko koskaan tehnyt YouTube-videoita? Sain ihan huikean idiksen – haluaisin näihin läsnäoloharjoituksiin taustamusiikin! Mitenhän nettisivut kannattaisi rakentaa, että osuvat googlen hakuun – pystyykö sitä jostain seuraamaan ja sivuja optimoimaan?” Ja pimpelipom vaan – taas löytyi IhanaElolle ratkaisu pulmaan. Ei tarvinnut laittaa tikettiä järjestelmään ja pohtia kriittisyysastetta, jotta saisi aiheen eteenpäin. ATK-tukihenkilöni teki, ohjasi, asensi, nauhoitti, kuvasi ja kannusti. Siis katso vaikka IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksesta kertovaa nettisivua – mitä tuumit meidän tekemästä videosta? Oli se kyllä ensin pelottavan jännittävää, mutta epävarmuuden sietokyky kasvaa kokeilu kerrallaan – eikä se nyt ole ihan justiinsa. Olen liikkeellä suurella sydämellä, aitona ja inhimillisenä itsenäni. Eihän meistä kukaan ole täydellinen – onneksi!

Seligmanin kehittelemän PERMA-mallin mukaan hyvinvointi voidaan jakaa viiteen osaan. PERMA:n avulla voimme hänen mukaansa saavuttaa kukoistusta, onnellisuutta ja merkityksellisyyttä. Näitähän IhanaEloni minulle on – löydätkö sinä näistä oman hyvinvointisi kulmakivet?

 1. POSITIVE EMOTIONS eli positiiviset tunteet: Hyvä olo
 2. ENGAGEMENT eli uppoutuminen: Flown löytäminen ja vahvuuksien käyttäminen
 3. RELATIONSHIPS eli ihmissuhteet: Aidot ihmissuhteet
 4. MEANING eli merkitys: Omalla elämällä on tarkoitus
 5. ACCOMPLISHMENT eli aikaansaaminen: Usko ja kyky saavuttaa tavoitteita   

Olen optimisti (joidenkin mielestä sinisilmäinen) ja maailmani on täynnä mahdollisuuksia, joiden uskon olevan saavutettavissa. Vahvuuksiani ovat rehellisyys, rakkaus ja sinnikkyys. Haluan olla aito kaikessa tekemisissäni ja kohtaamisissani. Intohimoinen suhtautuminen ihmiseen upeana kokonaisuutena ja hyvinvointiin mielettömänä tutkimusmatkana luovat elämälleni tarkoituksen ja saavat minut uppoutumaan IhanaElo-yrittäjyyteen ja kohtaamisiin innokkaan intensiivisesti.

Keho ja mieli eivät ole kaksi toisistaan erillään olevaa tekijää, vaan vaikuttavat jatkuvasti toisiinsa. Se, miten liikumme, nukumme ja syömme vaikuttaa merkittävästi onnellisuuteemme ja psyykkiseen hyvinvointiimme. Väsähtäneenä tai vatsa kipeänä on turha haaveilla kukoistavansa. IhanaElo-hyvinvointivalmennuksissa huomioidaan nämä kaikki hyvinvoinnin osa-alueet – unohtamatta PERMA-mallia. Jaan samalla kritiikin siitä, ettei PERMA-malli huomioi fyysistä hyvinvointia. Siksi malliin on ehdotettu lisättävän elinvoimaisuuden (Vitality) elementti ja uusi PERMA-V-malli kasvattaa suosiotaan.

Minä toteutan unelmaani onnellisena ikiomasta ATK-tukihenkilöstäni. Vaatii rohkeutta ylittää omia rajoja, mutta onneksi sitä ei tarvitse tehdä yksin. Toivon, että myös sinulla on omat tärkeät tukihenkilösi niin arjessa kuin elämänmuutosten hetkellä. IhanaElo-hyvinvointiohjaajista on kasvamassa onneksi upea joukko maailman parhaita rinnallakulkijoita ja sparraajia. Ehkä sinä voisit olla yksi heistä tai napata yhden tukihenkilöksesi matkallesi kohti ihanampaa eloa?

ATK-tukihenkilöni avustuksella järjestämme Kokonaishyvinvointi ja IhanaElo-ohjaajana toimiminen eli IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutusta käsittelevän infowebinaarin TI 7.8. klo 19. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä, jos olet kiinnostunut kuulemaan aiheesta lisää.

Ihanaa eloa toivoen, Alisa

IhanaElo-hyvinvointiohjaajasta LovelyLife Coach – innovaatioseteli avuksi

Huisia – Business Finland uskoo IhanaEloon ja sen kansainvälistymismahdollisuuksiin ja on myöntänyt innovaatiosetelin, jolla voi ostaa konsultaatiota liiketoimintamallin suunnitteluun ja konseptointiin sekä myyntiprosessin kehittämiseen!

Yrityksen käynnistämiseen liittyy paljon tekemistä ja uuden oppimista. Yksi minulle vaikeimmista asioista on ollut myynnin ja markkinoinnin keinojen hahmottaminen. Mitä asiakkaat todella odottavat ja tarvitsevat? Miten tulen kuulluksi ja ymmärretyksi? Mistä asiakkaani tavoitan? Mikä heidän päätöksenteossaan on olennaisinta? Miten löydän oikeat kumppanuudet ja saan kasaan suosittelijoiden joukon? Mitä somekanavaa tulisi hyödyntää, miten ja kuinka usein?

Myynti- ja markkinointihaaste takataskussa suuntasin toukokuun lopulla Keuken järjestämille yritystreffeille, jossa kohtasivat tällä kertaa erityisesti sote-alan toimijat. Edessäni oli häkellyttävän monta upeaa kohtaamista, mutta juuri tähän kysymykseeni kolahti tapaaminen Antti Leijalan kanssa. Antin PKtehokasyritys auttaa mikroyrityksiä toiminnan tehostamisessa, keskittyen myynnin tehostamiseen, innovaatiokehitykseen, yrityksen johtamisen tehostamiseen, ajankäytön tehostamiseen sekä ongelmanratkaisuun. Lisäksi Antilla on Lean Six Sigma pohjainen myynnin ”musta vyö” ainoana Suomessa, joten Lean-ajattelun suurena fanina juttumme alkoi luistaa pian yhteiseen suuntaan. Kun Antti vielä opasti innovaatiosetelin hakemisessa, on yhteistyömme lähtenyt tehokkaasti liikkeelle.

Skype-istuntojemme pohjalta on IhanaElon strategia vuosille 2018 – 2022 selkeytynyt. Strategia sisältää niin IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutuksen kuin sekä yksityisille henkilöille että yrityksille myytävät muut hyvinvointia edistävät palvelut. Uskomme vahvasti IhanaElon löytävän paikkansa hyvinvointimarkkinoilla vastaamassa asiakkaiden ongelmiin sekä oman henkilökohtaisen että työntekijöiden hyvinvoinnin ja terveellisempien elämäntapojen tukemisessa. Lopputuloksena dokumentoimme strategian lisäksi liiketoimintamallin (Lean-Canvas) ja myyntiprosessin sisältäen toimintasuunnitelman tunnettavuuden lisäämiseksi ja kansainvälisen toiminnan edistämiseksi. Suunnitelmana on keskittyä IhanaElo-ohjaajakoulutuksiin ensin Suomessa ja aloittaa kansainvälistymisen rakentaminen loppuvuonna 2019.

IhanaElo-ohjaajakoulutuksen kansainvälinen jakelu tapahtuu LovelyLife Coach -nimellä. Olen valtavan onnellinen näistä nimistä ja ne kuvaavat mielestäni erinomaisesti IhanaElon visiota: “Ihminen on upea kokonaisuus ja hyvinvointi mieletön tutkimusmatka. IhanaElo haluaa mahdollistaa sinulle onnistuneet askelluksen kohti kestävää elämänmuutosta ja onnellisempaa elämää.” Sekä IhanaElo- että LovelyLife ovat IhanaElon omistamia rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Tuntuu tosi hienolta sparrailla omia ajatuksia ja vahvistaa uskoa IhanaElon tulevaisuuteen. Iso kuva tuntuu selkeältä ja oikealta – haastavalta, mutta mahdolliselta. Verkostoitumisessa on huikea potentiaali ja toivon löytäväni sinutkin osana omana verkostoani. Antin kanssa työ jatkuu niin IhanaElon hyvinvointipalveluiden osalta kuin mikroyrittäjien liiketoiminnan sparrailuna. Olemme luomassa yhteistä syyskuussa julkaistavaa palvelupakettia, jossa täydennän Antin osaamista omalla taloushallinnon kokemuksellani.

Ihanaa eloa toivoen, Alisa

Ilmainen opiskelupaikka IhanaElo-hyvinvointiohjaajan koulutukseen

Iän ja kokemusten karttuessa minulle on tullut yhä tärkeämmäksi täyttää päiväni mielekkäiltä tuntuvilla jutuilla. Työuralla talousjohtajana talouden ja rahoituksen tehtävien rinnalle ovat nousseet ihmisten kohtaaminen, esimiestyö ja henkilöstöjohtaminen. Olen ollut viemässä läpi vaikeita muutoksia ja toisaalta osana innostumista puhkuvia tiimejä. Viimeisin työpaikkani Helsingin Diakonissalaitoksella osui arvomaailmani ytimeen. Olen saanut olla oman ammattitaitoni kautta mahdollistamassa heikoimmassa asemassa olevien auttamista. Päällimmäisenä mielessäni näiltä kaikilta vuosilta on, että meillä jokaisella on oma tarinamme ja ihmisarvomme. Olen kiitollinen kaikista kohtaamisista elämäni varrella – olen oppinut niistä valtavasti.

Vapaa-ajalla olen ollut sisustamassa kotia pakolaisperheelle, kouluttautunut ensiaputaitoiseksi niin fyysisen kuin henkisenkin kriisin kohdatessa, toiminut aktiivisesti kieliluokan rahankeräyksessä mahdollistamassa leirikoulua ja tukenut kummilapsia Zimbabwessa. Samalla olen jo vuosia saanut perehtyä oman intohimoni eli ihmisen kokonaishyvinvoinnin saloihin. Se on mieletön tutkimusmatka ja olen kiitollinen läheisilleni kaikesta tuesta, jota matkani hyvinvointiyrittäjäksi on vaatinut. Toisaalta toivon oman hyvinvointini ja elämäntapani säteilevän myös läheisteni hyväksi. He ovat lopulta se elämäni kaikkein tärkein juttu – tällä kohtaa prioriteetit ovat kristallinkirkkaat!

IhanaElo-yrityksessä yhdistyvät intohimoni ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, liiketalouden osaamiseni ja valtava intoni tehdä mielekkäitä asioita. Uskon vahvasti siihen, että kaipaamme tueksemme elämänmuutoksiin selkeitä tutkittuja askelmia ja rinnallakulkijoita, jotka tsemppaavat haasteellisten hetkien yli. Netti pursuaa vinkkejä ja villityksiä, joiden jalkoihin uupuu. IhanaElon ravinto- ja hyvinvointivalmennusten kautta muutoksille haetaan pysyvyyttä, joka pohjautuu jokaisen henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen, omiin oivalluksiin ja vahvuuksiin. IhanaElo-ohjaajakoulutuksen kautta rakennamme tsemppareiden verkoston, jotta mahdollisimman moni elämänmuutoksesta haaveileva, mutta ehkä jo liiankin monta kertaa pettynyt, saisi ikioman henkilökohtaisen hyvinvointiohjaajan tuekseen. Koko ohjaajakoulutuskin on rakennettu siten, että siihen voi osallistua joustavasti ja henkilökohtaiset tavoitteet huomioiden.

Olen sitoutunut IhanaElo-ohjaajakoulutettavien avuksi myös koko liiketalouden osaamisellani, jotta heidän työnsä ohjaajina ja yrittäjinä olisi taloudellisesti kannattavaa. Siitä huolimatta investointi koulutukseen ja sen tuomiin tulevaisuuden tuottoihin ei ole kaikille mahdollisuuksien rajoissa. Olenkin halunnut yhdistää arvomaailmani, osaamiseni ja haluni tehdä mielekkäitä asioita tarjoamalla ilmaisia opiskelupaikkoja hyvinvointiohjaajan koulutukseen. Elokuussa alkavalle kurssille valinta on tehty – kiitos kaikille hakijoille, joista toivoisin vielä monen valinnan ulkopuolelle jääneen pääsevän jossain vaiheessa mukaan!

Ilmaista opiskelupaikkaa lokakuussa 2018 alkavaan koulutukseen voi hakea vielä 15.8.2018 saakka, joten tartuthan tilaisuuteen ja kerrot mahdollisuudesta myös eteenpäin. Lisätietoa IhanaElo-ohjaajakoulutuksesta ja sen sisällöstä löydät nettisivuilta. Vastaan myös mielelläni kaikkiin kysymyksiin – laita vain viestiä alisa@ihanaelo.fi tai soita 045 126 1100.

Linkki ilmaisen opiskelupaikan hakemukseen

Ihanaa eloa sinulle, Alisa

Liiketalouden ammattilainen kouluttaa hyvinvointiohjaajia

Pohdiskelin joitakin viikkoja sitten blogissani Joustavin ja yksilöllisin hyvinvointiohjaajan koulutus, mikä IhanaElo-ohjaajakoulutuksen erottaa muista hyvinvointivalmentajan tai -ohjaajan koulutuksista? Mikä siinä on niin erinomaista?

Vastaukseni on edelleen, että IhanaElo-ohjaajakoulutuksen sisältö on monipuolisuudessaan juuri sopivan laaja ja tarkasti pureksittu kattaakseen kaikki hyvinvoinnin osa-alueet. Koulutus on opiskelumalliltaan ylivoimaisesti kaikkein joustavin opiskelijalle. Koulutus sisältää myös vahvan henkilökohtaisen kokemuksen ja yksilöllisen valmennuksen, jota mikään muu koulutus ei sisällä. Joustavuus rakentuu verkon hyödyntämisestä ja sähköisten välineiden monipuolisesta käytöstä. Lisäksi hinta on superkohtuullinen verrattuna muihin näin laajoihin koulutuskokonaisuuksiin.

Mökillä omassa rauhassa istuttuani olen vasta oikein todella oivaltanut, että valmentajana toimii vahva talouden ja liiketoiminnan ammattilainen. Pitkä urani talouden ja liiketoiminnan parissa takaa jokaiselle opiskelijalle täysin ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa omaa osaamistaan hyvinvoinnin lisäksi myös liiketalouden ymmärryksellä. Olen sitoutunut varmistamaan, että sekä ajallinen että rahallinen investointi tähän koulutukseen palautuu varmasti moninkertaisena takaisin.

Olen pyöritellyt IhanaElo-hyvinvointivalmennusten rakenteita ja hinnoitteluja, niin että ne kohtaisivat asiakkaan tarpeet ja toimisivat ratkaisunavaimina asiakkaan ongelmiin. Uskon vahvasti, että hyvinvointiohjaajan koulutuksenkin ytimessä kulkeva hyvinvointivalmennuksen 16 viikon verkkovalmennus tukee erinomaisesti niin yksilö- kuin ryhmävalmennuksia – osia niistä ja toivottavasti mahdollisimman monen kohdalla koko matkaa. Verkkovalmennuksen täydentäminen IhanaElo-ohjaajan tuella ja sparrauksella – yksilöllisten tavoitteiden asettamisella ja jokaisen elämäntilanteen huomioimisella – luo huikean mahdollisuuden saada aikaan kestäviä elämänmuutoksia.

Laskin, että koulutuksen kustannus ylittyy  jo kolmen yksilöasiakkaan tai yhden yritysasiakkaan löytämisellä. Kurkkaa esimerkkeinä IhanaElon hyvinvointivalmennukset. Koulutuksen myötä opiskelija saa myös valmiit rakenteet yritysten hyvinvointiluentosarjoihin ja ryhmävalmennuksiin, joihin voit tutustua IhanaElon työhyvinvointivalmennusten kautta. Tämä investointi omaan hyvinvointiin ja tulevaisuuteen hyvinvointiohjaajana on ehdottomasti kannattava!

Ainoa vaatimus on halu oppia hyvinvoinnin tärkeimmistä elementeistä ja sitoutua vahvasti oman hyvinvoinnin parantamiseen koulutuksen aikana. Jos vielä olet hyvä kuuntelija ja kannustaja, on tämä juuri sinua varten!

Hyvinvointimarkkina ja erityisesti yksilölliset ratkaisut ovat tulevaisuutta. Puhtaasti verkossa toimivien hyvinvointikurssien rinnalla korostuvat uudelleen ihmisten kohtaaminen ja tarve tulla aidosti nähdyksi ja kuulluksi. IhanaElo-ohjaajista valmistuu maailman parhaita tsemppareita ja rinnallakulkijoita elämänmuutoksen kanssa kamppaileville – ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Ihanaa eloa sinulle, Alisa